Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απογοήτευση Αβραμόπουλου για την μετεγκατάσταση προσφύγων

Μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα υπογράμμισε προχθές ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη μετεγκατάσταση, ούτε σχέδιο Β. Η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα επειγόντως», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλου που μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα μόλις που ξεπερνά τους 1.500.

Χαμηλές επιδόσεις των κρατών-μελών

Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για τις χαμηλές επιδόσεις των κρατών-μελών όσον αφορά το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης. Επιπλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην έκτακτη χρηματοδότηση που ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να μειώνονται, οι επιστροφές στην Τουρκία αυξάνονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή έχει λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την Τουρκία για την προστασία Σύρων και μη Σύρων πολιτών, και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα.

Κλας Ντίκοφ: «Να εντείνουν τις προσπάθειές τους»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλας Ντίκοφ, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Αναφορικά με την Ιταλία, ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε: «Όπως κάθε άνοιξη, έτσι και φέτος βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Έχουμε λάβει μέτρα, αλλά δεν είναι αρκετά».

Έκτακτη βοήθεια 56 εκατ. στην Ελλάδα για το προσφυγικό

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί στην Ελλάδα 56 εκατ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες, την ενίσχυση των ελληνικών αρχών για την καταγραφή των νέο-αφιχθέντων και για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου», αναφέρεται εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το ποσό αυτό, 46 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF).

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιείται, 30 εκατ. ευρώ διατίθενται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την υποστήριξη του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την Ελλάδα και την ενίσχυση της ικανότητας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και της νέας Υπηρεσίας για την υποδοχή και την ταυτοποίηση.

Επίσης, 13 εκατ. ευρώ θα λάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την παροχή βοήθειας στους πλέον ευάλωτους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Τέλος, 13 εκατ. ευρώ θα λάβουν συνολικά το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου, της διαδικασίας καταγραφής, και για την παροχή επιχειρησιακής υποστήριξης στην Ελληνική Αστυνομία για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Σύμφωνα, με την Κομισιόν «η παραπάνω βοήθεια θα συμβάλει στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις ελληνικές αρχές και τους σχετικούς φορείς για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κατάστασης και εγγράφεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου».

Από τις αρχές του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικά 237 εκατ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης βοήθειας για την ενίσχυση των ελληνικών αρχών καθώς και των Οργανισμών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kardiako
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά
Η συχνότητα εμφάνισης έχει αυξηθεί και για τους νεότερους, μαζί με τις αντίστοιχες δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλέσει
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά