Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυρ. Μητσοτάκης: «Κυβερνητική θητεία ακόμα και 5ετούς διάρκειας»

Ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Την ανάγκη γενναίας αναθεώρησης του Συντάγματος υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πλέον οι συνθήκες για κάτι τέτοιο έχουν ωριμάσει. Περιέγραψε τις βασικές αρχές που θα πρέπει να έχει το νέο Σύνταγμα τονίζοντας πως πρέπει να είναι πιο λιτό και να αναβαθμίζει τη Βουλή προκειμένου να την απεμπλέκει από δικαστικές λειτουργίες.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο «είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τί πρέπει να αλλάξει» με αφορμή την έκδοση των βιβλίων του Ξενοφώντα Κοντιάδη και της Αλκμήνης Φωτιάδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως «η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα», και πως αυτή η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή.

O κ. Μητσοτάκης κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος:

• Που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής

• Που θα αναβαθμίζει τη Βουλή απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών)

• Που θα αναβαθμίζει το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του

• Αναπτυξιακό με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον

• Που θα απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών

• Που θα καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16

• Ευέλικτο που αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη

• Λιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.

«Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία. Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού συστήματος να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των κυβερνητικών κύκλων που μπορεί να γίνουν και 5ετείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την άποψη πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να διακόπτει τον βίο μιας κυβέρνησης ενώ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με επίκληση προσχηματικού εθνικού θέματος.

Έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να ανοίξει άμεσα. «Είχα τονίσει στον πρωθυπουργό την ανάγκη ελάχιστης συναίνεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία από την υφιστάμενη βουλή. Παρά το νοσηρό κλίμα πόλωσης και όξυνσης η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ίσως είναι βάλσαμο στο νοσηρό κλίμα των ημερών» τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη την κρίση των τελευταίων ετών δεν τη δημιούργησε το Σύνταγμα. «Η πολιτική θα μας βγάλει από την κρίση με τη βοήθεια ενός νέου Συντάγματος. Η σημερινή κρίση υπάρχει γιατί το πολιτικό προσωπικό δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη του για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Το Σύνταγμα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα για πιέσεις προς το κράτος για προνόμια και εκδουλεύσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιστολή - καταγγελία 10 μελών κατά Κυρ. Μητσοτάκη

Εξάλλου, αντικαταστικές διαδικασίες που αλλοιώνουν τη σύνθεση και τη φιλοσοφία του συνεδρίου της ΝΔ, καταγγέλλουν, με επιστολή τους στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Ειδικότερα, στην επιστολή τους αναφέρουν ότι με τις διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων υπάρχει αλλοίωση της σύνθεσης του συνεδρίου και εξηγούν: «...με την παράνομη - αυθαίρετη ερμηνεία του καταστατικού, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της παράταξης, θα εκλεγούν παραπάνω 803 σύνεδροι, αλλοιώνοντας τη σύνθεση του Συνεδρίου, άρα και τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα του 10ου Συνεδρίου μας».

Με τη διαδικασία που ακολουθείται πενταπλασιάζονται οι σύνεδροι που προέρχονται από το Λεκανοπέδιο Αττικής και δημιουργούν ανισότητα σε βάρος της περιφέρειας. Στην επιστολή τους εξηγούν ότι επιπλέον υπήρξε παράνομη διαγραφή μελών, αποκλεισμός νέων μελών και διαχωρισμός νέων και παλαιών μελών, καθώς και απαγόρευση ενστάσεων και εν τέλει καθυστέρηση των θεσμικών διαδικασιών. Την επιστολή υπογράφουν οι Νικολαΐδης Νίκος, Ζωντανός Κώστας, Αγαλοπούλου-Πετράκου Ευαγγελία, Ινιωτάκης Πολυχρόνης, Μάταλας Θεόδωρος, Πάνου Ευάγγελος, Παρράς Χρήστος, Σαρούκου Παναγιώτα, Χονδρογιάννος Ιωάννης, Κόκκαλης Αλέκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν