Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ένα ιστορικό θέατρο της πόλης, ανοίγει και πάλι τις πύλες του!

Μια σύμπραξη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Θωμά Βελισσάρη, του Γιάννη Γκουντάρα και του Θωμά Χαρέλα

Το θέατρο «Αμαλία», ένα από τα πιο ιστορικά και αγαπημένα θέατρα της Θεσσαλονίκης, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό σε λίγες μέρες και επιστρέφει δυναμικά στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Μια δυναμική σύμπραξη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Θωμά Βελισσάρη (θέατρο Εταιρότητα), του Γιάννη Γκουντάρα (artminds) και του Θωμά Χαρέλα, (θεατρικού παραγωγού και καλλιτεχνικού διευθυντή του blackbox) είναι αυτή που φέρνει στη ζωή ένα θέατρο που παραμένει κλειστό από το 2012.

Τρεις άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό μέσα από διαφορετικά πόστα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επαναλειτουργήσουν ένα θέατρο που έχει τη δική του ιστορία και αποτέλεσε έναν πυρήνα πολιτισμού για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Τι να περιμένουμε; Το πρώτο Εντατικό Εργαστήρι Υποκριτικής της πόλης σε Καλλιτεχνική Διεύθυνση του σκηνοθέτη Νίκου Σακαλίδη, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, όπερα, εικαστικές και άλλες δράσεις θα οργανωθούν και θα φιλοξενηθούν στο Αμαλία.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του θεάτρου καθώς και πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η ιστορία του χώρου

Το θέατρο Αμαλία ξεκίνησε την λειτουργία του το 1968, ως κινηματογράφος αρχικά, προβάλλοντας κυρίως ελληνικές ταινίες της εποχής. Ως θέατρο λειτούργησε για πρώτη φόρα με πρωτοβουλία των μελών του Θεατρικού εργαστηρίου της «Τέχνης» (μετέπειτα: Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, με τους Κώστα Γακίδη, Ρούλα Πατεράκη, Μιχάλη Γούναρη, Ελένη Μακίσογλου κ.α.), ανοίγοντας αυλαία στις 17 Οκτωβρίου του 1972. Μετά το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, το θέατρο Αμαλία, λειτούργησε από το 1974 έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, και πάλι ως κινηματογράφος, μεταξύ άλλων και αισθησιακών ταινιών. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και μέχρι το 2012 υπήρξε η θεατρική στέγη της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του θεατρολόγου Νικηφόρου Παπανδρέου, καθιστώντας το θέατρο Αμαλία έναν από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ