Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσφυγικό: Στο Καστελλόριζο στρέφονται τώρα οι δουλέμποροι

Νέα πύλη μαζικής εισόδου για μετανάστες - πρόσφυγες

Διπλάσιοι από τους κατοίκους είναι τις τελευταίες μέρες οι μετανάστες-πρόσφυγες στο Καστελλόριζο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία, αφού οι διακινητές βρήκαν «πέρασμα» στο νησί. Σύμφωνα τους ντόπιους, ο αριθμός τους φτάνει πλέον στους 740, την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 250 αυτή την εποχή. Οι δυνάμεις επιτήρησης που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί. Μεταξύ των 740 προσφύγων που βρίσκονται στο Καστελλόριζο, πάνω από 300 είναι γυναίκες και παιδιά. Ο χώρος διαμονής που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο είναι ευπρεπής, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Οι εθελοντές πάντως δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να τους εξυπηρετήσουν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σήμερα, Παρασκευή, αναμένονταν να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, αφού με πλοίο της γραμμής επρόκειτο να μεταφερθούν στη Ρόδο αρκετοί από αυτούς. Στο μεταξύ, στην τουρκική πόλη «Κας» (Αντίφυλλος) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, απέναντι από το Καστελλόριζο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει... τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.

Ψαράς διέσωσε 25 προσφυγόπουλα στην Αλεξανδρούπολη

Εξάλλου, εικοσιπέντε παιδιά, ανάμεσά τους και βρέφη, διέσωσε το πρωί της Παρασκευής με τη μηχανότρατά του ο ψαράς Παναγιώτης Καραβέτης. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στις 07.30 ένας από τους 68 επιβαίνοντες σε φουσκωτή λέμβο που έπλεε

σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων ανατολικά της Αλεξανδρούπολης τηλεφώνησε στο «100» και ζήτησε βοήθεια. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, που κάλεσε τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν προς παροχή συνδρομής. Στο σημείο έφτασε η μηχανότρατα «Καπετάν Φώτης 2», που περισυνέλεξε με ασφάλεια όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες. Συνοδεία πλωτού του Λιμενικού που κατέφτασε στην περιοχή, οδηγήθηκαν και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εκεί ο τοπικός δήμος τούς προσέφερε ρούχα και φαγητό. Μετά την καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους, οι εν λόγω πρόσφυγες θα οδηγηθούν σε κέντρο φύλαξης του νομού, όπου θα φιλοξενηθούν έως και την έκδοση εντός των επόμενων ημερών των απαραίτητων εγγράφων, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Ακούω τους πολίτες για την ανάπλαση ΔΕΘ» - Τι είπε για Μετρό, FlyOver
Πότε είπε ότι θα παραδοθεί το Fly Over – «Με το μετρό και την επέκταση στην Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα»
Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Ακούω τους πολίτες για την ανάπλαση ΔΕΘ» - Τι είπε για Μετρό, FlyOver
Κρατούμενοι οι γονείς που άφησαν το μωρό τους να κλαίει σε μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη
Κρατούνται από χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Βουπρασίας, στη Βάρδα Ηλείας - Στο νοσοκομείο του Πύργου τα 4 παιδιά τους
Κρατούμενοι οι γονείς που άφησαν το μωρό τους να κλαίει σε μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Έρχεται νέο καλούπι 30 μέτρων για Fly Over – Πότε θα γκρεμιστεί το τούνελ
Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες από Σεπτέμβριο είπε ο Νίκος Ταχιάος – «Καμία καθυστέρηση για το Μετρό προς Καλαμαριά»
Θεσσαλονίκη: Έρχεται νέο καλούπι 30 μέτρων για Fly Over – Πότε θα γκρεμιστεί το τούνελ