Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το ΚΘΒΕ πάει… σχολείο για νέους θεατές

Ενώ περιμένει και εφήβους για να επισκεφθούν την Νεανική του Σκηνή και να δουν «Το αγόρι με τη βαλίτσα»

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Να σκεφτούν πάνω σε ζητήματα όπως η φτώχεια, η ανισότητα, το προσφυγικό, αλλά και να δουν πως υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, θα μπορέσουν μικροί και μεγάλοι μαθητές μέσα από τις παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

«Θέλουμε να δείξουμε πώς με λίγα υλικά γίνεται μια χειροποίητη παράσταση. Και συνάμα να μπούμε στις τάξεις και να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο, και μαζί με αυτό και την λογοτεχνία», σημείωσε το μεσημέρι της Πέμπτης από τη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.

Συμπλήρωσε πως ως γενικότερη στάση, στο ΚΘΒΕ μια παράσταση δεν θα τελειώνει γρήγορα την πορεία της και πως θα συνεχίζει να παίζεται και σε άλλες περιόδους και με άλλες αφορμές. Εν προκειμένω, «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, μετά την περιοδεία του σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης και επιλεκτικές παρουσιάσεις του στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται φέτος στο ρεπερτόριο της Νεανικής Σκηνής και παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός από τις 16 Οκτωβρίου 2016.

Επίσης, «Το Δώρο», μετά το καλοκαιρινό ταξίδι του στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΚΘΒΕ και παρουσιάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προσφυγιά και η φτώχεια

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» παρουσιάζει την ιστορία του Ναζ, ενός αγοριού που λόγω πολέμου αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να φύγει με μια βαλίτσα στο χέρι για να βρει τον αδερφό του που ζει στην Αγγλία και για να ζήσει μια καλύτερη ζωή. «Συνήθως δεν μου αρέσει να λέω πως ένα έργο είναι επίκαιρο, όμως εδώ αυτό πραγματικά συμβαίνει. Μπορεί κανείς να σκεφτεί εύκολα αναλογίες με την Ελλάδα, πως το έργο που έγραψε ο Μάικ Κένι πριν 15 χρόνια είναι σαν να γράφτηκε σήμερα για τη χώρα μας. Από επιλογή δεν θέλησα στη σκηνοθεσία μου να προσθέσω κάτι για να φανεί αυτό. Το κείμενο εξάλλου είναι τόσο καλογραμμένο και θα ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης», ανέφερε ο Μιχάλης Σιώνας.

Επί σκηνής η ιστορία εκτυλίσσεται με το παιχνίδι, τη μεταμόρφωση, τα αληθινά αισθήματα, τον αυτοσχεδιασμό, τη φαντασία, την επικοινωνία των ηθοποιών με το κοινό.

 «Το αγόρι με τη βαλίτσα» θα παιχθεί μόνο αυτή την Κυριακή 16/10/2016: 11.00 μ.μ για το κοινό.  Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 10:30.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Λίλα Βλαχοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράντζης (Ναζ), Τίμος Παπαδόπουλος.

Και οι μουσικοί: Δημήτρης Τασούδης, Εύη Κυριαζίδου (πιάνο). Τιμές Εισιτηρίων: Για σχολεία  6 ευρώ.  

«Το Δώρο» και η ανακύκλωση

Στο «Δώρο» ένας ρακοσυλλέκτης και πατέρας ψάχνει ένα δώρο για την κόρη του. Με την ευρηματικότητά του, αλλά και τη βοήθεια μιας φίλης του θα αναζητήσει λύση στον κόσμο των «άχρηστων» υλικών. Τα παλιά αντικείμενα  θα ζωντανέψουν και στη συνέχεια θα μεταμορφωθούν σε ζώα, σε ανθρώπους και σ’ ό,τι περνά από τη φαντασία μας. Και μια σφουγγαρίστρα θα μπορέσει να γίνει κούκλα!

«Μέσα στην παράστασή μας αντικείμενα ζωντανεύουν και υπάρχει ένα κόλπο ώστε οι μαθητές να επιλέξουν πώς θα εξελιχθεί το έργο. Επίσης θα μάθουν για την έννοια της ανακύκλωσης. Ξέρετε ένας ισπανός φιλόσοφος έλεγε πως η σχέση που έχουμε με τα αντικείμενα δείχνει και τη σχέση μας με την κοινωνία. Συνήθως πετάμε κάτι πολύ γρήγορα, έστω κι αν αυτό μπορεί να ζωντανεύσει εκ νέου και να δώσει αλλού χαρά», σχολίασε ο σκηνοθέτης Koldo Vío.

Παίζουν: Ελένη Γιαννούση, Μάριος Μεβουλιώτης. Μουσική: Παύλος Μέτσιος

Έναρξη: 11/10/2016. Πληροφορίες: 2315 200 200 / www.ntng.gr

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Δημοσθένης  Πάνος 2315200034.

«Οι Άθλιοι» η φτώχεια και η ανισότητα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη στο Παρίσι και την γαλλική επαρχία των αρχών του 19ου αιώνα, στο έργο του Βίκτορα Ουγκώ «Οι Άθλιοι». Σε αυτό το βιβλίο είναι βασισμένο το ομώνυμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη που θα προσφέρεται στα σχολεία με την υποστήριξη των Δήμων από 8/11/2016.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει σε σημείωμά του: «Η συνεχιζόμενη κρίση του πολιτισμού και της κοινωνίας οδηγεί τη σκέψη μας και φέτος θεματολογικά σε αναφορές γύρω από τη φτώχεια και την ανισότητα. Αυτή τη φορά με αφορμή κειμενικά αποσπάσματα των “Αθλίων” του Βίκτορα Ουγκώ, ξετυλίγουμε θεατροποιημένα τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε».

Ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μελίνα Αποστολίδου, Αναστασία Δαλιάκα , Παντελής Καλπάκογλου, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Στέργιος Τζαφέρης.

Οι παραστάσεις – παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και απευθύνονται σε μαθητές 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Λόγω της αυξημένης συμμετοχής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιεί μια επίσκεψη σε κάθε σχολείο που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό σχολείων.

Επιπρόσθετα η υλοποίηση του προγράμματος θα δώσει προτεραιότητα σε σχολεία που το ΚΘΒΕ δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στο παρελθόν.

Διάρκεια: 45 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεμάτα πλοία και λεωφορεία – Κορυφώνεται η έξοδος εκδρομέων για το Πάσχα
Αυξημένη κατά 70% σε σχέση με πέρυσι η επιβατική κίνηση στα λιμάνια – Υψηλές πληρότητες σε αεροπορικές πτήσεις και ΚΤΕΛ
Γεμάτα πλοία και λεωφορεία – Κορυφώνεται η έξοδος εκδρομέων για το Πάσχα