Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεν αναγνωρίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία

Τι προβλέπει το ν/σ της κυβέρνησης που θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και τη σύσταση γγ Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης προσφύγων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που κατατίθεται με τη διαδικασία του επείγοντος, πιθανότατα αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή. Όπως προκύπτει, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», παρά αναφέρονται τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η Οδηγία που ενσωματώνεται.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη Γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Όσο για την υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου, αυτή μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, η αίτηση ασύλου θα εξετάζεται εντός μίας εβδομάδας, ενώ σε διάστημα άλλης μίας εβδομάδας θα εξετάζεται και η προσφυγή του αιτούντα.

Ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τη στελέχωση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για το άσυλο, που όμως θα λυθεί με το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει πλέον περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο, ενώ σε κάποιες περιοχές θα μπορούν να γίνουν περισσότερα από ένα γραφεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι περίπου 20.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, αριθμό που τον χαρακτήρισε «εύκολα διαχειρίσιμο για τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ