Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμβούλιο αρχηγών για προσφυγικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για το προσφυγικό

Τη σύγκληση του Συμβουλίων Πολιτικών Αρχηγών πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβαση του για τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό, κατά την οποία στηλίτευσε τη στάση ορισμένων χωρών. "Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες", είπε, ενώ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" να καλούνται "παρασυσκέψεις, χωρίς να καλείται η χώρα που το θέμα την αφορά άμεσα". Τόνισε ότι "έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για την λειτουργία της ΕΕ, να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της ΕΕ". Και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα απαιτεί από τους ετέρους να φέρονται υπεύθυνα, όπως φερόμαστε και εμείς". "Να τηρήσουν χωρίς καθυστέρηση το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά", επισήμανε και υπογράμμισε:" Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει. Δεν θα αποδεχθούμε τη μετατροπή της χώρας μας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών και στην Ευρώπη να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα". "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν υπάρχει καταμερισμός των βαρών", πρόσθεσε.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ανακοίνωσε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, στην οποία θα λάβει μέρος και η Τουρκία, προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη συναίνεση ώστε η Ελλάδα να απαιτήσει απόφαση στη Σύνοδο για αναλογική συμμετοχή όλων των χωρών στη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί 2-3 μέρες πριν τη Σύνοδο.

Υπόθεση εκβιαστών

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των "δημοσιογράφων- εκβιαστών", δίνοντας "συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση ενός δικτύου εκβιαστών", επισημαίνοντας ότι "θα ξηλωθεί το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής κλωστή- κλωστή από την κυβέρνηση".

Δημόσια Διοίκηση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δημόσιας διοίκησης, επισημαίνοντας την απουσία Μητσοτάκη από την αίθουσα: "Μέχρι τώρα είχα συνηθίσει τους πρωθυπουργούς να απουσιάζουν", είπε, για να προσθέσει: "To ν/σ για τη δημόσια διοίκηση αποτελεί τομή στην Ιστορία της Μεταπολίτευσης".

Λίστα Μπόργιανς

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι το απόγευμα έλαβε μία επιστολή από τον κ. Μπόργιανς στο γραφείο του στου Μαξίμου. "Μου λέει ότι συνάντησε και μίλησε με τον τότε πρόξενο, πολλές φορές, και δεν του πρόσφερε μόνο τεχνική βοήθεια, αλλά και τεχνογνωσία για την αξιοποίηση των στοιχείων που βρίσκονταν στα cd", τόνισε.

Τι προηγήθηκε

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι δύο άνδρες έθεσαν το θέμα. Για το ίδιο ζήτημα είχε συνομιλήσει την Τρίτη και με την Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, και ενώ η κατάσταση με το προσφυγικό στη χώρα μας τείνει να βγει εκτός ελέγχου, με την Ελλάδα να θυμίζει ένα απέραντο hotspot, λόγω των κλειστών συνόρων στα βόρεια σύνορα, η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στη Βιένη όπου διεξάγεται η Διάσκεψη της Αυστρίας με τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, από την οποία ζήτησε να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό. Κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του στην καγκελάριο για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ζήτησε, επίσης, να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ. Το ίδιο είχε ζητήσει και την Τρίτη στη διάρκεια επικοινωνίας του με τον ολλανδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα στην ΕΕ, Μαρκ Ρούτε. Το Μαξίμου εκπέμπει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι η λύση βρίσκεται στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει -λόγω της παρελκυστικής τακτικής της Άγκυρας- στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα: Ποια επαγγέλματα ευνοούν το μέλλον της... εγκεφαλικής μας υγείας
Έρευνα ρίχνει φως στον πιθανό προστατευτικό ρόλο των επαγγελμάτων που διεγείρουν το μυαλό έναντι του κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μετέπειτα στάδιο...
Έρευνα: Ποια επαγγέλματα ευνοούν το μέλλον της... εγκεφαλικής μας υγείας