Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Μουζάλας: «Παραλήρημα πανικού από τις χώρες που θέλουν να κλείσουν τα σύνορα»

«Εάν τα Σκόπια ή η Σερβία κλείσουν τα σύνορα, θα ασκήσουμε βέτο όταν ζητήσουν να μπουν στην ΕΕ»

Για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μία στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ερωτηθείς για το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια για τους Αφγανούς. «Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος - στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία-, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη» είπε ο κ. Μουζάλας στο ραδιοσταθμό Βήμα.

Πρόσθεσε πως «εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους χώρους. Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν».

Σε ό,τι αφορά τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στα τουρκικά χωρικά ύδατα ο κ. Μουζάλας είπε πως ελπίζουμε πολλά, αλλά έχουμε ανησυχίες. Εξήγησε πως αν η κίνηση αυτή εφαρμοστεί σωστά θα μπορέσει να σταματήσει τις ροές ή να τις μειώσει.

Όπως είπε, δεν έχει άλλη λύση η Ευρώπη αν θέλει να ελέγξει τις ροές, ειδάλλως θα είναι πάντα υποχείριο των κατευθυνόμενων (δυνάμεων). «Αν δεν ελεγχθούν οι ροές από την Τουρκία, το παιχνίδι αυτό δεν παίζεται. Δηλαδή, όπου και να χτίσουμε, ό,τι και να χτίσουμε... Έχουμε 3 χιλιάδες νησιά, είμαστε Πολυνησία χωρίς να το ξέρουμε. Δεν γίνεται να στήνουμε hotspots σε όλα τα νησιά, όπου και να στήνουμε, ό,τι και να κάνουμε, το κατευθύνουν κάπου αλλού, το κάνουν κάτι άλλο».

Σε ό,τι αφορα τη στάση της Αυστρίας είπε πως «αν κρατούσε μία διαφορετική στάση, μπορεί και να μην συνέβαινε αυτό». «Οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι η Αυστρία έχει δεχθεί 100 χιλιάδες πρόσφυγες, δεν την βάζω στην ίδια βάρκα με τις χώρες του Βίζενγκραντ για παράδειγμα, οι οποίες δεν έχουν ξοδέψει ούτε μία κουβέρτα, την ξεχωρίζω ... νομίζω όμως ότι τώρα κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, τοποθετώντας η ίδια τον εαυτό της με αυτές τις χώρες».

Από την Παρασκευή το πρωί, η Αυστρία έχει θέσει πλαφόν στον αριθμό των αιτούντων άσυλο οι οποίοι εισέρχονται στο έδαφός της: 3.200 πρόσφυγες μπορούν να εισέρχονται ανά 24ωρο, με την προϋπόθεση να κατευθύνονται προς τρίτες χώρες της Ε.Ε., ενώ μόλις 80 την ημέρα μπορούν να παραμένουν στην Αυστρία και να καταθέτουν αίτηση για χορήγηση ασύλου. Το γεγονός έχει δημιουργήσει εμπλοκή στη ροή των προσφύγων σε όλα τα συνοριακά περάσματα, στη διαδρομή Ελλάδα - ΠΓΔΜ - Σερβία - Κροατία - Σλοβενία - Αυστρία.

Ειδομένη: Κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές

Στο μεταξύ, σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε χθες ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη. Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σύμφωνα με καταγγελία της δημοσιογράφου M. Καρακουλάκη, οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους δημοσιογράφους από το σημείο, υποστηρίζοντας ότι αυτοί προκαλούν τις εντάσεις.

Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά την απόφασης της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Το αδιαχώρητο επικράτησε νωρίτερα χθες και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς με τα πρωινά πλοία έχουν φτάσει πάνω από 4.000 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο μέσα και έξω από την πύλη Ε2. Προς το παρόν δεν προβλέπεται η μεταφορά τους σε κάποιο κέντρο προσωρινής παραμονής ή προς την Ειδομένη λόγω του «μπλόκου» από ΠΓΔΜ και Σερβία.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα για το προσφυγικό

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, για το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο