Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επαναπροωθήσεις μετ’ εμποδίων και επεισοδίων

Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες

Μέσα σε ένταση επαναλήφθηκε το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία, μέσω Μυτιλήνης. Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες από το Πακιστάν. Τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε. Οι τρεις ακτιβιστές επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ένας ακόμη ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δύο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού.

Απελαύνονταν 45 μετανάστες – Περισυλλέγονταν 60

Σημειώνεται ότι την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσε το πλοίο «Λέσβος» με τους 45 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού που μετέφερε 60 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα. Εκτός των 45 ατόμων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, άλλοι 79 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν χθες από την Κω και τη Σάμο στη Λέσβο, και εν συνεχεία στο Δικελί, όπου συνολικά 124 άτομα -που δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα- παραδόθηκαν στις τουρκικές Αρχές, συνοδευόμενα από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex. Ωστόσο, ένας από τους 45 επιστραφέντες που επέβαιναν στο πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το Δικελί, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός εκεί, για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο. Από τους επιστραφέντες, 111 είναι από το Πακιστάν, δύο από το Μπαγκλαντές, από τέσσερις από το Ιράκ και την Ινδία, και από ένας από Μαρόκο, Αίγυπτο και Παλαιστίνη (κατά δήλωσή του). Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, κι έτσι γι' αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης. Περίπου 240 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων που διέμεναν υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Πρόκειται για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

Επανεισδοχές και από τους Κήπους Έβρου

Στο μεταξύ, άλλοι 97 παράτυποι μετανάστες επέστρεψαν την Παρασκευή στην Τουρκία μέσω του μεθοριακού φυλακίου των Κήπων Έβρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας. Πρόκειται για 71 υπηκόους Πακιστάν, 20 από το Μπαγκλαντές, τρεις από την Αλγερία, δύο από το Ιράν και έναν από το Μαρόκο. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων Έβρου τη Δευτέρα 11 Απριλίου, με την παράδοση άλλων 72 παράτυπων μεταναστών στις τουρκικές Αρχές.

Πάνω από 52.000 οι πρόσφυγες ανά την επικράτεια

Τέλος, σε 52.666 ανέρχονται οι πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά βρίσκονται 6.499 άτομα, εκ των οποίων οι 149 είναι νέες αφίξεις. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.327, από τους οποίους οι 4.668 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 2.528, ενώ στη νότια Ελλάδα σε 340. Στην βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.972 πρόσφυγες, από τους οποίους στο camp της Ειδομένης παραμένουν 11.269 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.264.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ