Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «ΕΥΑΘ των πολιτών» θέλει η Οικολογία – Αλληλεγγύη (ΦΩΤΟ)

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Μιχάλη Τρεμόπουλου σε ύδρευση και αποχέτευση

Ούτε 1% στα χέρια ιδιωτών αλλά συνεργατική λύση για μια ΕΥΑΘ των πολιτών και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή των πολυεθνικών, είναι η απάντηση της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης» στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και του άλλου 24% των μετοχών της ΑΕ, που κατέχει το κράτος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το ιστορικό δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, υποψήφιοι της παράταξης περιόδευσαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο σιντριβάνι και την Τσιμισκή και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους.

«Δύο βασικά στελέχη του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ο Κώστας Μαριόγλου και ο Τάσος Σαχινίδης, πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και σημερινό μέλος του ΔΣ αντίστοιχα, κοσμούν το ψηφοδέλτιο μας», δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος της Οικολογίας - Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Όπως απαντήσαμε στην "Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη συνεργατική μη κερδοσκοπική διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης", χαιρετίζουμε την κίνησή της, γιατί το μέλλον της ΕΥΑΘ ΑΕ είναι υψίστης σημασίας για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Και το νερό (αλλά και η αποχέτευση) πρέπει να περάσουν στα χέρια των πολιτών, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, και όχι των εταιρειών».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Οικολογίας - Αλληλεγγύης» είναι η εξής:

«Η κίνησή μας εδώ και χρόνια στέκεται ενεργά δίπλα σε κάθε προσπάθεια κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ. Τα μέλη μας, όχι μόνο συμμετείχαν στο δημοψήφισμα αλλά ήταν από τους πρωτοπόρους στην ιδέα και την ίδια τη διεξαγωγή του, που έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν δημοκρατικά τη συντριπτική τους θέση (98%) για τη μη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Η «Οικολογία - Αλληλεγγύη», βέβαια, αποτελεί έναν από τους ιδρυτικούς φορείς της Κίνησης των 54 και ο υποψήφιος Δήμαρχός της Μιχάλης Τρεμόπουλος συμμετέχει στην 5μελή Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας στις 24 Απριλίου 2018, ύστερα από πρόταση των 54 φορέων για την από κοινού διεκδίκηση της Μη κερδοσκοπικής Διαχείρισης του Νερού από την Αυτοδιοίκηση, τους πολίτες, τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ Α.Ε. και την κοινωνία της πόλης.

Η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» είναι η μόνη αυτοδιοικητική κίνηση που έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της συνεργατικής μη κερδοσκοπικής διαχείρισης της ΕΥΑΘ από τους πολίτες των Δήμων που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε. Η θέση της αυτή βρίσκεται καθαρά διατυπωμένη και στο πρόγραμμά της (https://eco-solidarity.gr/program), που έχει αναρτηθεί ήδη από τον Νοέμβριο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές παρατάξεις με συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά ακόμη και όταν έχουν, δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση για το μέλλον της ΕΥΑΘ, μιλώντας γενικόλογα για δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας ή για κρατικό, «εργατικό έλεγχο», «κοινωνικοποίηση», «δημοτικοποίηση» κτλ.

Είναι σίγουρα σημαντικό το καθαρό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του Νερού αλλά αυτό το έχει ήδη πει η Θεσσαλονίκη: ούτε 1% στα χέρια ιδιωτών! Χρειαζόμαστε επομένως και μια θετική εναλλακτική πρόταση, στην περίπτωση που μια κυβέρνηση αποφασίσει να αποχωρήσει από τη διοίκηση-διαχείριση της εταιρείας. Μόλις πέρυσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το 25% που ανήκει ήδη σε ιδιώτες και την ένταξη της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, είχε ετοιμαστεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και του άλλου 24% των μετοχών της ΑΕ που κατέχει το κράτος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και το είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2018. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κ. Μακεδονίας.

Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού, το οποίο να μας διασφαλίζει απέναντι στις διαθέσεις των κυβερνήσεων, των δανειστών ή των δημάρχων και ταυτόχρονα να εφαρμόζεται με επιτυχία διεθνώς: αυτό είναι οι πρωτοβάθμιοι μη κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί νερού σε κάθε υδροδοτούμενο Δήμο της πόλης, η Ένωση των οποίων να διοικεί την ΕΥΑΘ των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και της κοινωνίας της πόλης, με σκοπό όχι το ιδιωτικό κέρδος αλλά τη συλλογική, κοινωνική και περιβαλλοντική ωφέλεια, με την παροχή υψηλής ποιότητας νερού, με χαμηλή τιμή, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» θεωρεί αυτονόητη τη δέσμευσή της να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για την ΕΥΑΘ των πολιτών και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή των πολυεθνικών. Η ενδυνάμωση της παρουσίας της στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μπορεί να κάνει τη διαφορά για μια πράσινη πόλη, όπου ο συνεργατισμός και η αλληλεγγύη θα ανθίσουν πραγματικά».

tremopoulos_nero_2.jpg

Οι υποψήφιοι Κώστας Μαριόγλου, Τάσος Σαχινίδης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ελεονώρα Ζώτου και Κική Ιακωβίδου, με τον Διευθυντή της αποχέτευσης, Πέτρο Νάστο.

 

tremopoulos_nero_1.jpg

Οι υποψήφιοι Οδυσσέας Χιλιτίδης, Κώστας Μαριόγλου, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Τάσος Σαχινίδης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας
6ος γύρος συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών
Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας
ΗΠΑ: «Ναι» από τον Μπάιντεν σε ντιμπέιτ με τον Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών
Οι δηλώσεις αυτές είναι οι πλέον ξεκάθαρες που έχει διατυπώσει ο Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο ενός προεδρικού ντιμπέιτ
ΗΠΑ: «Ναι» από τον Μπάιντεν σε ντιμπέιτ με τον Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών