Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απόφοιτοι εκθέτουν στο ΜΜΣΤ

Τρία χρόνια μετά την τελευταία ανάλογη παρουσίαση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν με μεγάλη χαρά την έκθεση «ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2014-2017».

Τρία χρόνια μετά την τελευταία ανάλογη παρουσίαση στο ΜΜΣΤ, οι απόφοιτοι τεσσάρων ετών του Τμήματος (Σεπτέμβριος 2014 – Φεβρουάριος 2017), απόφοιτοι των πέντε εργαστηρίων ζωγραφικής, του εργαστηρίου γλυπτικής και του εργαστηρίου χαρακτικής, θα εκθέσουν έργα τους στους χώρους του Μουσείου.

Τα έργα καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από ζωγραφικά και γλυπτά έργα έως εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και performances και αναδεικνύουν την προσωπική διαδρομή των δημιουργών τους από την μαθητεία μέχρι και την πρώτη κατάκτηση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού λεξιλογίου.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Γιώργος Διβάρης, σημειώνει:

«Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα του παραγόμενου έργου των διπλωματικών εργασιών, αφού δεν είναι δυνατόν να εκτεθούν ολόκληρες οι διπλωματικές εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι αναρίθμητες οι ελλείψεις που αντιμετώπισαν οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι και απόφοιτες.

Υποχρηματοδότηση της Σχολής, διάσπαρτα κτίρια ακατάλληλα για εικαστικά εργαστήρια, σε ασυντήρητες κτιριακές εγκαταστάσεις που απέχουν μεταξύ τους έως και δεκαπέντε χιλιόμετρα, κατά κανόνα μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με ελλείψεις στον εξοπλισμό τους και στα υλικά και επιπλέον συρρίκνωση του ήδη λιγοστού διδακτικού ερευνητικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων της Σχολής. Ωστόσο η παρούσα έκθεση αποκτά ενδιαφέρον αφού αυτοί οι νέοι και οι νέες καλλιτέχνες που εκθέτουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενώ σπούδασαν στις ιδιαίτερα αντίξοες αυτές συνθήκες κατάφεραν να ανταποκριθούν στο προσδοκώμενο υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των σπουδών τους, χάρη στις θυσίες τους και την επιπλέον προσφορά των διδασκόντων τους.

Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που αγκαλιάζει την έκθεση των αποφοίτων του Τμήματός μας για την πολύτιμη συνεργασία του και που χωρίς αυτήν δεν θα ήταν δυνατή αυτή η έκθεση.»

Η Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, κ. Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ, αναφέρει ότι «το ΜΜΣΤ, στο πλαίσιο της μακρόχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής του, έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή νέων καλλιτεχνών, ξεκινώντας από την υποδοχή των αποφοίτων των πανεπιστημιακών σχολών, στους εκθεσιακούς χώρους του. (…) Το Μουσείο γίνεται ο χώρος που οι νέοι απόφοιτοι, ως εκκολαπτόμενοι, πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες, μοιράζονται την ενεργητική εικαστική γλώσσα του διαλόγου με καταξιωμένους επιμελητές-ιστορικούς της τέχνης, αλλά και καλλιτέχνες που έχουν δοκιμαστεί στον σκληρό επαγγελματικό στίβο του ανοχύρωτου γνωστικού αντικειμένου της τέχνης, ιδίως μέσα στην παρατεταμένη χρονική περίοδο των κρίσεων. Τους υποδεχόμαστε, λοιπόν, έτοιμοι να αναπνεύσουμε μαζί τους την αύρα της ελπίδας του μέλλοντος.»

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου και εκπαιδευτικά προγράμματα λειτουργούν κατόπιν ραντεβού. Επιμέλεια έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια  Κατερίνα Σύρογλου, Επιμελήτρια Εκθέσεων και Συλλογών

Eπιμέλεια υλικού, συντονισμός υλικού & Γραφιστική επιμέλεια καταλόγου: Αλίκη Μαρτζοπούλου, Ε.Δ.Ι.Π. του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Α.Π.Θ.

Ανάρτηση έργων: Περικλής Γαλανός

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Βίλλυ Πολυζούλη, Παιδαγωγός-μουσειολόγος

 Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος-μουσειολόγος

Υπεύθυνος τεχνικής οργάνωσης: Στέλιος Θεοδωρίδης

Εποπτεία & τεχνική υποστήριξη: Παντελής Ραμαντάνης

Εποπτεία: Αναστασία Κέλτσου

Πωλητήριο: Κατερίνα Κελέκη

Λογιστήριο: Χάρης Θεοδωρίδης, Ευτυχία Πετρίδου

Την παραγωγή της έκθεσης υποστήριξαν οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της ΣΚΤ,

Σταμάτης Κανελλόπουλος & Μαρίνα Τούλα, που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση στο ΜΜΣΤ.

Ώρες λειτουργίας : Πέμπτη 10:00 -22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10.00-18.00, Κυριακή 11:00-

Με μια ματιά οι δράσεις στις 6 και 7 Μάη

Τα εγκαίνια θα γίνουν Σάββατο 6 Μαΐου, 12.00. Εγκαίνια της έκθεσης ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2014-2017

Συμμετέχουν οι Απόφοιτοι τεσσάρων ετών (Σεπτέμβριος 2014 – Φεβρουάριος 2017), των Πέντε εργαστηρίων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και εκθέτουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, performances.

Το Πρόγραμμα Performances περιλαμβάνει:

ΑΪΝΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Fashion Show, 2016

Happening Περφόρμανς

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Άτιτλο_01, 2017

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΖΙΑΜΠΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κυτίο παραπάνων, 2013

Γλυπτική, μέταλλο

5o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Δράση / Bazaar "Ένα Σχολείο για την Γκάνα"

Η ομάδα του A Handmade School for Ghana θα παρουσίαση το project και θα διοργανώσει μπαζάρ για την ενίσχυση του!

Κυριακή 7 Μαΐου, 12.00. Εγκαίνια της έκθεσης «AstronART-Δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις»

Εικαστικά διαδραστικά έργα με Νέα Ψηφιακά Μέσα παιδιών και εφήβων, παρουσίαση του project μέσω οπτικοακουστικού υλικού και των πρωτότυπων έργων-προτάσεις για το σχεδιασμό της μορφής του AstronART Toolkit των φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικός Σχεδιασμός Προϊόντος» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Είστε όλοι προσκεκλημένοι να επισκεφτείτε τα εγκαίνια των εκθέσεων, να γνωρίσετε τους νέους δημιουργούς, να συμμετέχετε στις δράσεις και…!

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00 / Παρασκευή 10:00-19:00 / Σάββατο 10:00-18:00 / Κυριακή 11:00-15:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ για αθώωση Κρέτσου: Θα βρει το θάρρος ο Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη;
«Αποδεικνύεται πλέον ότι όλα στήθηκαν, προκειμένου να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επειδή για πρώτη φορά μπήκαν χρήματα στο δημόσιο ταμείο από την...
ΣΥΡΙΖΑ για αθώωση Κρέτσου: Θα βρει το θάρρος ο Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη;
Φινλανδία: 2 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν γιατί αποκάλυψαν κρατικά μυστικά
Ο κύριος συντάκτης του άρθρου καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο με βάση μέρος του εισοδήματός του, ενώ στον άλλο συντάκτη του άρθρου δεν επιβλήθηκε...
Φινλανδία: 2 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν γιατί αποκάλυψαν κρατικά μυστικά