Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Κοινοί Ιεροί Τόποι» σε τριμερή έκθεση στα Δημήτρια

Σε ΜΜΣΤ, Μουσείο Φωτογραφίας και Γενί Τζαμί

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ 

«Κοινοί Ιεροί Τόποι» είναι ο τίτλος της τριμερούς έκθεσης που διοργανώνουν  στο πλαίσιο των "Δημητρίων" το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και που θα φιλοξενηθεί στο ΜΜΣΤ, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Γενί Τζαμί.

Σε αυτήν διερευνάται η ύπαρξη κοινών ιερών τόπων, ένα γνωστό φαινόμενο με βαθιές ρίζες στη Μεσόγειο, και περιλαμβάνει πολλά νέα στοιχεία: αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, ταινίες και σύγχρονη τέχνη.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα πολλοί χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι προσεύχονται σε ιερά που ανήκουν σε μια άλλη θρησκεία.

Παρά τις θεολογικές διαφορές, οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες μοιράζονται ένα σύνολο κοινών στοιχείων ως προς τις πεποιθήσεις, τις τελετουργίες, τα ιερά πρόσωπα και τους ιερούς τόπους. Ωστόσο, οι διασταυρώσεις αυτών των στοιχείων δεν στερούνται ασάφειας και μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Ο μεσογειακός κόσμος, επομένως, έχει να προσφέρει πολλά παραδείγματα διαμοιρασμού και αμοιβαιότητας, αλλά και διαχωρισμού ή διαίρεσης.

Η τριμερής έκθεση “Κοινοί Ιεροί Τόποι” διερευνά το φαινόμενο αυτό εντοπίζοντάς το σε συγκεκριμένα παραδείγματα και γεωγραφικά πλαίσια, αναδεικνύοντας τη συνύφανση συμβόλων και μορφών, πρακτικών και τόπων που το καθορίζουν. Η τριμερής έκθεση, που σχεδιάστηκε ως ένα είδος προσκυνήματος στην πόλη, αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές του “μοιράσματος του ιερού”, ιστορικού και σύγχρονου».

 

Τι θα δούμε

-Στο ΜΜΣΤ (εγκαίνια 23/0 20.00 από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη) θα δούμε φωτογραφίες, έργα τέχνης, εικόνες, ανθρωπολογικά τεκμήρια να συμπλέκονται, ανανοηματοδώντας την έννοια της θρησκευτικής συνύπαρξης. Μέσω των έργων σύγχρονης τέχνης, τίθενται ερωτήματα γύρω από τη δύναμη των θρησκευτικών συμβόλων και παραδόσεων, καθώς και των πρακτικών οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα ή στις παρυφές της θρησκείας και της πίστης.

-Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Διεθνές Workshop, 9.30-17.30), το β’ μέρος της έκθεσης παρουσιάζει ένα φωτογραφικό οδοιπορικό ακολουθώντας τις πολυποίκιλες γεωγραφίες και κοινότητες ιερών τόπων της Μεσογείου.

-Τέλος στο Γενί Τζαμί(εγκαίνια 23/9, 22.00 συναυλία Σαββίνας Γιαννάτου και στις 26/9 20.00 Περφόρμανς Μάριου Χατζηπροκοπίου: «Σέ µιά ἄκρη τοῦ διαδρόµου»: µια παραστασιακή διάλεξη για τον θρήνο και την αγάπη), το γ’ μέρος της έκθεσης, παρουσιάζει μια ιστορική αφήγηση της πόλης της Θεσσαλονίκης με έμφαση στις οσμώσεις μεταξύ των τριών μεγάλων θρησκευτικών κοινοτήτων, ως μέρος τόσο του θεσμικού περιβάλλοντος, όσο και της συνύπαρξης σε καθημερινό επίπεδο. Θεσμικές επαφές, λαϊκές θρησκευτικές αλληλεπιδράσεις, μαρτυρίες περιηγητών και ιστορίες συνύπαρξης σε συγκεκριμένους ιερούς τόπους αναδεικνύονται ως πολύτιμα θραύσματα μιας εμπειρίας της πόλης που έχει πλέον απολεσθεί και μιας μνήμης που φθίνει: της Θεσσαλονίκης ως πόλης που κάποτε μοιράζονταν διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες.

Διάρκεια εκθέσεων: 23/9– 31/12/2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ