Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα Μουσεία προβάλουν τις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ»

Αυτή είναι η θεματική του ετήσιου τριήμερου εορτασμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» - Πώς θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

ΠΟΛ(ε)ΙΣ. Αυτό είναι το θέμα για τη διετία 2017-2018, του ετήσιου τριήμερου εορτασμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΕΗΠΚ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Για την επόμενη διετία οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες θα προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα θέσουν προβληματισμούς και θα ανοίξουν συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Τι θα γίνει στην Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού Μουσεία της πόλης μας έχουν ετοιμάσει μια σειρά από δράσεις.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εμπνέεται από το κεντρικό θέμα και συμμετέχει με δύο δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στο να παρουσιάσουν ποικίλες όψεις αυτού του πολύσημου κοινωνικού, πολιτικού και αρχιτεκτονικού σχηματισμού που συνιστούν οι πόλεις.

Πρώτον με την περιοδική έκθεση με το έργο Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ της εικαστικού Άννης Καλτσίδου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Ιουλία Βοκοτοπούλου» (εγκαίνια 22/9, 18.30- διάρκεια έως 29/10). Πρόκειται για μία επιδαπέδια εγκατάσταση από λευκές μαρμάρινες πέτρες μέσα από τις οποίες αναδύονται δεκάδες πήλινα εκμαγεία χεριών, τα οποία μοιάζουν να αναζητούν διέξοδο κινούμενα ικετευτικά, προστατευτικά, φοβισμένα, δυναμικά. Το έργο συμπληρώνεται από ένα ηχητικό «κείμενο», το οποίο αποτελεί μείξη ποικίλων ήχων από την καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης θα γίνει Θεατρικό δρώμενο με τίτλο» Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη», σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πρωταγωνιστές του δρώμενου, που εκτυλίσσεται σε τρεις πράξεις, είναι οι μορφές του αρχαιολόγου, του δημοσιογράφου, του πολίτη, ακόμη και του κατακτητή κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πρωταγωνιστούν όμως και τα ίδια τα μνημεία: μία αττική σαρκοφάγος ρωμαϊκών χρόνων από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, το άγαλμα της Ηρακλειώτισσας από την Αρχαία Αγορά της πόλης, ο κρατήρας και ο πάπυρος του Δερβενίου. Μέσα από τη γραφή του Γιώργου Ιωάννου, της Μαρίας Κέντρου Αγαθοπούλου, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Κωστή Παλαμά και του Πάμπλο Νερούδα, οι αρχαιότητες του μουσείου διεκδικούν

μία ζώσα παρουσία στην καθημερινή εμπειρία της πόλης ως δέκτες και πομποί

συμπεριφορών, πεποιθήσεων, χειρονομιών. Το θεατρικό κείμενο αποτελεί μία πρωτότυπη σύνθεση αρχαιολογικών μελετών, υπηρεσιακών εγγράφων, επιστολών πολιτών, δημοσιογραφικών άρθρων, διηγημάτων και ποιημάτων, η οποία έγινε από τη Στυλιάνα Γκαλινίκη, αρχαιολόγο του ΑΜΘ. Το δρώμενο σκηνοθετεί η Κική Στρατάκη, ηθοποιός του ΚΘΒΕ και σκηνοθέτης και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αίγλη Κατσίκη, Γιάννης

Μαστρογιάννης (βιολί), Ιωάννα Παγιατάκη, Λίλιαν Παλάντζα, Ρούλα Παντελίδου και Γιάννης Πανώριος.

Στις 22/9 θα είναι ελεύθερη η είσοδος στην έκθεση, 22-23/9 στην έκθεση και στο δρώμενο (22/9 20.00, 23/9 12.30). Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού -23 και 24.9.2017- η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Από 21 έως 24/9 έχει σχεδιάσει δράσεις για τον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα στις 21/9, ώρα 19.30 θα γίνουν στη Μόνιμη έκθεση θεατρικές αναγνώσεις επιλεγμένων κειμένων-πηγών βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιολάντα Μπαλαούρα, Δημήτρης Σιακάρας,  Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρύσα Τουμανίδου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρύσα Τουμανίδου. Έπειτα ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός διαβάζει αποσπάσματα από τα έργα του.

Στις 22/9 ώρα 12.00 θα γίνει θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου με τίτλο «Η πόλη, η Οικουμένη, ο Άγιος» από αρχαιολόγο του Μουσείου.

Στις 23/9 στις 11.00 θα γίνει θεματική ξενάγηση «Πόλ(ε)ις. H πορεία μιας γειτονιάς στο χρόνο» με τους dot2dot που αφορά στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με αφετηρία τον Λευκό Πύργο. Συμμετοχές στο τηλέφωνο 2313306433 (κα Χωτίδου, καθημερινές 9.00 – 12.00)- Μέχρι 30 άτομα.  

Οι παραπάνω εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Και το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (23 και 24/9/2017) η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης

 

Με ένα διήμερο πρόγραμμα ξεναγήσεων, συναυλίας, εικαστικής και πειραματικής μουσικής δράσης συμμετέχει, στον θεσμό «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (Β. Όλγας 68 Τηλ: 2310-889840).

Στις 22/9 ώρα 11πμ θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου «Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος - πολύξενος» και στις 20.00 συναυλία που παρουσιάζει αναπαραστάσεις της πόλης σε παραδοσιακά και αστικά τραγούδια του 19ου και 20ού  αιώνα, Επιμέλεια, εθνομουσικολογική προσέγγιση,  τραγούδι, κρουστά, Κατερίνα Λύγκουρα. Συμμετέχουν, ο Βασίλης Κασούρας , ούτι, πολίτικο λαούτο, μπαγλαμάς, τραγούδι και ο Δημήτρης Θεοδωράκης, βιολί.

Στις 23/9 στις 11πμ θα γίνει γνωριμία με τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς που περιβάλλουν το κτήριο του Μουσείου -έπαυλη Μοδιάνο-  και συνοψίζουν την αρχιτεκτονική της πόλης, με ξενάγηση και επιτόπια εικαστική και πειραματική μουσική δράση: η παρουσία τεσσάρων ρυθμών, εκλεκτικισμού, Bauhaus, νεοκλασικισμού και νεοελληνικού μοντερνισμού, θα αποδοθεί εικαστικά μπροστά στο κοινό από τον ζωγράφο Philippe Laferriere, ενώ ο μουσικός Λάζαρος Αποκατανίδης θα δημιουργεί αντίστοιχα ηχητικά περιβάλλοντα.

Είσοδος ελεύθερη. 

Ρωμαϊκή Αγορά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς οργανώνει θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη από την προκασσάνδρεια εποχή μέχρι σήμερα. Ο χώρος και οι άνθρωποι» στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς. «Μέσα στο συγκεκριμένο χώρο θα διατρέξουμε την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Όσο για το πρόγραμμα των ξεναγήσεων; Παρασκευή 22/9, για σχολικές μονάδες μετά από συνεννόηση. Σάββατο 23/9, Κυριακή 24/9, 9:30-11:00 και 12:00-13:30.

Δηλώσεις συμμετοχής:  Τηλ.: 2313 310442, E-mail: [email protected]. Για τη συμμετοχή στη δράση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Κινηματογράφου

Το Μουσείο Κινηματογράφου(Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398)  συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς  22-23 Σεπτεμβρίου 2017.

Το αστικό τοπίο και οι φιλμικές μεταμορφώσεις του πρωταγωνιστούν στις δράσεις του Μουσείου Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος πραγματοποιούνται από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Φιλμοτοπία». Η δράση βασίζεται σε αποσπάσματα του κλασικού φιλμ Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι του Ρόμπερτ Βίνε (1920), μιας ταινίας – σταθμού στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά για την καινοτόμο προσέγγιση του χώρου και της εικονιστικής του αφήγησης. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310-508398.

Επιπλέον, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση στις 12:00, 13:00 και 18:00, ενώ στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος εντός του Μουσείου θα προβάλλεται η σειρά των εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ «Το αστικό τοπίο μέσα από το βλέμμα των παιδιών», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος οπτικοακουστικής παιδείας EUFORIA (Creative Europe – MEDIA). 

* Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, η είσοδος στο Μουσείο Κινηματογράφου θα είναι ελεύθερη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ