Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρ. Παυλόπουλος: «Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα, περιβάλλοντας με αλληλεγγύη και αγάπη τους πρόσφυγες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. «Τα μηνύματα που στέλνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μέσα από τη χριστιανική διδασκαλία και τη συνύπαρξη, αφορούν την Ε.Ε. που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Μόνο η χριστιανική διδασκαλία μπορεί να οδηγήσει τα βήματα εκείνων που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ανθρωπότητας, ώστε να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στον άνθρωπο». Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τον αναγόρευσε σε Σταυροφόρο του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου και του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου. Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος απένειμε στον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Χωρίς ειρήνη στη Συρία δεν λύνεται το προσφυγικό»

Εξάλλου, έκκληση για να τελειώσει εδώ και τώρα ο πόλεμος στη Συρία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρέβεν Ρίβλιν στο προεδρικό μέγαρο στην Ιερουσαλήμ. "Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλούνται από εστίες κρίσεων, δηλαδή τις συγκρούσεις και τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ιδίως δε στη Συρία. Αν αυτές δεν εξαλειφθούν, κυρίως αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη "όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά δεν πρέπει επ’ ουδενί να αναιρέσουμε την αντιμετώπιση του αμιγώς προσφυγικού ζητήματος υπό όρους ανθρωπισμού. Να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού" πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Αυτή την ώρα που κρίνεται το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν μπορεί η Ευρώπη να ανεχτεί συμπεριφορές που αναπτύσσουν φοβικά σύνδρομα και εμπεριέχουν αιχμές ρατσισμού" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: Οι δύο λαοί μας μπορούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις με βάση την ιστορία, τον ανθρωπισμό και κυρίως τη δημοκρατία μας". Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι "είμαστε εδώ για να συμβάλουμε ώστε να διαμορφωθεί μια βιώσιμη λύση με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Κάθε λαός έχει τις ρίζες του και δεν μπορεί να τις αποκόψει κανείς. Αυτή η γη δεν ανήκει μονοπωλιακά σε κανέναν αλλά σε όλους τους λαούς". Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρέβεν Ρίβλιν εστίασε την ομιλία του στην ιστορική διαδρομή των δύο λαών στα βάθη των αιώνων και αναφέρθηκε με έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Επίτιμος διδάκτορας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ

Στο μεταξύ, τον μύθο του Μινώταυρου, του Λαβύρινθου και του Θησέα χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για να ερμηνεύσει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, μιλώντας χθες στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κοινωνικοοικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι «ολοένα και περισσότερο η οικονομία θυμίζει τον μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος μακρινή, δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη». Υιοθετώντας ιδεολογικό στίγμα και δίνοντας δραματικούς τόνους, προχώρησε σε παραλληλισμούς, λέγοντας ότι «μέσα σ’ αυτόν τον οικονομικό Λαβύρινθο και αντιμέτωπος με τον νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο, ο θεσμικός Θησέας καλείται, υπό όρους που παραπέμπουν στην ιστορία του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ, να φέρει σε πέρας την αποστολή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων
Ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάληψη ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη
Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων