Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τροπολογία για τις offshore φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή

Παίρνουν πίσω την διάταξη για τις offshore μετά την θύελλα αντιδράσεων

Καθολική απαγόρευση για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας, θα εισάγει τροπολογία που καταθέτει αύριο στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Η τροπολογία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση θα είναι γενική και καθολική δηλαδή, δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

Τροπολογία για τις offshore στη Βουλή

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη, σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η εφημερίδα Αυγή με πρωτοσέλιδο τίτλο έβγαλε «οφσάιντ» την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί». Είχαν προηγηθεί επικριτικές δηλώσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ η ΝΔ σύσσωμη υπέγραψε σχετική επερώτηση στη Βουλή. Όλες οι παρατάξεις ζητούν την άρση της διάταξης, που ανοίγει το δρόμο σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore, η οποία ψηφίστηκε στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.

«Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας»

Όπως ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη, «η απαγόρευση δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Η κυβερνητική εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος» και κάνει λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης.

ΝΔ: Υποχώρησαν για τις offshore, αλλά το ερώτημα παραμένει

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να νομοθετήσει την κατάργηση της διάταξης για τις offshore, πριν από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, ζήτησε χθες το πρωί η Νέα Δημοκρατία. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε παράλληλα από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον καταλογισμό των ευθυνών για τον εμπνευστή και τον συντάκτη της απαράδεκτης, όπως λέει, αυτής ρύθμισης, καθώς και να «αποκαλύψει τα υποκρυπτόμενα συμφέροντα που επέβαλαν τη νομοθέτησή της».

Αργότερα το απόγευμα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore. Η ΝΔ τονίζει: «Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore» αναφέρει η ΝΔ, αλλά επαναφέρει το ερώτημα για το ποιος υπουργός είχε την έμπνευση της ρύθμισης. Παραμένει το ερώτημα: Ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους Υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους».

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

«Έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες» σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Σχόλιο ΚΚΕ

"Οι offshore, οι φορολογικοί παράδεισοι, τα ποικιλόμορφα προνόμια για το κεφάλαιο, σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ευρωμονόδρομο, είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη είναι τα βάρβαρα μέτρα δίχως τέλος, που πληρώνει ο λαός για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Συνεπώς, η όποια αντιπαράθεση γύρω από την απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη για τις offshore δεν θα πρέπει να επισκιάσει τη φοροκαταιγίδα, τους πλειστηριασμούς και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τ' άλλα κόμματα, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων".

Ποτάμι: Ας φέρουν και τα λεφτά τους στην Ελλάδα

Το Ποτάμι σχολίασε: «Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα. Καλούμε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση. Δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους «προστατευμένες» έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ