Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ψήφισμα της Ελληνικής Βουλής υπέρ αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους

«Μεγαλειώδες βήμα από τη Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τον Μαχμούντ Αμπάς υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ όταν ο παλαιστίνιος πρόεδρος εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας, έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα. Μάλιστα, εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης αντήλλαξε ιδιαίτερη χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Εν συνεχεία, ο παλαιστίνιος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία στο Σώμα, που υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες της πτέρυγες της Βουλής η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Η Βουλή ζητά επίσης από την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η εισήγηση του Ν. Βούτση

Στην εισήγησή του πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέπτυξε το σχέδιο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Επιτροπή αναγνωρίζει την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967. Η απόφαση αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ, καθώς και του ψηφίσματος του 2014, στο οποίο διαπιστώνεται με ανησυχία η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.

Η ομιλία Μαχμούντ Αμπάς

Έκκληση, προκειμένου να μη μετατραπεί η πολιτική διένεξη για το παλαιστινιακό ζήτημα σε θρησκευτική, γιατί αυτό, όπως είπε, θα δώσει έδαφος σε εξτρεμιστές, απηύθυνε κατά την ομιλία του ο Μαχμούντ Αμπάς. Χαρακτήρισε την κατοχή εδαφών από το 1967 ως το «μακροβιότερο καταπιεστικό φαινόμενο που γνώρισε η ανθρωπότητα» και την επέκταση των κατοχικών διαδικασιών και την ανέγερση του τείχους, ως «επικίνδυνα φαινόμενα», ενώ τόνισε, ότι είναι υπέρ του ειρηνικού αγώνα και καταδικάζει κάθε μορφής βία. «Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση και πιστεύουμε στο όραμα δύο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένα από όλες στις χώρες του κόσμου, ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα» σημείωσε. Αναφερόμενος στο ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ο κ. Αμπάς έκανε λόγο για «μεγαλειώδες βήμα του ελληνικού λαού» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

Συναντήσεις με Γεννηματά-Θεοδωράκη

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζουν την επίλυση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία ενός ενιαίου κυρίαρχου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τη θέση αυτή διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντησή της με τον Μαχμούντ Αμπάς. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φράση της Μελίνας, ότι μια μέρα θα κυματίζει η παλαιστινιακή σημαία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας τη βία και την τρομοκρατία. «Αν είχαμε τολμήσει να λύσουμε το Παλαιστινιακό, εκμεταλλευόμενοι τις προηγούμενες ευκαιρίες που μας δόθηκαν, θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο κόσμος», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση του με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Συνάντηση Λεβέντη-Αμπάς

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και για αποχώρηση των εποίκων διατράνωσε ο Βασίλης Λεβέντης κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ενθέρμως τη λύση των δύο κρατών με βάση την προ του 1967 γραμμή ώστε Ισραήλ και Παλαιστίνη να συνυπάρχουν στη Μέση Ανατολή με ασφάλεια. Ο Πρόεδρος Αμπάς ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησής του επί του Παλαιστινιακού ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων για τη στήριξή του, δήλωσε δε ότι η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας υποθάλπεται από την Τουρκία». Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του κ. Αμπάς με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Οι συναντήσεις με Καμμένο, Κουτσούμπα και Πλακιωτάκη

Να σημειωθεί ότι χθες ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Τέλος, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς είχε τη Δευτέρα συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τη βουλευτή του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπεύθυνο του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του κόμματος Γιάννη Σμυρλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί
Διεθνείς κολοσσοί παραγωγής και διανομής διαδικτυακού πορνό, όπως η Pornhub και η xHamster, έχουν έδρα τη Λευκωσία και τη Λεμεσό
Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί