Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Κοτζιάς: «Συνδιάσκεψη για προσφυγικό με γειτονικές χώρες»

Έμφαση στην «εμβάθυνση σχέσεων Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης»

Εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, από τον πολιτικό μέχρι τον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νίκος Κοτζιάς και Ιγκόρ Τσρνάντακ κατά τη συνάντηση που είχαν προχθές το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών. Μία συνάντηση ανταποδοτική του κ. Τσρναντάκ στην Αθήνα, μετά από την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Σαράγεβο τον περασμένο Ιούλιο, που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και επισφραγίζει και βαθαίνει τις ήδη καλές σχέσεις των δύο χωρών, όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με την Ελλάδα να είναι βασικός σύμμαχος του Σαράγεβο στην ευρωπαϊκή του ολοκλήρωση, ιδιαίτερα σημαντική είναι η πολιτική συνεργασία των δύο χωρών καθώς διαπιστώθηκαν, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, δυνατότητες να υπάρξει και θεσμική στήριξη της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως επίσης και τεχνογνωσία με σεμινάρια σε διαφόρους τομείς και περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. «Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένα θετικό παράδειγμα στην περιοχή μας και πρέπει όλοι να στηρίξουμε τον δρόμο της προς τις ευρωπαϊκές δομές», είπε ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε χαριτολογώντας ότι «είναι τόσο πολύπλοκη η δομή της που θυμίζει την ΕΕ, και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να γίνει μέλος της». Ως εξαιρετική χαρακτήρισε ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτή την πορεία, από τη στιγμή που υπέβαλε την αίτηση ένταξης η χώρα του στην ΕΕ, και κυρίως τώρα που ελπίζει να γίνει το 2017 υποψήφια προς ένταξη χώρα, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες τόσο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της σταθεροποίησης, όσο και στην πάταξη της διαφθοράς. «Η στήριξη της Ελλάδας ανανεώθηκε και αισθάνθηκα ότι εντός της ΕΕ έχουμε έναν καλό φίλο που λέγεται Ελλάδα», είπε και τόνισε: «Σήμερα διαπιστώσαμε ότι οι σχέσεις μας είναι στην ουσία καλές και όχι φαινομενικά». Σχετικά με τα προβλήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος τονίστηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών επίλυσής του, και επ' αυτού ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει μία συνδιάσκεψη για το προσφυγικό στα τέλη Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των όμορων χωρών -Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία- που θα προετοιμάσει μία ευρύτερη διεθνή συνάντηση για την περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική των κλειστών συνόρων από βαλκανικές χώρες στο προσφυγικό, ο κ. Τσρνάντακ τόνισε ότι «κάποιες χώρες έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των σχέσεών τους, δεδομένου ότι κάποιοι πίστευαν ότι θα έπρεπε να κερδίσουν κάτι από αυτή την κατάσταση». Ο ίδιος τόνισε και την ανάγκη να επιτύχει η συμφωνία με την Τουρκία. Και οι δύο υπουργοί, αναφερόμενοι στη διεύρυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τόνισαν ότι θα προχωρήσουν σε στενότερη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της επιστήμης, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η γόνιμη επαφή με ετήσιες συναντήσεις, διευρυμένες και σε άλλα υπουργεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων
Ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάληψη ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη
Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων