Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουλή: Πυρά για την κατεπείγουσα ψήφιση του σ/ν για το προσφυγικό

Στις αρμόδιες επιτροπές ως κατεπείγον το σ/ν για το προσφυγικό –Αύριο στην Ολομέλεια

Με ένταση και αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.

Αιτιολογώντας τον εκ μέρους της κυβέρνησης τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε πως είναι τέτοιες οι συνθήκες ώστε επιβάλλεται η άμεση ψήφισή του, ενώ επικαλέστηκε και τα «ασφυκτικά χρονικά πλαίσια» για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελών. Και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, επικαλέστηκε την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των υπηρεσιών ασύλου, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλης Κικίλιας, είπε πως η κυβέρνηση με την «απαράδεκτη τακτική» νομοθέτησης που ακολουθεί ακυρώνει κάθε διάθεση καλής πίστης που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς το νομοσχέδιο των 150 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ δεν προλαβαίνει κανείς να το επεξεργαστεί. «Κατεπείγον όταν ξέρετε ότι πρέπει να φέρετε 56 κανονιστικές πράξεις; Ούτε σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνετε να το εφαρμόσετε. Διαλύετε όλες τις δομές της χώρας. Προφανώς και ζητάμε να μην συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». ανέφερε ο κ. Κικίλιας. «Σ' ένα χρόνο τίποτα δεν θα λειτουργεί», εκτίμησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα; «Είναι έτοιμες οι κανονιστικές πράξεις; Θα τις δημοσιεύσετε στο ΦΕΚ το Σάββατο;». «Μέχρι να έρθουν καινούργιες διατάξεις ισχύουν οι παλιές, και έχουμε έτοιμες αυτές για την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής» απάντησε ο υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.

Την διαφωνία του για το κατεπείγον εξέφρασε και ο Γ. Λαγός από την ΧΑ, διερωτώμενος «τι θα χάσουμε εάν το συζητήσουμε σε πέντε έξι μέρες;»

Για αυταρχικές πράξεις και πράξεις μεθόδευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, η οποία και μίλησε για νομοσχέδιο - «τερατούργημα» που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη Γενεύης απέναντι στους πρόσφυγες. Για «καθεστωτικές πρακτικές» μίλησε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, ο οποίος είπε επιπλέον πως το νομοσχέδιο αυτό, δεν ήταν «κατεπείγον», κατεπείγον «κατάντησε αυτή την κυβέρνηση». «Ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός, επειδή πρόκειται για εθνικό θέμα», ανέφερε ο Κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ.

«Πρόκειται για την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό για να βγάζει κανονιστικές πράξεις και δεν καταλαβαίνω γιατί να έρθει ως κατεπείγον» είπε ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων. Παρεμβαίνοντας και ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης ανέφερε πως «αυτοί που διαχειρίζονται τόσους μήνες το Προσφυγικό, δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές αποθήκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
Ο Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους - Ισραήλ:...
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ