Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βασίλης Διαμαντάκης: Η καθαριότητα πρώτη προτεραιότητα

Συνέντευξη του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη"

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Σπύρου Βούγια "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη" είναι ο Bασίλης Διαμαντάκης, Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ στην Εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ. Μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης, ο κ. Διαμαντάκης ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι Δημοτικός Σύμβουλος με την "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να είναι υποψήφιος με την παράταξη Βούγια, αναφέρεται στα μείζονα προβλήματα στα οποία πρέπει να ενσκήψει η νέα διοίκηση του δήμου αλλά και στην κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να εστιαστούν οι πολιτικές τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, για την επιλογή της ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης του Σπύρου Βούγια αναφέρει: Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της Πρωτοβουλίας και την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να αποχωρήσει από τα δημοτικά πράγματα, όσοι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας θέλαμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην πόλη έπρεπε να επιλέξουμε κάποια από τις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές. Γνώμονας για εμένα ήταν η συγγένεια, η προγραμματική και ιδεολογική, που υπάρχει μεταξύ της ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης και της Πρωτοβουλίας. Θεωρώ ότι η φιλοσοφία του Σπύρου Βούγια είναι πολύ κοντά στη φιλοσοφία και τη λογική του Γιάννη Μπουτάρη. Επιπλέον ο κ. Βούγιας έχει το προσόν ότι είναι ένας καθαρός τεχνοκράτης, καθηγητής εγνωσμένος συγκοινωνιολόγος και μπορεί να βοηθήσει την πόλη στα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει με το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση. Με αυτό το κριτήριο και γνωρίζοντας και το χαρακτήρα και το ήθος του κ. Βούγια εδώ και πολλά χρόνια, έκανα αυτήν την επιλογή.

Όσο για τα θέματα που ιεραρχεί ως σημαντικότερα αυτήν τη στιγμή για την πόλη, αναφέρει ως πρώτη προτεραιότητα την καθαριότητα, ένα πρόβλημα που όπως λέει, η διοίκηση Μπουτάρη ναι μεν βελτίωσε αλλά δεν έλυσε. "Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι βαθμολογεί τον εαυτό του με 7 στον τομέα της καθαριότητας, άρα πρέπει να φτάσουμε στο 10", όπως λέει, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, καθώς σε επίπεδο εξοπλισμού έχουν υπάρξει βελτιώσεις και ανανεώσεις. Σημειώνει πάντως ότι το πρόβλημα της καθαριότητας στην πόλη δεν λύνεται μόνο με την αποκομιδή, αλλά απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και από την πλευρά των δημοτών. "Όσο αυξάνουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης τόσο θα μειώνονται τα οργανικά σκουπίδια, άρα ο όγκος και θα είναι ευκολότερη η αποκομιδή τους. Με τη διοίκηση Μπουτάρη έγιναν πολλά βήματα στην ανακύκλωση η οποία παρελήφθη στο μηδέν και σήμερα είμαστε στις πρώτες θέσεις σε κιλά ανακύκλωσης ανά κάτοικο. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να ανέβουμε ακόμη περισσότερο".

Σε ότι αφορά το πρόβλημα του κυκλοφοριακού, αναφέρει ότι είναι σύνθετο και δεν λύνεται μόνο από το δήμο αλλά απαιτεί τη συνεργασία και της αστυνομίας και της πολιτείας. Ο ίδιος κρίνει απαραίτητη την άμεση αύξηση του αριθμού των δημοτικών αστυνομικών. Όπως αναφέρει, η δημοτική αστυνομία δεν έχει κόστος για τον δημότη γιατί αμείβεται ανταποδοτικά από τα χρήματα που εισπράττει "και αυτήν τη στιγμή τα λεφτά που εισπράττει επιτρέπουν την αύξηση του αριθμού για να μπορέσουμε να αστυνομεύσουμε και άλλους τομείς όπως το παραεμπόριο η παράνομη στάθμευση". Σημειώνει ακόμη ότι η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει παραπάνω αρμοδιότητες στη δημοτική αστυνομία, να μην απαιτείται για παράδειγμα παρουσία εισαγγελέα και αστυνομίας για να κάνει ελέγχους για παραεμπόριο.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει εξάλλου και στα θέματα τουρισμού αλλά και στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. "Η πόλη με τον Γιάννη Μπουτάρη έχει ανοίξει, υπάρχει εξωστρέφεια. Η πόλη αποτελεί πόλο έλξης. Ο τουρισμός αυξάνεται. Έχουμε διανυκτερεύσεις ρεκόρ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει περίπου 25 νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε αυτόν τον ρυθμό θα πρέπει να συνεχίσουμε", αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει ότι έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως το μουσείο Ολοκαυτώματος, "ένα έργο εμβληματικό, εκτός του ότι θα αναβαθμίσει τη δυτική Θεσσαλονίκη θα φέρει και χιλιάδες Εβραίους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη".  

Ο δυτικός προαστιακός σιδηρόδρομος, οι αναπλάσεις, το ξύλινο ντεκ στην παλιά παραλία, είναι κατά τον ίδιο μεγάλα έργα που θα δώσουν νέα ώθηση και νέα όψη στην πόλη την επόμενη τετραετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λουκασένκο: Πύραυλοι από Ουκρανία κατά στρατιωτικών στόχων στη Λευκορωσία
Ο Λουκασένκο, που δεν έδωσε κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό του, είπε ότι το Μινσκ δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία
Λουκασένκο: Πύραυλοι από Ουκρανία κατά στρατιωτικών στόχων στη Λευκορωσία