Skip to main content
Menu

Λίνα Σωτηροπούλου: «Ας ακούσουμε τα παιδιά λίγο πιο προσεκτικά»

Η συγγραφέας βρίσκεται στην πόλη μας για να παρουσιάσει τα παραμύθια της και να μιλήσει με τους μικρούς αναγνώστες της

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Οι αριθμοί είχαν κυρίαρχη θέση στη ζωή της Λίνας Σωτηροπούλου. Μια μέρα όμως μέσα από τα λογιστικά βιβλία –που μόνο πονοκέφαλο φέρνουν– άρχισαν να ξεπετάγονται γράμματα και να πλέκουν ιστορίες και παραμύθια. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθεί με τα παιδικά βιβλία.

Η συγγραφέας βρίσκεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας για να παρουσιάσει μερικά από αυτά. Για να αφηγηθεί στους μικρούς και μεγάλους φίλους της την ιστορία του Οδυσσέα, να γράψουν όλοι μαζί γράμματα στον Άγιο Βασίλη, να δοκιμάσουν τις μαγικές ικανότητες των μαμάδων αλλά και να ανακαλύψουν αν ένας σκύλος αρκεί για να πάψει το σύμπαν να συνωμοτεί εναντίον μας.

Ανάμεσα από τις διαδοχικές παρουσιάσεις που έχουν προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 21/11 μέχρι και την Κυριακή 27/11 ξεκλέψαμε λίγο από το χρόνο της για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Η συγγραφέας μας μίλησε για τα χαρακτηριστικά ενός καλού παραμυθιού, το ότι «πρέπει να ακούμε τα παιδιά λίγο πιο προσεκτικά γιατί όλο και κάτι έχουν να μας πουν», ενώ μας αποκάλυψε και το αγαπημένο της παραμύθι!

 

-Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι;

-Ο Πινόκιο, γιατί φτιάχτηκε με πολλή αγάπη και κατάφερε να γίνει αυτό που πραγματικά ήθελε.

-Ποια χαρακτηριστικά κάνουν ένα παραμύθι να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα;

-Τα έξυπνα ευρήματα, η πρωτοτυπία και η ικανότητα να μιλήσουν στην καρδιά του αναγνώστη.

-Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσετε και το βιβλίο «Οδύσσεια: Ο πρώτος μου Όμηρος» από τη σειρά «Η πρώτη μου λογοτεχνία». Πόσο βοηθά τα παιδιά η γνωριμία με κείμενα που θα συναντήσουν αργότερα ως αναγνώσματα;

-Η επαφή με αναγνώσματα που γνωρίζει το παιδί από μικρή ηλικία μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Με αυτόν τον τρόπο ανακαλούνται ευχάριστες αναμνήσεις οι οποίες οδηγούν στην ανάγκη κατάκτησης του κειμένου από άλλη σκοπιά πλέον, αυτή του ώριμου πια αναγνώστη.

 

-Υπάρχουν δύσκολα θέματα για να θίξει κανείς σε ένα παραμύθι; Και αν ναι πώς τα διαχειρίζεστε;

-Σαφώς υπάρχουν δύσκολα θέματα και όχι μόνο μπορούμε αλλά πρέπει να μιλήσουμε για αυτά, αρκεί ο λόγος να είναι κατάλληλος για την ηλικία στην οποία απευθυνόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο, όλα μπορούν να ειπωθούν.

-Στο βιβλίο σας «Όταν το σύμπαν συνωμοτεί» αναφέρεστε στη μανία που έχουν ορισμένοι γονείς για την πρωτιά των παιδιών τους, στο να βάζουν τα παιδιά σε συνεχή κρίση και αξιολόγηση. Πόσο αυτό επηρεάζει τη ζωή των μικρών;

-Τα παιδιά στην προσπάθειά τους να μην απογοητεύσουν τους γονείς τους, ερχόμενα αντιμέτωπα σε μια τέτοια σχέση αισθάνονται πίεση. Αυτό, ανάλογα πάντα με τον χαρακτήρα του παιδιού, μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε πολλά επίπεδα. Από το ότι δεν είναι ικανό έως το σημείο να σταματήσει να ασχολείται με πράγματα που του αρέσουν προκειμένου να αποφύγει την κριτική. Ας επιτρέψουμε στα παιδιά να είναι χαρούμενα και ας τα ακούσουμε λίγο πιο προσεκτικά. Όλο και κάτι θα έχουν να μας πουν.

Επόμενες παρουσιάσεις:

-Απόψε στο βιβλιοπωλείο MIND THE BOOK (25ης Μαρτίου 93, Εύοσμος), στις 7 μ.μ., με αφορμή το γιορτινό βιβλίο Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο.

-Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ (Βασ. Γεωργίου 33, Ωραιόκαστρο),  στις 7 μ.μ., με αφορμή το γιορτινό βιβλίο «Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο».

- Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΥΝΝΕΦΟ (Ι. Πασαλίδη 21, Καλαμαριά), στις 7 μ.μ., με αφορμή το βιβλίο «Η μαμά μου η μάγισσα».

-Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92), στις 12 το μεσημέρι, με αφορμή το βιβλίο «Η μαμά μου η μάγισσα».

- Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο MIND THE BOOK (25ης Μαρτίου 93, Εύοσμος), στις 6:30 μ.μ., με αφορμή το βιβλίο «Όταν το σύμπαν συνωμοτεί».

- Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο SUBLIME (Λ. Παπανικολάου 86Α, Πεύκα), στις 11 το πρωί, με αφορμή το γιορτινό βιβλίο «Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο».

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ