Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παρουσίαση βιβλίου του Μ. Αγγελόπουλου: «Υπάρχει ορίζοντας για την Ευρώπη;»

Τη Δευτέρα στις 20:00 στη Θεσσαλονίκη

Tο βιβλίο του με τίτλο «Υπάρχει ορίζοντας για την Ευρώπη;» θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 20:00 ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «συνηθίσαμε να αποκαλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) «η Ευρώπη». Μια λέξη που χαρακτηρίζει μια Ήπειρο, έναν πολιτισμό, μια Ιδέα. Η λέξη είναι Ελληνική, ο Πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι θεμελιωδώς Ελληνικός, η ιδέα είναι κοινή όλων των Ευρωπαϊκών λαών που αποφάσισαν να ζήσουν ειρηνικά, προσηλωμένοι στο «κοινοτικό κεκτημένο» της Δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κοινωνικού Κράτους δικαίου. Ένα εγχείρημα ειρήνης, ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το κοινό μας μέλλον, το μέλλον των οικογενειών μας, των παιδιών μας είναι συνδεδεμένο με αυτήν την Ευρώπη, φυσικά, σχεδόν δικαιωματικά.

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Πολλοί Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι με την παρούσα εξελικτική της πορεία. Πολλοί γίνονται «Ευρωσκεπτικιστές», πολλοί, ιδιαίτερα νέοι που την θεωρούν δεδομένη και που έχουν απόσταση από τα μεγάλα κακά που θεράπευσε, φτάνουν και να την απορρίπτουν. Η Ευρώπη όμως δεν απορρίπτεται, όπως δεν απορρίπτεις την οικογένεια σου. Η Ευρώπη είμαστε όλοι εμείς, οι λαοί της. Και θα ανακτήσει την γοητεία της, αρκεί εμείς να της την επαναπροσδιορίσουμε με την συμμετοχή και τον αγώνα μας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ - πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής Β’ Θεσ-σαλονίκης ΝΔ - πρώην Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Σάκης Μουμτζής, Συγγραφέας - Πολιτικός Αναλυτής, Με-λίνα Δεμερτζοπούλου, Δικηγόρος - υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος και Μαρία Χατζηδη-μητρίου, Ιατρός - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Γ. Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης - υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα.

Το βιβλίο αποτελεί μια εξιστόρηση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, ειδωμένης μέσα από πολιτικά γεγονότα και αποτίμηση δεδομένων. Την ίδια στιγμή, στις σελίδες του αναγνώ-σματος επιχειρείται μια καταγραφή προτάσεων και λύσεων, ώστε να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να αναπτυχθεί μια νέα δυναμική στους κόλ-πους της Ε.Ε. με τη διεκδίκηση δικαιωμάτων της χώρας μας, που μέχρι σήμερα μας καθι-στούσαν αδύναμο κρίκο, και ανίσχυρο συνομιλητή.

Όπως λέει ο ίδιος, «Με το βιβλίο επιχειρώ να βοηθήσω ώστε μια σειρά ερωτημάτων να απαντηθούν χωρίς προπαγανδιστικές κραυγές, και να διαμορφώσω προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά και με τρόπο πραγματιστικό στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Η Ελλάδα στην Ευρώπη

Νιώθουμε πολύ μακριά από το ερώτημα που είχε η προηγούμενη γενιά αν δηλάδη πρέπει να ενταχθούμε στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι η Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα. Το ερώτημά μας είναι αν θα την υποστούμε παθητικά ή θα εργασθούμε ώστε η Ευρώπη να γίνει παράγοντας ευημερίας για όλους μας και ασφάλειας για όλους μας.

Έχουμε ζήτημα με την οικονομική μας πορεία. Ζούμε μια κρίση που δεν έχει τέλος. Πολλοί από μας υπέθεσαν ότι φταίει η πολιτική μας ηγεσία, την οποία καταδικάσαμε στις τελευταίες εκλογές ως ανεπαρκή. Μας φαίνεται παράλογο το πώς η οικονομική κρίση του 2010 ξεπεράστηκε τόσο γρήγορα σε όλες τις άλλες της χώρες και διαρκεί τόσο πολύ σε μας. Όσο προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση τόσο συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει άλλος παράγων που οδήγησε την πολιτική μας ηγεσία σε αποφάσεις τις οποίες έπρεπε να έχει αποφύγει. Η ανησυχία μας δεν είναι απλή πολιτική συζήτηση στα καφενεία. Είναι ξεκάθαρο εμπόδιο σε κάθε μας προοπτική ζωής.

Έχουμε θέματα ασφάλειας. Οι κάτοικοι του Αιγαίου και πολύ περισσότερο του Βορειοανατολικού Αιγαίου και οι Έλληνες της Θράκης και της Μακεδονίας ζούμε σε ατμόσφαιρα ανησυχίας, και για κάποιους ο κίνδυνος πολέμου αποτελεί υπαρκτή απειλή. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι κοινός παρονομαστής αυτής της ανησυχίας που επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή είναι η Τουρκία. Ποιος μπορεί να επιδράσει τόσο αποφασιστικά ώστε η Τουρκία να γίνει παράγων ειρήνης και συνεργασίας;

Όσον αφορά στην οικονομική μας πορεία, ο λαός μας θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι καταλυτικός παράγων. Στο δεύτερο όμως, θεωρούμε πως η Ευρώπη δεν έχει τη δύναμη να ωθήσει την Τουρκία στην οδό της καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Ως να μην αρκούσαν αυτά, αποκτήσαμε και το πρόβλημα των προσφυγικών ροών από εμπόλεμες ζώνες, αλλά και παράνομης μετανάστευσης, που ειδικά για την Ελλάδα συνδέεται και πάλι με την Τουρκία.

Το βιβλίο αποτελεί μια εξιστόρηση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, ειδωμένης μέσα από πολιτικά γεγονότα και αποτίμηση δεδομένων. Την ίδια στιγμή, στις σελίδες αυτού του αναγνώσματος επιχειρείται μια καταγραφή προτάσεων και λύσεων, ώστε να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να αναπτυχθεί μια νέα δυναμική στους κόλπους της Ε.Ε. με τη διεκδίκηση δικαιωμάτων της χώρας μας, που μέχρι σήμερα μας καθιστούσαν αδύναμο κρίκο, και ανίσχυρο συνομιλητή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί