Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συγκλονισμένη η Σ. Σάραντον από όσα αντικρίζει στη Λέσβο

Με τον Γ. Μουζάλα συναντήθηκε η γνωστή ηθοποιός και ακτιβίστρια

Συγκλονισμένη δηλώνει η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον από τις εικόνες που αντικρίζει στη Λέσβο με μετανάστες και πρόσφυγες. Η Σάραντον εξακολουθεί να επισκέπτεται ακτές του νησιού όπου αποβιβάζονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και καταυλισμούς προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών. Σήμερα, ήταν η σειρά των χιλιάδων ανθρώπων που έφτασαν στο νησί και περιμένουν την καταγραφή τους στο hot spot της Μόριας. Εκεί η κ. Σάραντον συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που συνοδευόμενος από την αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ, προϊσταμένη του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, εξέταζαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία καταγραφής.

Ιδιαίτερη συνάντηση Μουζάλα - Σάραντον

Στην ιδιαίτερη συνάντηση του κ. Μουζάλα με την κ. Σάραντον, ο Έλληνας υπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- την ενημέρωσε σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που διαχειρίζεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός των αισθημάτων αλληλεγγύης που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός και προπάντων οι κάτοικοι των νησιών, ενώ υπογράμμισε την πρακτική των Τούρκων μεταφορέων που στέλνουν ανθρώπους στον θάνατο. Η κ. Σάραντον είπε στον υπουργό ότι θα μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα το δράμα των ανθρώπων αυτών, αλλά και τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Ο κ. Μουζάλας αργότερα είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, τους οποίους και θα ενημερώσει για τη δημιουργία μητρώου των οργανώσεων, αλλά και των μελών τους που επιχειρούν στη Λέσβο, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τους και το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Μπ. Μερκ: «Με σοβαρότητα και ευθύνη η Ελλάδα..»

Εξάλλου, με θετικά λόγια μίλησε για το hotspot της Λέσβου και τον Γ. Μουζάλα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειακών Σχέσεων του κρατιδίου της Βαυαρίας κ. Μπεάτε Μερκ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Munchen Merkur». Η γερμανίδα υπουργός, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μυτιλήνη όπου ο κ. Μουζάλας τη συνόδευσε στους χώρους καταγραφής και ταυτοποίησης, είπε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει το καθήκον της με σοβαρότητα και ευθύνη». Και πρόσθεσε: «Εμπόδια υπάρχουν ακόμη ως προς το ερώτημα πώς θα διανεμηθούν οι πρόσφυγες σε όλη την ΕΕ. Υποστηρίζω σθεναρά την αλληλεγγύη. Αν αυτό δεν πετύχει, μπορεί να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ιδέα». Η κυρία Μέρκ επεσήμανε ότι η Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές του 2016, έχει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Πρέπει να ασφαλίσει καλύτερα τα σύνορά της. Αν θα ήθελε επ' αυτού ενίσχυση, πρέπει να μιλήσουμε. Θα μπορούσα τότε να φανταστώ και στην Τουρκία δραστηριοποίηση της Frontex».

Frontex: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συστηματικότερα απελάσεις λόγω ΠΓΔΜ

Στο μεταξύ, ενίσχυση της επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και ιδιαίτερα από αέρος, θεωρεί απαραίτητη ο αρχηγός της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι για να μείνει σε ισχύ η συνθήκη του Σένγκεν, αναφέροντας ως επιβεβλημένη την ενίσχυση της αυτονομίας δράσης της Frontex ενώ θεωρεί πως και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις. Εάν η ΠΓΔΜ συνεχίσει να μην δέχεται μετανάστες που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει «συστηματικότερα σε απελάσεις», αναφέρει. Σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Frontex απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «φρούριο» για την Ευρώπη, λέγοντας πως χρειάζεται «φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εάν πρόκειται να συνεχίσει να ισχύει η Συνθήκη του Σένγκεν, που είναι το θεμέλιο της Ευρώπης όπως την γνωρίζουμε». Για να γίνει αυτό, είπε, χρειάζεται και επέκταση του ρόλου της Frontex, όπως και καταπολέμηση των αιτιών του προσφυγικού ρεύματος. Μία από τις πρώτες επόμενες κινήσεις της Frontex, σημείωσε, θα είναι η «Ταχεία Επέμβαση Ποσειδών» στο Αιγαίο στο τέλος Δεκεμβρίου, με την οποία «θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με επιπλέον σκάφη για περιπολίες και προσωπικό».

«Θύματα Τουρκία και Ελλάδα», λέει ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Τη δέσμευση της Τουρκίας να προχωρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογράμμισε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, σε συνέντευξη Τύπου. Τόνισε ότι η χώρα του κάνει το καλύτερο δυνατό στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πάντα είναι ιδανικά, κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», επισήμανε, και προσέθεσε: «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο θύματα της προσφυγικής κρίσης και συνεργάζονται στην αντιμετώπιση του ζητήματος». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2016 θα υπάρξει δραστική μείωση του φαινομένου, «ωστόσο οι διακινητές και οι πρόσφυγες είναι πολύ ευρηματικοί, οπότε είναι δύσκολο να θέσουμε ένα τέλος σε αυτό». Όπως εκτιμά, 665 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εν δυνάμει μετανάστες, «αλλά ελπίζουμε αυτό να μην γίνει, γιατί είναι ήδη δύσκολο να χειριστούμε αυτή την κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ