Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Τρεις εκδηλώσεις από σήμερα στην Ημαθία

Ιδιαίτερες εκδηλώσεις διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Με τρεις ιδιαίτερες εκδηλώσεις προσκαλεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας όσους θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή για να αποτίσουν φόρο τιμής στην αυγουστιάτικη πανσέληνο, στις 7 Αυγούστου.

Κορυφαία εκδήλωση, όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM 104,9" η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, είναι το άνοιγμα στο κοινό με θεατρική παράσταση του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας.

"Το θέατρο αυτό είναι προσάρτημα του γυμνασίου στο οποίο δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, τον Πτολεμαίο, τον Σέλευκο, όλους αυτούς που έγιναν ο μοχλός που άλλαξε την ιστορία του κόσμου, όχι μόνο της Ελλάδας", εξήγησε.

Στις 9 το βράδυ της 7ης Αυγούστου, τέσσερις συγγραφείς -η Ζυράννα Ζατέλη, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης και η Γλυκερία Μπασδέκη- θα παρουσιάσουν στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη.

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδη", τόνισε η κ. Κοτταρίδη, επελέγη γιατί είναι ένα από τα δύο σωζόμενα έργα που έγραψε ο Ευριπίδης όταν ήταν στην Μακεδονία και φιλοξενούνταν από τον βασιλιά Αρχέλαο στην αυλή του στις Αιγές, δηλαδή τη σημερινή Βεργίνα. Με την μορφή του αναλογίου αναδεικνύεται ο λόγιος και διδακτικός χαρακτήρας του αρχαίου θεάτρου.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 9 το βράδυ η σοπράνο Ελένη Αναγνώστου θα ερμηνεύσει με συνοδεία πιάνου τραγούδια για το φεγγάρι, ενώ μια ώρα νωρίτερα, στις 8, η επιμελήτρια των Αιγών, αρχαιολόγος Εύα Κοντογουλίδου θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση του Μουσείου.Το πρόγραμμα βασίζεται σε ελληνικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Νότη Μαυρουδή και της Λίνας Νικολακοπούλου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας στις 10 το βράδυ, η Ομάδα Απάνοιξη της Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας θα παρουσιάσει την performance «Από τον Οβίδιο στον Κάφκα και από τον Έσχατο κόσμο στις Σαραντόβρυσες: κανένας δεν κρατά για πάντα τη μορφή του», βασισμένη σε κείμενα του Ομήρου, του Ηρόδοτου, του Καβάφη, του Κάφκα και του Μπόρχες. Η καλλιτεχνική οργάνωση του δρώμενου είναι του Γιάννη Καισαρίδη, με επιστημονικό σύμβουλο τον επιμελητή του Μουσείου, αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό.

Ιδιαίτερο χαρακτήρα έχει η εκδήλωση που θα γίνει σήμερα 6 Αυγούστου. Πανσέληνη βραδιά με λύρες, γκαίντες, νταχαρέδες, νταούλια, πίπιζες, φλογέρες, πλαγίαυλους και παραδοσιακά τραγούδια για το φεγγάρι απ? όλη την Ελλάδα θα ακουστούν για πρώτη και μοναδική φορά μετά από 1704 χρόνια (313 μ.Χ-2017) από τις 10 μ.μ έως τις 12 τα μεσάνυχτα στο Ιερό της Μητέρας-Κυβέλης Αυτόχθονος στην θέση Λευκόπετρα Βερμίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βέροια, στο δρόμο προς Καστανιά.

Χωρίς μικρόφωνα, ηχητικά, φώτα, σκηνικά, καθίσματα και άλλα τεχνικά μέσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη- Κέντρο Έρευνας Μάσκας, οργανώνει την ξεχωριστή αυτή βραδιά στα πλαίσια του εορτασμού της πανσελήνου του Αυγούστου.

Τα μουσικά όργανα που θα ακουστούν ήταν τα αγαπημένα ιερά όργανα της Μητέρας θεάς. Θ ακουστούν σκοποί με λύρες-νταχαρέδες από τα χωριά της Δράμας Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πύργοι, Πετρούσα και γκαίντες με νταχαρέδες από τα χωριά Βόλακας, Παγονέρι, Καλή Βρύση, Μικρόπολη. Ακόμη, λύρες και νταούλια από Θράκη, γκαίντες από Πιέρια, φλογέρες, πλαγίαυλοι και πίπιζες από την καθ΄ ημάς Ανατολή, γενέθλιο τόπο της Μεγάλης Μητέρας-Κυβέλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ