Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μονομαχία» Τσίπρα – Σόιμπλε στο Νταβός

«Δηλητήριο» από Σόϊμπλε στη συζήτηση - «Καρφιά» Τσίπρα στις προκλήσεις Σόιμπλε

Το ΔΝΤ και η υλοποίηση των συμφωνιών έγιναν αφορμή για ελληνο-γερμανική αντιπαράθεση στο Νταβός της Ελβετίας. «Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε πάνελ όπου συμμετείχε ο Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα δόθηκε με τον όρο της συμμετοχής του Ταμείου και η όποια απόπειρα αλλαγής θα ισοδυναμούσε με «αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη». Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός όπου συμμετείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Ολλανδίας, σημείωσε πως η Ελλάδα θεωρούσε ότι η ΕΕ μπορεί να χειριστεί μόνη της το πρόγραμμα, ωστόσο εν τέλει συμμορφώθηκε με την απαίτηση των εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για το ΔΝΤ»

«Στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα. Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο, αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της. Εντούτοις έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες ζήτησαν τη συμμετοχή του Ταμείου και εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι εύχεται να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι μεταξύ τους διαφωνίες που προκύπτουν συχνά εξαιτίας της διαφορετικής αντίληψης των ευρωπαϊκών πραγμάτων.

«Είναι η εφαρμογή ανόητε!»

Παραφράζοντας την γνωστή ρήση «it's the economy, stupid! (είναι η οικονομία, ανόητε!)», ο Σόιμπλε επέμεινε στην σημασία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων λέγοντας: «είναι η εφαρμογή (των συμφωνιών) ανόητε!». Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν επιθυμία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «η οποία εν τέλει αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο». Πρόσθεσε παράλληλα ότι το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια συμφώνησαν για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θεωρούνται «αρκετά ισχυρά ώστε να εφαρμόσουν αυτά που έχουν αποφασίσει». Μάλιστα ο Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αν ζητούσες από την Μπούντεσνταγκ (το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας) να αλλάξει αυτή την συμφωνία, θα ήταν «σαν να μπαίνεις με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Όμως, δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί».

«Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά»

Τη θέση ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας στη συζήτηση, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος, εκτός του Β. Σόιμπλε και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της. «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών, διότι οι διακινητές, οι έμποροι της ανθρώπινης ελπίδας, δρουν ανενόχλητοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει για την επίλυση του προβλήματος: «Τη λογική τού 'ο καθένας ας λύσει το πρόβλημά του μόνος του;'. Τη λογική 'όταν το πρόβλημα δεν είναι στη αυλή μου δεν με νοιάζει. Ας το λύσει αυτός που έχει το πρόβλημα;' Ή ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση πανευρωπαϊκή; Σε ένα διεθνές πρόβλημα, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο; Σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που μας αφορά όλους;»

Η απάντηση Μαξίμου στον Σόιμπλε

«Υπερβολικό» χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τον «θόρυβο» που έχει προκληθεί από την φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε προς τον Αλ. Τσίπρα ότι «είναι η εφαρμογή ανόητε». Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, όλοι κατάλαβαν σε ποιον αφορούσε, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν αισθάνθηκε ούτε προσβεβλημένος ούτε θεώρησε το σχόλιο του κ. Σόιμπλε υβριστικό». «Άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις του και το σχόλιο ειπώθηκε για να υποστηρίξει την πολιτική που ακολουθεί», τονίζει η ίδια πηγή. «Αν πάλι κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε τον πρωθυπουργό, τότε θα πρέπει να κατάλαβαν ότι και ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε ανταπάντηση την αιχμή του Γερμανού αξιωματούχου», σημειώνει. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο κ. Τσίπρας είπε πως αν η Ευρώπη θυμίζει αποθήκη πυρομαχικών που κάποιοι θέλουν να μπουν μέσα με αναμμένο κερί, «τότε να βγάλουμε τα πυρομαχικά και να ανάψουμε το κερί», δηλαδή -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- «στην ουσία είπε στον κ. Σόιμπλε ότι δεν μπορεί να αφήσει στο σκοτάδι την Ευρώπη».

Για το χρέος συζήτησαν Τσίπρας - Λιου

Εξάλλου, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρέος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Επίσης, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Δηλώσεις Τσίπρα στο Bloomberg: «Το 2016 θα καταπλήξουμε…»

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε, επίσης, ότι «αν και πέρυσι ήταν μια χρονιά με προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ο χάρτης που θα κινούνται 250 λεωφορεία – Με 40 έως 45 γραμμές
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχεδίου διακήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Ο χάρτης που θα κινούνται 250 λεωφορεία – Με 40 έως 45 γραμμές
Μάχη για τη ζωή δίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας – Σοκ σε όλη την Ευρώπη
«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Ρόμπερτς Φίτσο
Μάχη για τη ζωή δίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας – Σοκ σε όλη την Ευρώπη