Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
«Το Μέγαρο συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια λειτουργίας. Είναι πλέον ένας 16άρης. Οι συνειρμοί με το τραγούδι του Σαββόπουλου, αναπόφευκτοι. Ένας 16άρης σε μετάβαση, που ενηλικιώνεται μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, αναζητώντας ταυτότητα στην εποχή της κρίσης, με όλη την αγωνία και τον ριζοσπαστισμό της ηλικίας, αλλά και με επίγνωση του καθοριστικού του ρόλου στη συγκυρία». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Νικήτας Μυλόπουλος παρουσιάζοντας το μεσημέρι το νέο προγραμματισμό του οργανισμού.
Μίλησε για τα κύρια στοιχεία του προγράμματος που είναι οι συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς (με ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, Κρατικό Ωδείο, Τμήματα του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΚΘΒΕ κλπ), ενώ υπογράμμισε πως θα δοθεί έμφαση στο εκπαιδευτικό κομμάτι. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο οικονομικό λέγοντας πως «το Μέγαρο Μουσικής είναι εμφανώς υποστελεχωμένο, η κρατική επιχορήγηση εξαιρετικά μειωμένη, οι χορηγίες, δυσεύρετες ούτως ή άλλως στη Βόρεια Ελλάδα, γίνονται πλέον σπάνιες. Από την άλλη, το ΜΜΘ παραμένει ένας οικονομικά υγιής οργανισμός, με τεράστιες δυσκολίες καθημερινά, αλλά με τα πόδια στη γη και το κεφάλι στα σύννεφα».
Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ κ. Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης είπε πως πρόκειται να δούμε το πιο πολυδιάστατο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής που «εξασφαλίζει βήμα προβολής σε νέους δημιουργούς και αποδίδει τιμή σε παλαιότερους καλλιτέχνες, ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, αγκαλιάζει σταθερές αξίες, επενδύει στην εκπαίδευση».
Και πρόσθεσε: «Με 130 προγραμματισμένες παραστάσεις και πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων, οι επιλογές του ΟΜΜΘ για τις επόμενες 105 ημέρες πιστεύω ότι θα διατηρήσουν σε εγρήγορση το ενδιαφέρον των θεατών και θα καθιερώσουν την προσέλευση του κοινού στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε τακτική και σταθερή βάση».
Από την όπερα έως την τζαζ και το τσίρκο
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 66 παραγωγές και συμπαραγωγές του ΜΜΘ (αριθμός διευρυμένος σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι) στις οποίες θα συμμετάσχουν 1.100 συντελεστές με διαφορετικές ειδικότητες.
Θα δούμε από την όπερα «Αΐντα» του Τζιουζέπε Βέρντι (15, 17, 19/10) σε συνεργασία με τα 51α Δημήτρια και την εταιρία Skull of Yorick Productions, μέχρι το καθιερωμένο γκαλά για τη Μαρία Κάλλας (16/9), φέτος σε συνεργασία με την ΚΟΘ. Και από το «Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου» που θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην πόλη μας από τις 2 -12/12 με τίτλο «ΘεσσPuppet ’16», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χουάνχο Κοράλες με 39 παραστάσεις, μέχρι την προβολή των ταινιών («Ερρίκος ο 5ος», Λόρενς Ολίβιε (1944) στις 16/11 και «Βασιλιάς Ληρ», Πίτερ Μπρουκ (1971) στις 14/12) με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
Εξάλλου συνεχίζονται μέχρι τις 15/9 και οι προβολές στο «Σινεμά με Θέα», στην οροφή του κτηρίου Μ2.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η παραγωγή «Η Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι από το σχήμα του Μπαλέτου Γκουανγκζού (24 – 28/11), η παράσταση Galtuk: Η Χώρα των Ονείρων» από την Ισπανία που συνδυάζει τσίρκο, χορό θέατρο και παντομίμα (16, 17, 18/12), ο «Δερβίσης», η παράσταση παντομίμας με το Ρώσο κλόουν Αλεξέι Μιρόνοφ (15/10), ο …χορευτικός «Ηλεκτρισμός» από την ομάδα eVolution Dance Theater (25/10), αλλά και «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» από την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη (από 23/10 μέχρι τέλη Δεκέμβρη, καθημερινά και για σχολεία).
Στο αμιγώς μουσικό κομμάτι θα εμφανιστεί (4/10) η Ορχήστρα Δωματίου της Scala του Μιλάνου από την Ιταλία (Cameristi del Teatro alla Scala) σε έργα Βιβάλντι και Μπαχ, συνεργασίες θα υπάρξουν με ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, Camerata Junior, Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων, Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», το παρών θα δώσουν ο Ντάριους Μικούλσκι (5/10), η Έλενα Παπανδρέου με τον Λεονίντ Γκορόκοφ (14/11) και ο Aντριάνο Nτελ Σαλ (16/12).
Στο πιάνο θα είναι αφιερωμένα τα ρεσιτάλ που θα δώσουν ο Παναγιώτης Τροχόπουλος (26/9), ο Σταύρος Γασπαράτος, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δημητρίων (3/10), και ο Μιχάλης Τάγκας (7/11).
Επίσης συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων Voices (Φωνές), οι αναμεταδώσεις από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και ο κύκλος εκδηλώσεων Crossover.
Έμφαση θα δοθεί στην τζαζ και έθνικ μουσική (Σάκης Ζαχαριάδης 10/10, Arve Henriksen και Jan Bang 12/10, Parallel Quintet 2/11, Ζιάντ Ρατζάμπ 28/11), αλλά και στην Ελληνική μουσική (αφιέρωμα στον Νότη Μαυρουδή 17/9, αφιέρωμα για τραγούδια των δεκαετιών 1930-50 με Γιάννη Μπέζο, Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Ανδριάνα Μπάμπαλη 30/9 και 1/10, και αφιέρωμα στον Μανόλη Μητσιά (19/11) με τον ίδιο και τους Σταύρο Σιόλα και Γεωργία Νταγάκη). Τέλος θα παρουσιαστεί και ένα αφιέρωμα στη βυζαντινή μουσική με τίτλο «Μουσικές στα ίχνη του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου» (4/11).
Στο εκπαιδευτικό κομμάτι να πούμε πως το ΜΜΘ προγραμματίζει 24 εργαστήρια και σεμινάρια (περιλαμβάνουν παραγωγή ηχοτοπίων για άτομα με απώλεια ακοής και στη μύηση στον κόσμο του κουκλοθεάτρου κα), θα υπάρχουν και διαλέξεις με επιστημονικά θέματα εκλαϊκευμένα για το ευρύ κοινό και με είσοδο ελεύθερη, και θα γίνουν εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, τον Πόλεμο & την Προσφυγιά.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές των εισιτηρίων μειώνονται και γίνονται πιο προσιτές στο κοινό. Ακόμη και σε ακριβές παραγωγές όπερας και μπαλέτου, διατίθενται εισιτήρια σε οικονομικές τιμές, από 10 € έως 20 €.
Οι εκδηλώσεις της νέας περιόδου αρχίζουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου με το Reworks Forum, το οποίο φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Παράλληλα, θα δοθούν δύο συναυλίες από το μυστηριώδη πιανίστα με τη μάσκα αντιλόπης, που ακούει στο όνομα Λάμπερτ, και από το μινιμαλιστή συνθέτη Φεντερίκο Αλμπανέζε.
Περισσότερα στο: www.tch.gr