Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόσκληση Παπαμιμίκου σε Αμυρά, Διαμαντοπούλου

Δίνει το στίγμα της διεύρυνσης που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αλλαγές στη δομή και τη φυσιογνωμία του κόμματος στο συνέδριο του Απριλίου, που περιλαμβάνουν μέχρι και αναγνώριση τάσεων, προαναγγέλλει ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ενώ δίνει το στίγμα της διεύρυνσης που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τονίζει πως η ΝΔ επιδιώκει την αμφίπλευρη διεύρυνση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ή προσχώρησης πολιτικών όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, σημειώνοντας: "Δεν υπάρχει άρβνηση συναίνεσης. Άρνηση σε λευκή επιταγή υπάρχει. Εμείς πιστεύουμε στον πολιτικό διάλογο".

"Θα πάμε σε ένα συνέδριο, όπου το κυρίαρχο θέμα θα είναι η αλλαγή του καταστατικού, με συγκεκριμένες θεματικές, όπως, για παράδειγμα, τον προσδιορισμό του ποιος είναι μέλος του κόμματος (δικαιώματα και υποχρεώσεις), η παραγωγή πολιτικής και οι διαδικασίες, τα όργανα, οι θητείες η αξιολόγηση δομών/οργάνων κ.α.", αναφέρει.

Σε ερώτηση για το ιδεολογικό στίγμα, σημειώνει: "Ο νέος πρόεδρος είναι ένας σύγχρονος κεντροδεξιός πολιτικός, με αντιλήψεις που καλύπτουν την ουσία του φιλελευθερισμού. Αυτή τη φιλοσοφία θεωρώ πως θα εφαρμόσει σε όλο της το εύρος, κάτι που θα διαπνέει όλες τις αποφάσεις του κόμματος".

Σχετικά με την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη σε θέση αντιπροέδρου και αν αυτό είναι κεντροδεξιά επιλογή, δηλώνει πως "ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι είναι ένας καθαρά δεξιός πολιτικός. Δεν έκρυψε τα πιστεύω του, ούτε κάποια από τις θέσεις του. Γι' αυτήν τη στάση του τον επιβραβεύει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βάσης της ΝΔ στη Β' Αθήνας.

Γιατί, λοιπόν, να μη συνάδει η τοποθέτησή του με τη φυσιογνωμία ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος; Η Νέα Δημοκρατία υπάρχει εδώ και 40 χρόνια γιατί δεν είναι ένα μονοθεματικό κόμμα, αλλά είναι στην ουσία της παράταξη, που καλύπτει όλο το φάσμα του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Δεξιάς".

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αναγνώριση τάσεων, αναφέρει: "Η ΝΔ δεν πρέπει να φοβάται τον διάλογο. Από την ίδρυσή της είναι ένας πλουραλιστικός πολιτικός οργανισμός, που πάντοτε χωρούσε όλες τις τάσεις του φιλελεύθερου και κεντροδεξιού φάσματος. Είχε πάντοτε στις τάξεις της κεντρώους, συντηρητικούς, φιλελεύθερους, κοινωνικά φιλελεύθερους, δεξιούς, κ.α.".

Ήρθε η ώρα, όλες αυτές οι τάσεις να αναγνωριστούν, να προβάλει καθεμία τα πολιτικά χαρακτηριστικά της και τις προτάσεις της, και μέσα από τον εσωκομματικό διάλογο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα δώσει στους πολίτες μία σύγχρονη, αξιόπιστη, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης".

Για τη διεύρυνση λέει: "Πρέπει, κατ' αρχήν, οι πόρτες της παράταξης να είναι μόνιμα ανοιχτές σε όποιον ασπάζεται τις βασικές της πολιτικές ιδέες. Ο φιλελευθερισμός έχει αρκετές εκφάνσεις, συνεπώς τα περιθώρια συμμαχιών είναι μεγάλα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν σε ένα μεγάλο πολιτικό οργανισμό και αυτοί βρίσκονται εκατέρωθεν της Νέας Δημοκρατίας. Η διεύρυνση, λοιπόν, μπορεί και πρέπει να είναι αμφίπλευρη.

"Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται διάφορα πρόσωπα, όπως αυτά της Α. Διαμαντοπούλου ή των Γ. Αμυρά και Ι. Φωτήλα. Θα μπορούσατε να τους φανταστείτε στη ΝΔ;" ρωτά ο δημοσιογράφος, Σπύρος Γκουτζάνης.

Ο κ. Παπαμιμίκος απαντά: "Σας είπα ότι πρωτίστως πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες. Να υπάρξει αδιαμεσολάβητη επικοινωνία και ζύμωση. Από εκεί και πέρα, η κ. Διαμαντοπούλου έχει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μεταρρυθμιστικό παρελθόν, ωστόσο, δεν γνωρίζω τις διαθέσεις της για επιστροφή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του Ποταμιού που αναφέρατε, αξίζει προσωπικά να σταθώ στην περίπτωση του Γ. Αμυρά. Μάλιστα, οφείλω να σας αποκαλύψω πως είχα εισηγηθεί προκειμένου ο κ. Αμυράς να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Συνεπώς, πίστευα και πιστεύω στις ανοιχτές πόρτες για τους ανθρώπους των μεταρρυθμίσεων, του μέτρου και της λογικής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ