Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Την Πέμπτη 18 Μάη πάμε στα μουσεία δωρεάν!

Για να γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων – Ποιες δράσεις θα κάνουν μουσεία της πόλης μας

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα μουσεία της πόλης μας έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις και θα έχουν και δωρεάν είσοδο αυτή την ημέρα. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Τριήμερο γεμάτο δράσεις στο ΛΕΜΜ-Θ

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Β. Όλγας 68) συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (International Council of Museums- ICOM) για τον εορτασμό της

18ης Μαΐου  Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που για το 2017 επικεντρώνεται στο θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες» υποδέχεται το κοινό με ελεύθερη είσοδο για ένα διήμερο εκδηλώσεων:

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017,  ώρα 8 μμ

«Εκείνα που δεν λέγονται μπορούν να τραγουδιούνται»

Συναυλία με τραγούδια που επέλεξε και τραγουδά η Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Κατερίνα Λύγκουρα

Τη συνοδεύουν  ο Βασίλης Κασούρας –ούτι, πολίτικο λαούτο, φωνή

Δημήτρης Θεοδωράκης – βιολί.

Η συναυλία προσεγγίζει πτυχές της ιστορικής,  κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας του ελλαδικού  και μικρασιατικού-αστικού κυρίως –χώρου, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Θα ερμηνευτούν σεφαραδίτικα, ρεμπέτικα, ελληνόφωνα και τουρκόφωνα παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και του Ικονίου, καθώς και έντεχνα ελληνικά τραγούδια..

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ξεναγήσεις   στις 10 και 12 πμ

στην Περιοδική έκθεση του Μουσείου   «Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος-πολύξενος»

στις 7:00  Τα παραμύθια πάνε Μουσείο, :

η Ανθή Θάνου

κλείνει τον φετινό κύκλο του εργαστηρίου της «Τεχνικές αφήγησης και μυθοπλασίας», που πραγματοποιεί κάθε χρόνο στο ΛΕΜΜ-Θ, με εννέα παραμύθια που θα αφηγηθούν εννέα νέες αφηγήτριες.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί τις εξής εκδηλώσεις:

-Θεματική ξενάγηση στη νέα περιοδική έκθεση του ΑΜΘ «Ειδώλιο ένας μικρόκοσμος από πηλό» με τίτλο «Το τέλος της εποχής των ειδώλων: αμφιλεγόμενες ιστορίες με αφορμή τις θρησκευτικές αλλαγές»

Ώρες 11:00-13:00 | Ελεύθερη συμμετοχή | Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση

-Μουσικές διαδρομές με το μικτό κουιντέτο πνευστών της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ' Σώματος Στρατού.

Ώρα 17:00 | αίθουσα: Φουαγιέ ΑΜΘ |Είσοδος ελεύθερη

-Συναυλία κλασικής μουσικής με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα λάβουν μέρος οι βραβευμένοι φοιτητές του Τμήματος.

Ώρα 20:00 | αίθουσα: Φουαγιέ ΑΜΘ |Είσοδος ελεύθερη.

Εκπαιδευτικές δράσεις και ξεναγήσεις στο ΜΜΣΤ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154 εντός ΔΕΘ-HELEXPO) συμμετέχει στους εορτασμούς με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του και ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Το πρόγραμμα

 Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

 10:00-11:30, 12:30-14:00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-12 ετών. Ελεύθερη συμμετοχή – Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση.

«Μη μου κόβετε τις ρίζες….» Ο πόλεμος μέσα από τέχνη, λόγο και ήχο. Πώς μπορεί ένα παιδί που επισκέπτεται ένα μουσείο τέχνης να οικειοποιηθεί τη  ματιά ενός παιδιού  που βιώνει την προσφυγιά; Η αλληλεπίδραση με έργα τέχνης, η αφήγηση με συνοδεία κρουστών, η προβολή ασπρόμαυρων σχεδίων, η έκφραση στο εργαστήρι δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία προσέγγισης ενός ευαίσθητου θέματος.

18.00-20.00 Ανοιχτή συζήτηση. Ελεύθερη συμμετοχή – Επιθυμητή η συμμετοχή του κοινού

«Αμφιλεγόμενες ιστορίες μέσα από έργα της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»: Ανοιχτή συζήτηση γύρω από καλλιτεχνικά έργα και θέματα που αφορούν το δημόσιο χώρο και πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Θύτες και θύματα, εκτελέσεις, σεξουαλικότητα, βεβηλώσεις, τραύματα και άλλα που δεν λέγονται, παρά μόνο αν τολμήσουμε.

Παρασκευή 19.5- Σάββατο 20.5

«Ταυτότητες: Υλικά και άυλα τεκμήρια ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης. Το άλλο βλέμμα»

Συμπόσιο στο πλαίσιο του Greek Diaspora Fellowship Program, του Institute of International Education των Η.Π.Α., που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να φέρει στην Ελλάδα τους καθηγητές ελληνικών σπουδών στα Πολιτειακά Πανεπιστήμια του Ohio και του Missouri-St Louis, ειδικευμένους στα θέματα ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς, κ.κ. Γιώργο Αναγνώστου και Νίκο Πουλόπουλο, οι οποίοι θα είναι και μεταξύ των κύριων εισηγητών.

«Ο Αμερικάνος» Θεατρικό αναλόγιο (δραματοποιημένη αφήγηση του διηγήματος του Α. Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θ. Σαράντου)

«Ταξισυνειδησία» Προβολή ντοκυμαντέρ για την άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού

ριζοσπαστισμού στις ΗΠΑ (σκηνοθεσία Κ. Βάκκα, σενάριο Κ. Βάκκα, Κ. Καρπόζηλου)

19.5 Εγκαίνια

« Έλληνες στην Αμερική σήμερα: φωτογραφικές ταυτότητες»

Έκθεση φωτογραφίας

Διοργάνωση: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ., ‘Ιδρυμα Fulbright για την Ελλάδα, MESEA (Multi Ethnic Studies Europe and the Americas), Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων

Το συμπόσιο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Συνεχίζονται οι εκθέσεις:

AstronART-δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις έως τις 27 Μαΐου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παρουσίαση του AstronART project και έκθεση εικαστικών διαδραστικών έργων με Νέα Ψηφιακά Μέσα παιδιών και εφήβων που συμμετείχαν στα εργαστήρια του AstronART.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2014-2017, Έκθεση των Αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. έως τις 25 Μαΐου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00 / Παρασκευή 10:00-19:00 / Σάββατο 10:00-18:00 / Κυριακή 11:00-15:00.

Οι Pӧlkar στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου γιορτάζει και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και φιλοξενεί τους Pӧlkar, σε μία συναυλία στο χώρο της εμφιάλωσης, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στις 22:00 (οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30).

Οι Pӧlkar στο Κτήμα Γεροβασιλείου. Για να γιορτάσουν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου τους "Όλα αρχίζουν" από τη Novel Vox. Για να στήσουν-συστήσουν στο κτήμα την φιέστα με τα νέα κομμάτια τους αλλά και τις διασκευές που τους έκαναν SOLD OUT στις χειμερινές τους εμφανίσεις. Για να γιορτάσουν την έναρξη του καλοκαιριού μαζί με την έναρξη των καλοκαιρινών τους εμφανίσεων.

Στα live τους οι Pӧlkar έχουν ως άξονα την δημιουργία μιας ανοιχτής μουσικοθεατρικής performance με διαδραστική επικοινωνία με το κοινό, περνώντας αβίαστα από τα μουσικά είδη που τους αφορούν, folk/rock/indie/country/pop/gospel, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την απενεχοποίηση μιας παραδοσιακής μεξικάνικης φιέστας. Στόχος τους πάντα το χαμηλό και μηδενικό εισιτήριο, όχι για κάποιον άλλο λόγο, άλλα γιατί διαφορετικά δεν θα έρθει κανείς.

Οι Pӧlkar είναι:

Γιώργος Παπαγεωργίου (φωνή, ukulele)

Γιάννης Κυρατσός (κιθάρες, φωνή)

Λάζαρος Πλιάμπας (τύμπανα)

Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα)

Χρήστος Γκαΐλας (μπάσο)

Μιχάλης Καρανίκος (τρομπόνι)

Παράλληλα, στις 20:00, ο Αργύρης Γεροβασιλείου (γεωπόνος-οινολόγος) θα πραγματοποιήσει γευστικές δοκιμές των δύο ετικετών MUSEUM COLLECTION. Δύο ιδιαίτερα κρασιά, αφιερωμένα στο Μουσείο Οίνου.

Ειδικά για αυτή τη μέρα, το ωράριο επισκέψεων (ξεναγήσεις-γευστικές δοκιμές) διευρύνεται από τις 10:00 έως τις 21:00.

 Η είσοδος είναι ελεύθερη όλη τη μέρα και στη συναυλία.

Στο Τελλόγλειο «Τα πορτρέτα μιλούν»

Με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις του, καθώς και ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο «Τα πορτρέτα μιλούν», το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, την Πέμπτη 18 Μαΐου.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9.00 έως τις 22.00 με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες του Τελλογλείου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εκθέσεις «Επιλογές ενός τολμηρού συλλέκτη. Συλλογή Σταύρου Τσιγκόγλου» και «Κώστας Κοντογιάννης: 1926 - 2000». Θα γίνουν δύο δωρεάν ξεναγήσεις στις  εκθέσεις, στις 17.30 και στις 19.30. 

Στις 18.00 θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα πορτρέτα μιλούν».   Αντλώντας έμπνευση από το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το οποίο επέλεξε για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το πρόγραμμα στοχεύει να ζωντανέψει ανείπωτες ιστορίες και βιωματικές αφηγήσεις που βρίσκονται φυλαγμένες σε έργα των δύο φιλοξενούμενων εκθέσεων του Τελλογλείου. Τα πορτρέτα των εκθέσεων εξιστορούν κρυμμένες ιστορίες και καλούν τα παιδιά μέσα από ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα να τις ανακαλύψουν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Η είσοδος και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Μουσείο Κινηματογράφου: Ανακαλύψτε τη μαγεία του σινεμά

 

«Ανακαλύψτε μαζί μας την ιστορία του σινεμά, πάρτε μια γεύση από την έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι» και δείτε ένα φιλμ-αριστούργημα στο Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ((Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398) που γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μουσείο Κινηματογράφου.

Και συμπληρώνει: «Φέτος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει ως θέμα των δράσεων του εορτασμού το σκεπτικό «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με βάση λοιπόν αυτή τη θεματική, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 το Μουσείο Κινηματογράφου προσκαλεί το κοινό να περιηγηθεί στους χώρους του συμμετέχοντας σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο «Ανείπωτες ιστορίες στο πανί», με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του μουσείου, επίσκεψη στη θεματική έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι», κινηματογραφικό εργαστήρι, καθώς και την προβολή της ταινίας Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος που βρίσκεται εντός του μουσείου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Πέμπτη 18/5

08:30 – 16:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους του και στην έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι»

Παρασκευή 19/5

08:30 - 22:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους του και στην έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι»

18:00 Οργανωμένη ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο

19:00 Κινηματογραφικό εργαστήρι: με αφορμή κινηματογραφικές αφίσες και σκηνές από σπουδαίες ταινίες που πραγματεύονται τις αμφιλεγόμενες πλευρές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, οι επισκέπτες παρακινούνται να αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

20:00 Προβολή της ταινίας Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι (αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 

Γεμάτο με δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 είναι το πρόγραμμα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν.

 Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 15.30

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα"

Για μαθητές Γυμνασίου

Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις 11.00

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Στο Περιθώριο του Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από τη συλλογή Βύρωνα Μήτου»

Κύκλος δράσεων: "Χαράσσοντας τον πηλό"

1. Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 11.00-12.00

Θεματική ξενάγηση για ενήλικες σχετικά με τα εγχάρακτα κεραμικά που εκτίθενται στις αίθουσες του ΜΒΠ.

Μετά το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει 10λεπτή σχετική ομιλία πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος. 

2. Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 12.00-14.00

Εργαστήριο κεραμικής για οικογένειες με παιδιά από 8 ετώω.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος και τους συντηρητές του Μουσείου, τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους κεραμικά.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση (από τις 9 Μαΐου) στο τηλ. 2313306476 (Δ.-Π., 10.00-14.00)

3. Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Χώρος υποδοχής (φουαγιέ)

Περιοδική έκθεση εγχάρακτης κεραμικής από τη Συλλογή της Έφης Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα κεραμιστών του 20ου και του 21ου αι. που εμπνέονται από τον διάκοσμο της εγχάρακτης κεραμικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

4. Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ

Περιοδική έκθεση στις «Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ» στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Δημιουργίες σύγχρονες επηρεασμένες από την εγχάρακτη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κεραμική.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ