Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυλαία για την UNESCO με συναυλία στη Ροτόντα!

Από τη Θεσσαλονίκη θα χαραχθεί η πολιτική της UNESCO

Γράφει: Λεμονιά Βασβάνη

Από τη Θεσσαλονίκη θα χαραχθεί η πολιτική της UNESCO για την δεκαετία 2020 -2030, θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υλικής και Άυλης- της προστασίας του πολιτισμού σε συνθήκες απειλής, της ενδυνάμωσης των νέων, της εκπαίδευσης και του προγράμματος «Μνήμη του Κόσμου» καθώς και ο σχεδιασμός δράσεων για την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ).

Τα παραπάνω θα γίνουν στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών UNESCO που θα διεξαχθεί από 2 έως 5 Απριλίου 2017 στην πόλη μας με διοργανώτρια την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση με οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο», τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO,  κα Μαρία–Αικατερίνη Τζιτζικώστα σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Μάλιστα ανέφερε πως ανάμεσα στα 70 υψηλόβαθμα στελέχη των Εθνικών Επιτροπών UNESCO που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη είναι και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής UNESCO για θέματα εξωτερικών σχέσεων κ. Έρικ Φαλτ ο οποίος θα πραγματοποιήσει και διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Πέρα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι σύνεδροι, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο την πόλη μας, όσο και την Βεργίνα, και «να γίνουν πρεσβευτές της Μακεδονίας στο εξωτερικό», όπως εξήγησε από την πλευρά του ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης. Και συμπλήρωσε: «Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την πόλη ως κέντρο πολιτισμικότητας και κέντρου δράσεων πολιτισμού, παράλληλα να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα του πολιτισμού στη γεφύρωση διαφορών ανάμεσα σε κράτη και κοινωνίες».

Εξάλλου ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο της Συνάντησης θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της Μακεδονίας προβάλλοντας σημαντικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων: α) η εγγραφή του Παπύρου του Δερβενίου στο Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της Unesco «Μνήμη του Κόσμου», β) η ίδρυση του Κέντρου UNESCO για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γ) η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλα ο υφυπουργός εστίασε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η UNESCO στη διασφάλιση της ειρήνης, ενώ αποκάλυψε πως τη διοργάνωση της 3ης Ετήσιας Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών UNESCO (προηγήθηκαν συναντήσεις στη Βόννη 2015 και την Κρακοβία 2016) διεκδικούσε και η Γαλλία.

Έναρξη με συναυλία Ρεμπούτσικα και Πασπαλά στη Ροτόντα

Να αναφέρουμε ότι η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ροτόντα, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 18:00 και θα κλείσει με συναυλία της συνθέτου, κυρίας Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με συμμετοχή της ερμηνεύτριας κυρίας Έλλης Πασπαλά.

Το πρόγραμμα των Συναντήσεων εργασίας θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Hyatt.

Οι χώρες, που θα συμμετάσχουν θα είναι οι εξής: Aλβανία, Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, FYROM, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ως παρατηρητής.

Προτεραιότητα σε Θράκη και Ήπειρο

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στη χώρα μας η κα Τζιτζικώστα τόνισε πως έχουμε 18 σε αντίθεση με τη γειτονική μας Ιταλία που έχει 55. «Από το 2004 ως το 2016 γράψαμε στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO μόνο τους Φιλίππους. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να ενταχθούν στον κατάλογο και άλλα μνημεία. 

Ήδη σκεφτόμαστε να δοθεί προτεραιότητα στη Θράκη και την Ήπειρο», ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Να σημειωθεί ότι την τελική επιλογή για θέματα υποψηφιότητας μνημείων προς ένταξη στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO την κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ένταξη της Αμφίπολης στον παραπάνω κατάλογο ο υφυπουργός τόνισε πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται στο σημείο (σημ. πρόσφατα εγκρίθηκε πρόγραμμα 1,4 εκ ευρώ της ΠΚΜ) και έπειτα να αναδειχθεί το μνημείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι