Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ΜΚΟ «Αγκαλιά» από τη Λέσβο βραβεύεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Για τη βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες

Στην μη κυβερνητική οργάνωση «Αγκαλιά» από τη Λέσβο απονέμεται το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ του Συμβουλίου της Ευρώπης «για τα εξέχοντα επιτεύγματά της στην παροχή πρώτης βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τη θρησκεία τους».

Με τη Λέσβο να έχει μετατραπεί σε ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες, η «Αγκαλιά» παρέχει προσωρινό καταφύγιο, φαγητό, νερό και ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, έχοντας μέχρι στιγμής δώσει βοήθεια σε περίπου 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τον Μάιο του 2015.

Μέσω του έργου της για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, η «Αγκαλιά» προωθεί επίσης την ανεκτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής και «ψυχή» της οργάνωσης, ο πατέρας Ευστράτιος (παπα-Στρατής, όπως όλοι τον αποκαλούσαν) πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η «Αγκαλιά» συνεχίζει να παρέχει, με την ίδια προσήλωση και αγάπη, στήριξη στους πρόσφυγες.

«Ως μια μικρή και ευέλικτη τοπική οργάνωση, βασισμένη σε εθελοντές, η 'Αγκαλιά' αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα της αποτελεσματικής δράσης από την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών πάνω σ' ένα φλέγον παγκόσμιο ζήτημα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ανακοινώνοντας την απόφαση της κριτικής επιτροπής για την απονομή του βραβείου.

«Οι δράσεις της Αγκαλιάς αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλλουν στο έργο του για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέρα απ' αυτήν» προσέθεσε.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ και η τελετή απονομής θα διεξαχθεί στις 13 Ιανουαρίου 2016 στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιερώθηκε το 2012 με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης και του ουγγρικού Κοινοβουλίου. Το πρώτο βραβείο (σ.σ. δίνεται κάθε διετία) απονεμήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στον Τούρκο σκηνοθέτη Ελμάς Αρούς, που προέρχεται από την κοινότητα των Ρομά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ