Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Το Stand Up είναι η καλύτερη δουλειά στον κόσμο!»

Λένε σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και ο Μιχάλης Μαθιουδάκης που έρχονται με το «Στα πλάγια» στο Μαιευτήριο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Κάνουν την «καλύτερη δουλειά στον κόσμο»: Υπηρετούν πιστά το stand up comedy και κάνουν τον κόσμο να γελά. Δεν είναι και εύκολο να χαρίζεις το χαμόγελο σε μια εποχή με τόσα προβλήματα, φόρους, γκρίνια…

Και από την Παρασκευή 17/2 και για τέσσερις Παρασκευές μέχρι 10 Μαρτίου 2017 φέρνουν το «ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ» στην πόλη μας, στο Μαιευτήριο comedy club (Βαλαωρίτου 19, 2ος Όροφος). Ποιοι; Ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και ο Μιχάλης Μαθιουδάκης. Ο πρώτος με νέα κείμενα και ο δεύτερος με τα πιο σπαρταριστά αστεία του από την παράσταση «Όλο λάθος» που είχε ανεβεί πριν λίγο καιρό στον ίδιο χώρο.

Λένε πως μυστικές συνταγές για καλό stand up δεν υπάρχουν. «Η τέχνη μας βρίσκεται στην ανατροφοδότηση», τονίζουν οι δύο stand up comedians απαντώντας στις ερωτήσεις μας. Υποστηρίζουν ότι: «Δεν υπάρχουν θέματα που δεν αγγίζονται» και σας περιμένουν να τους απολαύσετε δια ζώσης!

 

-Τι γίνεται «Στα πλάγια»»; Τι θα δούμε επί σκηνής;

-Β.Θ.: Στην παράσταση «ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ» παίζω όλα τα καινούρια μου κείμενα που δουλεύω από την ηχογράφηση του Live Αlbum και μετά.

-Μ.Μ.: Παίζω τα καλύτερά κείμενα από τον φετινό μου μονόλογο «Όλο Λάθος».

-Τι είναι το stand up για εσάς;

-Β.Θ.: Η καλύτερη δουλειά στον κόσμο.

-Πώς, πότε και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό;

-Β.Θ.: Παρακολουθούσα και μάζευα από το 1999 video stand up κωμωδίας περίπου με τον ίδιο τρόπο που κάποιος μαζεύει δίσκους μουσικής ή γραμματόσημα και πάντα μου φαινόταν ένα υπέροχο είδος τέχνης και διασκέδασης. Με αφορμή το διαγωνισμό OpenMic του Πολύτροπου τέχνης το 2011 αποφάσισα ότι είτε το δοκιμάζω στα 28 είτε κλαίγομαι στα 50.

-Μ.Μ.: Μικρός έβλεπα αποσπάσματα από εκείνα τα εμβόλιμα που έβαζαν στο STAR. Δεν ήταν κάτι που με συγκινούσε, αλλά φαινότανε ότι έχει πλάκα. Δεν πήγα ποτέ στο comedyclub της Ρικάκη, εγώ το πρώτο μου standup το είδα στα 21 μου, στο πρώτο έτος της δραματικής σχολής, όταν μου έβαλε ένας φίλος να δω τον Έντι Μέρφι και να μου πει «μαλάκα, κοίτα πόσο γαμάτος είναι, μιλάει μία ώρα και δεν κάνει ούτε ένα σαρδάμ». Από τότε το ερωτεύτηκα –χωρίς, βέβαια, να έχω δει άπειρο stand up στη ζωή μου όπως οι πωρωμένοι fans. Ήξερα όμως πως αυτό το είδος θεάτρου μου αρέσει. Έτσι, δέκα χρόνια μετά, στα 31 μου αποφάσισα να γράψω έναν μονόλογο και να το δοκιμάσω.

 

-Υπάρχει συνταγή για καλό stand up;

-Β.Θ.: Ευτυχώς όχι. Φόρμες κωμωδίας και μερικοί βασικοί μηχανισμοί υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει αλγοριθμική διαδικασία 5-10 βημάτων που παράγει ένα καλό αστείο. Το πού μπορεί να κρύβεται ένα αστείο, μία ιδέα ένα gag, κάποιος γόνιμος κωμικά προβληματισμός δεν το ξέρεις. Η τέχνη μας βρίσκεται στην ανατροφοδότηση. Δοκιμάζεις, διορθώνεις αλλάζεις και πειράζεις τα πάντα σε ένα αστείο μέχρι να το κρατήσεις ή να το πετάξεις. Προσπαθείς να καταλάβεις γιατί λειτουργούν τα καλά σου αστεία και πώς θα βελτιωθούν τα μέτρια.

-Εσάς τι σας κάνει να γελάτε;

-Β.Θ.: Πάρα πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων οι φίλοι μου, ο γαμπρός μου, το «Ας περιμένουν οι γυναίκες», οι φάρσες του Φουσέκη, όλο το “theWire”, τα “howto…” βιβλία του Georgemikes, ο Αρκάς, ο Αποστόλης, οι φάτσες των Walter Matthau/Alec Guinness/Ugo Tognazzi, και εκείνο το βίντεο με το κοκοράκι του Διονύση Μακρή. Αυτά με γονατίζουν κάθε μα κάθε φορά.

 

-Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες παραστάσεις standup. Γιατί συμβαίνει αυτό;   

-Β.Θ.: Αρχικά το ανελέητο κυνήγι των κωμικών για σκηνικό χρόνο. Επίσης βοηθάει ότι τεχνικές υποδομές που χρειάζεται μία παράσταση standup είναι ελάχιστες. Ένα φως, μία παλέτα για σκηνή με ένα χαλάκι για να μη φαίνεται άσχημο και φυσικά ένα μικρόφωνο. Επίσης η ποιότητα των κειμένων στη σκηνή συνολικά είναι σταθερά ανοδική και ο κόσμος είναι πολύ πιο εξοικειωμένος με το είδος της διασκέδασης/τέχνης που παρουσιάζουμε.

-Υπάρχουν θέματα που συνειδητά αποφεύγετε να θίξετε στη σκηνή και αν ναι, ποια είναι αυτά και γιατί;

-Β.Θ.: Στην πραγματικότητα όχι. Αν κάπου δω ότι υπάρχει χώρος, βρω ένα θέμα ή έχω μία παρατήρηση για οποιοδήποτε θέμα θα το δοκιμάσω και ανάλογα με τις αντιδράσεις του κοινού θα το δουλέψω κατάλληλα. Δεν υπάρχουν θέματα που δεν αγγίζονται. Μπορείς να γράψεις ένα καταπληκτικό αστείο για νεκρά μωρά και ένα φρικτό αστείο για κλανιές. Το πρόβλημα είναι πρώτα το λες και μετά μαθαίνεις αν ήταν όντως αστείο.

-Με ποιον διάσημο stand up comedian θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή;

-Β.Θ.: Κατά κανόνα οι stand up comedians δε μοιραζόμαστε τη σκηνή, και ακόμα και να παίξουμε με έναν πολύ καλύτερο ή πιο γνωστό κωμικό από μας, δε σημαίνει απαραίτητα κάτι. Από το να ανοίξεις τον LouisCK μέχρι να κάνεις ένας 10λεπτο guest με συναδέλφους σημασία είναι πώς πήγε το set. Θα ήθελα όμως κάποτε να παίξω ένα double bill show με μία μεγάλη rock ή punk μπάντα και ο κόσμος να έχει έρθει και για τα δύο act.

Ώρα έναρξης: 21.00, Είσοδος: 7€.

Κρατήσεις εδώ ή στο 6941 490 402.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με διάλειμμα). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ