Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Γερμανία αρνείται κατοχικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα!...

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Ακόμα και σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα ή αστείο, μοιάζει ιδιαιτέρως κακόγουστο! Δεν υπάρχει λέει, πλέον ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων για τη Γερμανία, όπως ξεκαθαρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Γερμανία λέει, «αναγνωρίζει την ευθύνη» της για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και «λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων», ωστόσο, «έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946, ενώ στήριξε έμπρακτα και την ανοικοδόμηση της Ελλάδας»! Φαίνεται ότι οι γερμανικές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζονται… Αποφαίνονται ότι το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα δεν υφίσταται, ζητούν απλά «συγνώμη» για ότι έγινε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής και τέλος(!), από τους «φίλους» και «εταίρους» μας. Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς. «Η Ελλάδα δεν παραιτείται των αξιώσεών της για τις γερμανικές αποζημιώσεις», τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας. Ανιστόρητη, ψευδή και εξοργιστική χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε από την πλευρά στη Βουλή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Γερμανία: «Δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων»

Τη θέση του ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα» το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα …ξεκαθαρίζει το Βερολίνο. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημειώνει, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β΄ Παγκόσμιο και «λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων», αναφέροντας όμως πως η Γερμανία έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 και στήριξε έμπρακτα και την ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προς το ΑΠΕ έχει ως εξής: «Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κατοχή της Ελλάδας. Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της. Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα», καταλήγει η δήλωση.

ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα δεν παραιτείται των αξιώσεών της»

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την προχθεσινή δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές» και «ισχύουν στο ακέραιο, όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή των Ελλήνων». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου, ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας.

Μ. Γλέζος: «Ανιστόρητη η απάντηση του γερμανικού ΥΠΕΞ»

Ανιστόρητη, ψευδή και εξοργιστική χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ο Μ. Γλέζος χαρακτηρίζει ανιστόρητη την απάντηση του Βερολίνου, διότι, όπως αναφέρει, «αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλλει στην Ελλάδα 7,1 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Αγνοεί επίσης το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3 1/2 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δισ. ευρώ». Είναι επίσης ψευδής, διότι, όπως υποστηρίζει ο κ. Γλέζος, «δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση» και εξοργιστική, «διότι αποφασίζει από μόνη της ότι "δεν αποτελεί πλέον θέμα" η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα και ο θάνατος των Ελλήνων για την επιβίωση του γερμανικού λαού». Όμως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται, καταλήγει στη δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς του υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει στη δήλωση του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Γ. Καρατζαφέρης: «Όχι στη λήθη του χρόνου»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Σφαγιασθέντων στο Δίστομο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, αναφερόμενος στις ελληνικές αξιώσεις για την αποζημίωση των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας, δήλωσε: «Η σφαγή του Διστόμου δεν μπορεί να μείνει στο κενό. Δεν μπορεί να διαγραφεί από μία δικαστική απόφαση στο Λουξεμβούργο. Εμείς στο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση στη λήθη του χρόνου. Κάθε φορά, εντός και εκτός Βουλής, θα φωνάζουμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θα φωνάζουμε για να υπάρξει μία αποκατάσταση ηθική, για όλους εκείνους, οι οποίοι άδικα δολοφονήθηκαν από τους ναζί, που σήμερα κάποιοι υπερασπίζονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το φαινόμενο του τενεκέ»: Το 70% του ελαιόλαδου διακινείται παράνομα στην Ελλάδα
Από τους περίπου 230.000 τόνους ελαιολάδου, περίπου το 50% διατίθεται στην Ελλάδα και από αυτούς περίπου 80.000 διατίθενται παράνομα
«Το φαινόμενο του τενεκέ»: Το 70% του ελαιόλαδου διακινείται παράνομα στην Ελλάδα