Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βασίλης Ρόκος: Κερδίσαμε τη Θεσσαλονίκη γιατί ακούσαμε τους πολίτες της

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 στην Α’ Θεσσαλονίκης μιλάει στο TyposThes

Του Γιώργου Καλλίνη

Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν η πραγματική έκπληξη των ευρωεκλογών, σημειώνοντας ιδιαίτερη απήχηση στη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για αυτή την επιτυχία του νεοσύστατου κόμματος στην πόλη μας, ήταν η όρεξη και η φρεσκάδα των νέων ανθρώπων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια εδώ και χρόνια.

Ο Βασίλης Ρόκος, συντονιστής και υπεύθυνος του ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, στάθηκε δίπλα στον Βαρουφάκη από την πρώτη μέρα του νέου εγχειρήματος, πίστεψε στο όραμα μια άλλης οικονομικής πολιτικής και παλεύει από τότε για αυτή, όπως εξήγησε στο TyposThes. 

«Από το 2016 συμμετέχω στο Μέρα25 ως συντονιστής και υπεύθυνος της ομάδας στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινήσαμε λίγα άτομα, που βγήκαμε στο δρόμο και καταλήξαμε στην εκδήλωση του Βελλιδείου, όπου δεν είχαμε που να βάλουμε να κάτσουν οι παρευρισκόμενοι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με εξέφραζε ως οικονομολόγος ακόμη και πριν γίνει υπουργός οικονομικών γιατί είχε ξεχωρίσει ότι στην Ευρώπη ακολουθούσαμε μια υφεσιακή πολιτική εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που στήριξαν την ανάπτυξη τους από την εποχή του New Deal, μακριά από τη λιτότητα».

Η περιπέτεια του δημοψηφίσματος και τρίτου μνημονίου, όμως, ανέτρεψε την πορεία και τις ιδέες μιας εναλλακτικής πολιτικής. Ο κ. Ρόκος, παρέα με τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν σταμάτησαν να παλεύουν για αυτά που εξέφρασαν οι Έλληνες πολίτες εκείνες τις μέρες και βγήκαν στο δρόμο για να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους.  

«Ο Βαρουφάκης είπε ένα ηρωικό, πατριωτικό «όχι» κόντρα σε όλο το σύστημα που τρομοκρατούσε τον κόσμο την εποχή του δημοψηφίσματος και προτίμησε να αποσυρθεί όταν το ΣΥΡΙΖΑ έκανε την περίφημη στροφή του και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Η επιλογή του ήταν να εκφράσει την αντίσταση του ελληνικού λαού στο ΔΝΤ και στα μέτρα που πρότεινε και όχι απλά να συνεχίσει ως υπουργός οικονομικών σε ένα μνημόνιο που δεν στήριξε ποτέ.

Από την πρώτη στιγμή, ήμουν στο πλάι του Βαρουφάκη, όταν μια ομάδα τριών ατόμων οργώναμε όλη τη Θεσσαλονίκη με φυλλάδια για να γνωριστούμε με τον κόσμο. Πλέον αριθμούμε 600 μέλη, εκ των οποίων τα 50 είναι σχεδόν καθημερινά στο δρόμο για το Μέρα25. Αυτός είναι ο λόγος που στη Θεσσαλονίκη καταγράψαμε τόσο υψηλά ποσοστά, γιατί βγήκαμε έξω και μιλήσαμε στους πολίτες με σεβασμό και εκτίμηση και τους ακούσαμε».

 

Προτάσεις για μια άλλη Ελλάδα

Ένα φρέσκο κίνημα όπως το ΜέΡΑ25 δεν θα μπορούσε παρά να έχει νέες ιδέες, ριζοσπαστικές και όρεξη για να τις εφαρμόσει, όπως άλλωστε μας εξηγεί ο νέος υποψήφιος βουλευτής.

«Στηρίζουμε στον υπέρτατο βαθμό τη μείωση των φόρων. Δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή πολιτική με αυτή τη φορολογία, ούτε προσλήψεις μπορούν να γίνουν, ούτε πληρωμές. Για να έρθουν έσοδα στο κράτος με επενδύσεις, πρέπει να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Αλλιώς, το κράτος λειτουργεί απλώς ως λήσταρχος στους επιχειρηματίες. Επίσης, είμαστε υπέρ της κατάργησης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος. Είμαι και εγώ επιχειρηματίας και ξέρω πολύ καλά ότι με αυτούς τους φόρους δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη.

Ξέρετε πόσοι είναι οι δανειολήπτες στην Ελλάδα; Περίπου τέσσερις εκατομμύρια πολίτες! Πρέπει να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και μάλιστα να δώσουμε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να μπορεί να αγοράσει το δικό του «κόκκινο» δάνειο, με μικρότερο κόστος και ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής με δόσεις».

Με στόχο την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της ανάπτυξης για να λυθεί επιτέλους το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδα, ο κ. Ρόκος ξεχωρίζει τα πιο σημαντικά προβλήματα αυτής της περιόδου.

«Ένα ακόμη δραματικό στοιχείο για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι τα λουκέτα. Πάνω από 200 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν φύγει ή κλείσει τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, λέμε ότι ο τουρισμός μας έχει σώσει, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή η άνοδος ίσως αποδειχθεί παροδική, όταν η Τουρκία ανακάμψει μετά τα πρόσφατα προβλήματα της.

Επίσης, το ΦΠΑ δεν μπορεί να παραμείνει στο 24%, δεν μπορεί να γίνει κατανάλωση. Μία πολύ καλή ιδέα, για να καταπολεμηθεί ταυτοχρόνως και η φοροαποφυγή, είναι να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να πληρώνουν με κάρτα και να αναγκάζουν να κόβονται αποδείξεις. Θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ στο 15% σε όσους πληρώνουν με κάρτα, για παράδειγμα. Πρέπει να δοθεί μια ουσιαστική λύση για την ανάπτυξη και ένιωσα ότι είναι χρέος μου να πολεμήσω για ανθρώπους που έχουν ένα μισθό πείνας για αυτούς και την οικογένεια τους».

5f1.jpg

«Κανείς δεν μιλάει για το Σέιχ Σου που καταστρέφεται»

Η Θεσσαλονίκη φυσικά και βρίσκεται στο επίκεντρο της «ματιάς» του Βασίλη Ρόκου, ο οποίος μοιράζεται μερικές σκέψεις του για την πόλη που μεγάλωσε και εργάστηκε ως επιχειρηματίας.

«Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι ένα διαμάντι των Βαλκανίων, όπως πριν από 100 χρόνια που ήταν ένα από τα ισχυρά λιμάνια της Ευρώπης, συνδέοντας την κεντρική Ευρώπη, με τα Βαλκάνια και την Ανατολή. Θα πρέπει να δοθεί μια ώθηση στην επιχειρηματικότητα στην πόλη, όπως για παράδειγμα με νέες υποδομές για τη ΔΕΘ, οι οποίες θα μπορούσαν να βρίσκονται εκτός πόλης για να φιλοξενεί ακόμη μεγαλύτερες εκθέσεις. Επίσης, χρειαζόμαστε έναν πνεύμονα πρασίνου στην πόλη μας, ειδικά τώρα που το Σέιχ Σου αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα και κανένα κόμμα δεν μιλάει για αυτό.

Ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης θα πρέπει να μπορεί να συνεργάζεται με την κεντρική πολιτική σκηνή χωρίς να έχει σημασία το κόμμα από το οποίο προέρχεται. Αν είχα στα χέρια μου μια πρόταση προς όφελος της πόλης, θα τη στήριζα χωρίς δεύτερη σκέψη από όπου και αν προερχόταν. Πάνω από όλα η συνεννόηση για το καλό της κοινωνίας».

 

«Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών»

Οι εκλογές είναι πολύ κοντά και ως νέος υποψήφιος βουλευτής, η άποψη του κ. Ρόκου για την προεκλογική περίοδο και η πρόβλεψη του για το αποτέλεσμα και την πορεία του ΜέΡΑ25 έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. 

«Ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Το μεγάλο σφάλμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να στερήσει την ελπίδα από τους πολίτες που πίστεψαν σε μια άλλη πορεία. Την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την ξέρουμε, εδώ και χρόνια.

Εμείς πηγαίνουμε κοντά στον κόσμο και έχουμε πάρα πολύ καλή υποδοχή. Θα είμαστε σίγουρα η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών, με ποσοστό πάνω του 4,5%. Το μόνο που με φοβίζει είναι η αποχή των νέων ανθρώπων από την κάλπη, λόγω του καλοκαιριού. Όμως όταν οι νέοι που έχουν μια διαφορετική αντίληψη θέλουν να αλλάξουν κάτι, το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να συμμετέχουν στην κάλπη. Αλλιώς δίνουν το δικαίωμα στους κομματικούς στρατούς που θα κινητοποιηθούν, να καθορίσουν την επόμενη μέρα των εκλογών για την Ελλάδα».

Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο κ. Ρόκος εξέφρασε τη σημασία που έχει ο εθελοντισμός για κάθε άνθρωπο, αλλά και για έναν πολιτικό συγκεκριμένα.

«Η βαθειά μου πεποίθηση είναι ότι ένας πολιτικός αν δεν έχει κάνει εθελοντισμό, δεν ξέρει και δεν μπορεί να προσφέρει. Πρέπει να αποδείξεις ότι σε νοιάζει να προσφέρεις, για να έχεις τα σωστά εφόδια για την πολιτική. Για να αλλάξει αυτή η χώρα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε τους γύρω μας».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ