Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 9 έργα βρίσκουν στέγη σε ένα σπίτι ανήσυχου μυαλού

Στο «Locus 17|a», στο μη-φεστιβαλικό δρώμενο προβολών που θα γίνει 11 και 12/2 στο Vitruvian Thing

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Από cinedance επιστημονικής φαντασίας με γυρίσματα σε δύο γνωστά ζυθοποιία της πόλης μας, μέχρι ταινίες που μιλούν για τα όνειρα- εφιάλτες με τις αναμνήσεις από το παρελθόν, και από το ντεμπούτο videodance ταινιών με χορογραφίες νέων χορευτριών και χορευτών, μέχρι ταινίες πειραματικού κινηματογράφου περιλαμβάνονται στο «Locus 17|a», στο μη-φεστιβαλικό δρώμενο προβολών που θα γίνει το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Vitruvian Thing (Πτολεμαίων 29Α, 54630, 4ος ορ., εντός στοάς).

«Θα προβληθούν εννέα ταινίες από δημιουργούς που ασχολούνται στο χώρο του video dance και του πειραματικού κινηματογράφου. Επιλέξαμε ανθρώπους σαν κι εμάς, που γυρίζουν το βίντεο και κάνουν κινηματογράφο σε μια μορφή πιο ερευνητική και δημιουργική. Και προτιμήσαμε καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται κυρίως εδώ, στην πόλη μας, στον τόπο μας», τόνισε ο Dani Joss που είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη διοργάνωση, αλλά και από τους πρωτεργάτες του χώρου του Vitruvian Thing σε συζήτηση που είχαμε μαζί του χθες βράδυ.

Ενεργή συμμετοχή από το κοινό στη θέαση έργων 

Εξάλλου και το όνομα του «Locus 17|a» παραπέμπει στον τόπο. Ο Dani Joss εξήγησε σχετικά: «”Locus” σημαίνει "τόπος" στα λατινικά, και η λέξη χρησιμοποιείται ακόμα στη βιολογία και τα μαθηματικά. Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη για να τονίσουμε το στόχο της διοργάνωσης: να μαζευτεί μια ομάδα καλλιτεχνών, σκηνοθετών, χορογράφων και χορευτών, κινηματογραφιστών, μουσικών, τεχνικών, τόσο για να γνωριστούν μεταξύ τους και να γνωρίσει ο ένας το έργο του άλλου, όσο και για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό της πόλης. Πιστεύουμε πως κάπως έτσι μπορεί να ξεκινήσει να χτίζεται μια σκηνή: προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τι συμβαίνει στην πόλη, στην προκειμένη στο χώρο τόσο του video dance όσο και του πειραματικού κινηματογράφου, και να παρουσιάσουμε αυτό το έργο υπό κινηματογραφικές συνθήκες. Αυτό άλλωστε είναι και μια από τις κεντρικές θέσεις του Locus, το ότι δηλαδή η κατανόηση και η απόλαυση των οπτικοακουστικών έργων χρειάζεται ενεργή συμμετοχή από το κοινό, κάτι που το διαδίκτυο βοηθά στο να παρακαμφθεί. Έτσι, φέρνουμε σε απ' ευθείας επαφή και τους δημιουργούς με το κοινό της πόλης, όπως και συστήνει ο καθένας τη δουλειά των υπόλοιπων στο δικό του, προϋπάρχον, κοινό. Όλες αυτές οι ιδέες έχουν σαν κέντρο τον κοινό τόπο, στην προκειμένη τη Θεσσαλονίκη».

Στο… σπίτι του ανήσυχου μυαλού

 

Όσο για τον χώρο ο Dani Joss ανέφερε τα εξής: «Το Vitruvian Thing έχουμε υποτιτλίσει ως "σπίτι του ανήσυχου μυαλού και του ψυχισμού των πειραματικών τάσεων". Καταλαβαίνουμε τον πειραματισμό με την πρωταρχική του έννοια, να υπάρχει δηλαδή ένα σαφώς διατυπωμένο πείραμα, μια δοκιμή. Θέλουμε να είναι χώρος όπου κάποιος να μπορεί να παρουσιάσει μια δουλειά σε εξέλιξη, προκειμένου να πάρει χρήσιμο feedback, να δοκιμάσει μια καινούρια συνεργασία, να στήσει κάποιο έργο με ένα διαφορετικό τρόπο. Το Vitruvian Thing προσφέρει μια σκηνή που εστιάζει στο περιεχόμενο, φροντίζοντας παρουσίαση, ήχο, φωτισμό, παρέχοντας ένα περιβάλλον με ησυχία, άκαπνο, χωρίς τίποτα που να αποσπά την προσοχή. Προσελκύει και αναζητά τους καλλιτέχνες που πιστεύουν πως η δουλειά τους θα επωφελούνταν από αυτές τις συνθήκες. Κατά κάποιο τρόπο η ίδια η λειτουργία του χώρου είναι ένα μεγάλο πείραμα. Έχουμε φιλοξενήσει αρκετά ετερόκλητα μεταξύ τους πράγματα: από μια άποψη, παρουσιάζουμε έργο με κριτήριο τον δημιουργό του περισσότερο, το ήθος, τα κίνητρά του, και λιγότερο το καλλιτεχνικό αντικείμενο το ίδιο. Βέβαια, όπως κάθε πείραμα, το Vitruvian Thing μεταβάλλεται συνεχώς, θέλουμε να πιστεύουμε προς το καλύτερο».

 

 Ποιες ταινίες θα προβληθούν στο «Locus 17|a»;

«Imago Ep.II: Symmetry» από την Die Wolke art group (βραβευμένο στο TMFF στη Γλασκώβη τον Δεκέμβρη του 2016 και με γυρίσματα στη ζυθοποιία "Άλη" και στη ζυθοποιία "Σκνίπα"), «IN side out» από την Φένια Κωτσοπούλου, «ΑσφυξίΑ» από την HeArt Attack Films, «Αποπροσωποίηση» από τον Στέλιο Λέρη, «Χέρια» από τον Μίλτο Σφουγγαρέλλη, «Antanaclasis» από την Εύη Τζώρτζη, «Slipstream» από τις Νατάσα Βακουφτσή, Αννέτα Παρπούλη και Ολίνα Οικονομίδου, «Antilogue's graveyard» από το L. reducta dance project, «Ενδότερα» από τις Μαρία Γαρέφη και Μαργαρίτα Συμεωνίδου... είναι τα 9 έργα που θα μας ξαφνιάσουν καιθα μας ταξιδέψουν.

 

Συμβουλή: Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Η απόλαυση ειδικά των οπτικοακουστικών έργων απαιτεί ενεργή συμμετοχή, όπως η φυσική παρουσία σε μια προβολή σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, σε αντίθεση με αποκλειστική παρουσία στο διαδίκτυο όπου τα έργα υπάρχουν διαθέσιμα επί 24ώρου βάσεως. Για να βελτιστοποιήσει τις συνθήκες θέασης και ακρόασης, το Vitruvian Thing διαθέτει πλαισιωμένη οθόνη προβολής 5μ και ποιοτικό ηχοσύστημα για μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία».

 

Χρήσιμα

Locus 17|a

Ημ/νία: 11 & 12 Φεβρουαρίου

Προβολές: 20:00 και 22:00

Διάρκεια προβολής: 1 ώρα

Στο Vitruvian Thing

Είσοδος με απροσδιόριστη συνεισφορά και μόνο με κράτηση, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Online:  locus.die-wolke.org

Τηλεφωνικά: 6943 642039 [11:00 - 14:00]

Web: vt.die-wolke.org

Twitter: @DieWolkeArtGrou

Facebook:  facebook.com/DieWolkeArtGroup

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ