Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημ. Αβραμόπουλος: «Αν δεν δουλέψει η μετεγκατάσταση προσφύγων, το σύστημα θα καταρρεύσει»

Δηλώσεις μετά το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Στις 6.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων ανά μήνα βρίσκεται ο στόχος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος επισήμανε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα. «Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Κλάας Ντάικχοφ: «Ο διάδρομος έκλεισε, στήριξη στην Ελλάδα»

«Ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex. Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές: να μη υπάρχει κίνδυνος διώξεων, να μη πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Γ. Μουζάλας: «Οι μεμονωμένες ενέργειες διόγκωσαν το πρόβλημα»

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα έξω από μονομερείς ενέργειες» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστήσει κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ και διέφυγαν σε μεμονομένες ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση διόγκωσαν το πρόβλημα. Πρόσθεσε, ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. «Οι μεμονομένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα» τόνισε. Τέλος, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Η Αυστρία επιμένει ότι ο βαλκανικός διάδρομος «παραμένει κλειστός»

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές μέσω του Βαλκανικού Διαδρόμου θα πρέπει να ανήκουν στην Ιστορία και πως η ίδια δεν μετακινείται από την θέση της ότι ο Βαλκανικός Διάδρομος «παραμένει κλειστός». Μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ότι συνεχίζονται να καλλιεργούνται ελπίδες και προσδοκίες στους πρόσφυγες, ενώ πιο ειλικρινές είναι να ειπωθεί ότι δεν είναι εφικτή πλέον η διέλευση στον Βαλκανικό Διάδρομο. Η αυστριακή υπουργός επέμεινε στη διατήρηση των εθνικών συνοριακών ελέγχων, «έως ότου διασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ