Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυρ. Μητσοτάκης: «Διολισθαίνει συστηματικά το ψηφιακό προφίλ της χώρας»

Ομιλία στο Digital Economy Forum

Στα βήματα που έγιναν επί υπουργίας του για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Digital Economy Forum.

«Θέλω ενδεικτικά να σας υπενθυμίσω ότι, κατά τους 18 μήνες που ήμουν στο υπουργείο, καταφέραμε και εκπονήσαμε και ολοκληρώσαμε ένα πολύ εμπεριστατωμένο εθνικό σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δεκέμβριο του 2014. Ένα σχέδιο το οποίο έθετε το σωστό -κατά την άποψή μας- πλαίσιο και τον κατάλληλο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να απορροφήσουμε ως χώρα τα 380 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα για σημαντικές δημόσιες επενδύσεις, στον τομέα της πληροφορικής.

» Θέλω, επίσης, να θυμίσω κάτι το οποίο πολύ συχνά δεν αναφέρεται στο δημόσιο διάλογο. Ότι, με μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει, με το Νόμο 4305, προωθήσαμε ουσιαστικά το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων και την ενίσχυση της διαφάνειας. Και καθιερώσαμε, για πρώτη φορά, την αρχή της εξ ορισμού ανοιχτής διάθεσης και χρήσης της δημόσιας πληροφορίας.»

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην παρούσα κυβέρνηση για εγκατάλειψη του τομέα και αποδόμηση μεταρρυθμίσεων, διότι «δυστυχώς, προσέκρουσαν σε μια ιδιότυπη, ιδεολογικοπολιτική αγκύλωση αυτής της νέας Αριστεράς, η οποία δυστυχώς μας κυβερνά σήμερα. Και τα δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.»

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, συνέχισε, την έντονη ανησυχία μου για τη συστηματική αδιαφορία που η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύει για τον κλάδο σας. Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο, δυστυχώς, απαξιώνει σημαντικά πληροφοριακά συστήματα, τα οποία είχαν ολοκληρωθεί κατά τη διετία 2012 – 2014.

Ενδεικτικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τέσσερα παραδείγματα:

• «Σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης πολεοδομικών αδειών. Ένα σύστημα το οποίο είναι έτοιμο εδώ και καιρό, δυστυχώς δεν τίθεται σε εφαρμογή, επειδή δεν έχει εκδοθεί μια απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

• Το Σύστημα «Άτλας», μια πολύ σημαντική καινοτομία, η οποία συγκέντρωσε, για πρώτη φορά, την ασφαλιστική ιστορία όλων των Ελλήνων σε μια ενιαία πληροφοριακή βάση, απαξιώνεται και δυστυχώς, δεν επικαιροποιείται. Ίσως διότι, με αυτό τον τρόπο, θα αποδεικνυόταν ότι και η Κυβέρνηση αυτή κόβει τις συντάξεις, σε αντίθεση με τους δικούς της ισχυρισμούς.

• Το Σύστημα Προμηθειών του Δημοσίου (ΕΣΗΔΗΣ), το οποίο προχωρούσε επί δικών μας ημερών με ταχείς ρυθμούς ένταξης φορέων, δυστυχώς, η Κυβέρνηση αυτή δεν φαίνεται να το εντάσσει στις κεντρικές της προτεραιότητες. Με αποτέλεσμα να καθυστερεί συνέχεια η ένταξη φορέων και να επιλέγει η Κυβέρνηση να συντηρεί ένα παλαιότερο, λιγότερο λειτουργικό και σίγουρα λιγότερο διαφανές σύστημα.

• το ψηφιακό σχολείο. Μια πολύ σημαντική και καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία για πρώτη φορά θα εισήγαγε βασικούς κανόνες ψηφιακής λογικής στην εκπαίδευση και το οποίο είχε προχωρήσει σημαντικά επί των δικών μας ημερών, φαίνεται να εγκαταλείπεται στο βωμό του αριστερού εξισωτισμού.»

Συμπλήρωσε ότι η μόνη πρωτοβουλία που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΣΕΠΕ.

«Προσωπικά είμαι σύμφωνος για την ανάγκη να υπάρχει ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο, το οποίο να αφορά τις τεχνολογίες της κοινωνίας και πληροφορικής, παρά τω Πρωθυπουργώ. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι η σύσταση, από μόνη της, μιας Γραμματείας, χωρίς να υπάρχει μια ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική και χωρίς αυτή η Γραμματεία να είναι εξοπλισμένη με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό και να εκπληρώνει την αποστολή της, δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Η πρόσληψη ανθρώπων 'παρά τω πρωθυπουργώ', οι οποίοι κάνουν καριέρα με δημόσιες διακηρύξεις του τύπου 'η καριέρα είναι χολέρα': σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα το οποίο προσδοκούμε, μέσα από τη δημιουργία τέτοιων δομών, οι οποίες έχουν έναν βασικό συντονιστικό χαρακτήρα.»

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να στηρίξει την προσπάθεια για μια συντονιστική δομή, καταθέτοντας προτάσεις στο νομοσχέδιο.

«Οι ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται είναι πάρα πολλές. Απαιτείται, προφανώς, ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, είμαστε απολύτως ανοικτοί να έχουμε έναν οργανωμένο και δομημένο διάλογο για το πώς η χώρα μας θα εκπονήσει μια συγκροτημένη ψηφιακή στρατηγική, αλλά και πως να πλουτίσει και τις δομές που χρειάζεται στη Δημόσια Διοίκηση για να μπορέσει να τις εφαρμόσει.

» Και θα κάνουμε και μια μεγάλη απόπειρα να αναβαθμίσουμε ψηφιακά και την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, το δικό μας το σπίτι, ξεκινώντας από μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο χρηματοδότησης του κόμματος, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες crowdfunding.

» Παραδοσιακά, οι πολιτικοί πίστευαν ότι ο μόνος τρόπος για να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο ήταν μέσα από μεγάλα έργα φυσικών υποδομών. Οι πολιτικοί υπόσχονταν ότι θα φτιάξουν γέφυρες, λιμάνια, δρόμους, ενεργειακά δίκτυα, που μάλλον ανήκουν στο παρελθόν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, σε εφαρμογές, στην επανάσταση των εφαρμογών, μπορούν να επιφέρουν εξίσου σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας.

» Προσδοκώ σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Και εύχομαι πραγματικά η ημερίδα να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες για ψηφιακή επανεκκίνηση, που ο ίδιος ο ΣΕΠΕ έχει θέσει» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία σχετικά με το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 35χρονος
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
«Οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι τους. Η κοινωνία της Νισύρου το απέδειξε στην πράξη», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του