Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Μια συναυλία αγάπης, ειρήνης και συνύπαρξης θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 στο Herkulessaal στο Μόναχο τιμώντας τη μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην γερμανική πόλη θα ταξιδεύσουν για τις ανάγκες της συναυλίας 90 μουσικοί της ΚΟΘ και 65 χορωδοί με πόρους από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΟΘ που ένας άλλος φορέας χορηγεί πλήρως ένα τόσο πολυδάπανο ταξίδι», σημείωσε το πρωί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Βράνος από το Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα δημιουργών όπως οι Γουσταβ Μάλερ, Μπέτυ Ολιβέρο, Δημήτρης Μητρόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης και Μίκης Θεοδωράκης».
Στη σημασία του να μην ξεχάσουμε την ιστορία και να υπάρχει μνήμη για το τι συνέβη στην Εβραϊκή κοινότητα εστίασε ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. «Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ρατσιστικών ιδεολογιών. Πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση. Να μην περνούν μηνύματα για ρατσισμό και μισαλλοδοξία στα παιδιά μας. Να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά ότι έγινε στο παρελθόν», ανέφερε. Τόνισε πως στα στρατόπεδα η επικοινωνία των Εβραίων γίνονταν και μέσα από τη μουσική. «Μέσα από το τραγούδι αντλούμε δύναμη», είπε και πρόσθεσε πως παρά τις διώξεις που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης- 53.000 άτομα έχασαν συνολικά τη ζωή τους από το 1943 που έφυγε ο πρώτος συρμός μέχρι τη λήξη του Πολέμου- συνεχίζει να υπάρχει. Επίσης εξέφρασε τη θέλησή του να ξεκινήσει μια συνεργασία με την ΚΟΘ με κουαρτέτα και κουιντέτα που θα παίζουν έργα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στο γεγονός ότι με τη συναυλία στο Μόναχο θα γίνει στη Γερμανία περισσότερο γνωστό τι υπέστησαν οι Εβραίοι στη ΝΑ Ευρώπη αναφέρθηκε ο Γερμανός Πρόξενος κ. Walter Stechel: «Το Ολοκαύτωμα είναι γνωστό και διδάσκεται στη Γερμανία και στα σχολεία, όμως κυρίως αφορά στο τι έγινε σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Με αυτή τη συναυλία θα γίνουν περισσότερο γνωστά τα όσα έγιναν στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: ««Ο λόγος αυτής της προσπάθειας είναι οι όχι πάντα εύκολες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Η τεράστια ιστορική ευθύνη για τις φρικαλεότητες που συνέβησαν βαραίνει αποκλειστικά τη Γερμανία. Η επεξεργασία αυτού του μελανού κεφαλαίου της κοινής ιστορίας των δυο χωρών παραμένει το κύριο μέλημα μας. Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον ανέλαβε να προωθήσει τις πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας κοινής ιστορικής μνήμης και να συνεισφέρουν στη συμφιλίωση με τα μαρτυρικά χωριά και τις εβραϊκές κοινότητες».
- Από το 2014 έως το 2017, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον επιχορηγείται με ένα εκατ. Ευρώ ετησίως. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει και ένα νέο ειδικό πρόγραμμα της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών
Ανταλλαγών (DAAD), με σκοπό την εντατικότερη προώθηση ερευνών σχετικά με την ελληνογερμανική ιστορία. Ενδεικτικά έργα του: εκπαιδευτική σελίδα για Β’ Παγκ.Πόλεμο, ανακαίνιση Συναγωγής Μοναστηριωτών, συντήρηση βιβλίων κοινότητας Λεχόβου).
-Η αίθουσα που θα δοθεί η συναυλία είναι χωρητικότητας 1400 θέσεων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της ΚΟΘ κ. Νίκο Κυριακού «σκοπός είναι να γεμίσει η αίθουσα». Η προπώληση άρχισε από την περασμένη Κυριακή, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ανακοίνωση στον γερμανικό τύπου και σε διάφορα σημεία στο Μόναχο.