Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με μια συναυλία κλείνει στην Αγία Πετρούπολη η έκθεση "Genii Loci"

Το μουσικό σύνολο ‘Transcription Ensemble’ θα παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών του 20ου αιώνα στο κλείσιμο της έκθεσης του ΚΜΣΤ

Το έργο Ελλήνων συνθετών του 20ου αιώνα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι φιλότεχνοι της Αγίας Πετρούπολης από το μουσικό σύνολο ‘Transcription Ensemble’ στο Κρατικό Μουσείο Manege, τη Δευτέρα 9 Ιανουάριου 2017, στις 19:00, τελευταία ημέρα της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα». Το σύνολο ‘Transcription Ensemble’ αποτελείται από τους μουσικούς Χρήστο Γρίμπα (βιολοντσέλο), Νίκο Ζαφρανά (πιάνο) και Γιώργο Κανδυλίδη (βιολί). Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί μετά από σχετική πρόταση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προς το Ρωσικό μουσείο, στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας τους.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Νίκου Σκαλκώττα (1904-1949), Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984), Σόλωνα Μιχαηλίδη (1905-1979), και Κωνσταντίνου Γρηγορίου (1974-). Έτσι, το κοινό της Αγίας Πετρούπολης πέρα από την γνωριμία του με ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα από το 1930 ως σήμερα, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και το έργο αντιπροσωπευτικών Ελλήνων κλασσικών μουσικών του 20ου αιώνα.

Το σύνολο Transcription Ensemble δημιουργήθηκε το 2007. Οι τρεις επιτυχημένοι σολίστ (Χρήστος Γρίμπας -βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς –πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης –βιολί ανήκουν στη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών που παρουσιάζουν έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα δίνοντας πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική (Karlovy Vary στην Πράγα, Tate Modern του Λονδίνου, Μουσείο Reina Sofía της Μαδρίτης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Ρόδου, E.B.U. (European Broadcasting Union), Διεθνές Συνέδριο Νευρολογίας της Αβινιόν κ.ά.)

Η πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα των μελών του συνόλου, που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, συμπληρώνεται με τη διδασκαλία. Το σύνολο στοχεύει επίσης στην ανάδειξη του πλούσιου ρεπερτορίου δημοφιλών έργων σε μεταγραφή για μικρό σύνολο.

Η έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» εγκαινιάστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016 στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης, υπό τη διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ολοκληρώνεται στις 9 Ιανουαρίου 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το δεκαπενθήμερο λειτουργίας της, περισσότεροι από 2500 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν 147 επιλεγμένα έργα 100 Ελλήνων καλλιτεχνών, όλα από τις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αλλά και ιδιωτικών συλλογών της χώρας. Η υποδοχή της έκθεσης καταγράφεται  επίσης εξαιρετικά θερμή από τον Τύπο στη Ρωσία, έντυπο και ηλεκτρονικό, γεγονός που ενδυναμώνει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, όχι μόνο στο πλαίσιο του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού αλλά και με το πλέον σύγχρονο πρόσωπό του.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνέβαλε ενεργά, μετά από σχετική ανάθεση του ΥΠΠΟΑ, στην οργάνωση παραγωγής του όλου εγχειρήματος, σε κλίμα σύμπραξης και συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς, ενώ συμμετέχει στην έκθεση με τον δανεισμό έργων, συγκεκριμένα των Νίκου Αλεξίου, Στήβεν Αντωνάκου, Γιώργη Γερόλυμπου, Λυδίας Δαμπασίνα, Λίζης Καλλιγά, Νίκης Καναγκίνη, Κυριάκου Κατζουράκη, Λήδας Παπακωνσταντίνου, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Α. Τάσσου– Λουκίας Μαγγιώρου, Πάνου Τσαγκάρη.

Η έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» εντάσσεται στις δράσεις του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, και αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού για την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού στο εξωτερικό, με την συμβολή των αντίστοιχων φορέων του.

Πρόγραμμα συναυλίας & Σημειώσεις

‘Transcription Ensemble’

Κρατικό Μουσείο Manege / Αγία Πετρούπολης

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Νίκος Σκαλκώττας (1904 – 1949)

3 Ελληνικοί Χοροί από τη συλλογή των 36 Ελληνικών Χορών (1931-1936), σε μεταγραφή για Τρίο με πιάνο

•             Ηπειρώτικος

•             Κρητικός

•             Κλέφτικος

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984)

Δωδεκανησιακή Σουίτα (Petite Suite sur des airs populaires Grecs du Dodecanese) για Βιολί και Πιάνο, (1948)

•             Andante lento

•             Allegretto scherzando

•             Con moto e quasi parlando-Allegretto semplice

•             L’ istesso tempo

•             Andante mesto

•             Andante lento

Σόλων Μιχαηλίδης (1905 – 1979)

Ελληνική Σουίτα για Βιολοντσέλο και Πιάνο (1966)

I.             Allegretto

II.            Andantino

III.           Lento dolente

IV.          Allegro non troppo e giocoso

Κωνσταντίνος Γρηγορίου (1974-)

Aurora για Τρίο με Πιάνο (2011)

Allegro moderato – Allegro – Andante tranquillo – Allegro energico

Paul Juon / Πάουλ Γιουόν (1872 – 1940)

Τρίο με Πιάνο Έργο 60, σε σολ ελάσσονα (1915)

I.             Moderato assai

II.            Andante cantabile

III.           Risoluto, ma non troppo allegro

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ