Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ταινίες Virtual Reality έρχονται φέτος στο Φεστιβάλ!

Να δούμε εκτός κάδρου προτείνουν οι διοργανωτές – Φέτος πέρα από τα καθιερωμένα τμήματά του και ταινίες virtual reality

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Mε νέα τμήματα, νέο τρόπο θέασης, αλλά και με τα καθιερωμένα τμήματά του, και με έμφαση στο ελληνικό κομμάτι θα είναι το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από 2 έως 12 Νοεμβρίου 2017.

«Το Φεστιβάλ είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πρέπει να συνομιλεί με την κοινωνία και με όλες τις τέχνες. Και φέτος θα κάνει αλλαγές στην επιλογή των ταινιών, σε νέα τμήματα, αλλά και στον τρόπο θέασης», ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης είπε: «Αναζητήσαμε αυτό που είναι κρυμμένο εκτός κάδρου, αλλά μπορεί να κρύβει πολύ περισσότερα. Πάνω σε αυτό το κόνσεπτ γυρίστηκαν και τα φετινά μας τρέιλερ».

Έτσι, πριν τις προβολές, θα δείτε ένα διαστημόπλοιο να φτάνει πάνω από τον Λευκό Πύργο, τον Μάκη Παπαδημητρίου ως 3ο ληστή μιας συμμορίας που δεν προφταίνει να επιβιβαστεί στο όχημα της διαφυγής και φωνάζει για ταξί, έναν τύπο που φοράει τη μάσκα του Scream να κυνηγάει στις σκάλες μια τενίστρια και τον Γιώργο Πυρπασόπουλο με την Μαρία Καλλιμάνη να είναι ζευγάρι που μαλώνει σε ένα ταβερνάκι για το ποιος φταίει.

 Η αυλαία του 58ου ΦΚΘ θα ανοίξει στις 2/11/2017 στο Ολύμπιον, με την ταινία «Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι, η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο της.

Έμφαση στο ελληνικό σινεμά

«Το Ελληνικό σινεμά είναι η πρώτη μας έννοια», σημείωσε ο κ. Ανδρεαδάκης τονίζοντας πως το 58ο ΦΚΘ θα υποδεχτεί 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες: 20 σε πρώτη προβολή, 5 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα,  2 καθολικά προσβάσιμες («Το προξενιό της Άννας» και «Θου Βου, φαλακρός πράκτωρ»),  2 σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ,  1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή και 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα». Επίσης θα προβληθούν επίσης 5 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο τμήμα >>Film Forward και οι βραβευμένες  μικρού μήκους του 40ου Φεστιβάλ Δράμας.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επιλέχθηκαν 14 ταινίες με οδηγό το βιβλίο της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ «Ανάγκη για ρίζες» (εκδ. Κέδρος). Παράλληλα 14 εικαστικοί δημιούργησαν από ένα έργο εμπνευσμένο από μία ταινία του τμήματος. Τα έργα τους συνθέτουν την έκθεση «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής» που θα φιλοξενηθεί στην Αποθήκη Στρατού, Α ‘ Προβλήτα(με την υποστήριξη της 6ης Μπιενάλε).

Εικονική Πραγματικότητα

Στο Φεστιβάλ θα λειτουργήσει φέτος το νέο Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας που θα προβάλλονται στον χώρο INVR (Αριστοτέλους 6).

Με ενδιαφέρον αναμένονται: Ανοιχτοί Ορίζοντες, carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου (με 10 αγαπημένες ταινίες του), Ματιές στα Βαλκάνια, Ειδικές Προβολές, >>Film Forward, αλλά και «’Round Midnight» (μεταμεσονύχτια ζώνη προβολών).

Ξένοι δημιουργοί

Αφιερώματα θα γίνουν επίσης στον Ρούμπεν Έστλουντ (Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Καννών), που κι αυτός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995 -πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα στο ανδροκρατούμενο Χόλυγουντ της δεκαετίας του ’50) και σε ταινίες του γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017).

Επίσης θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα «Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»), με 11 βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία, και τα «Αόρατα χέρια» με 5 ταινίες για όψεις της ανεργίας και της εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν με τον «Μικρόκοσμό» του, αλλά και ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, με το «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, και τον «Σπόρο» του Σεμίχ Καπλάνογλου.

Τελευταίο, μα εξίσου σημαντικό, το τμήμα της Αγοράς συνεχίζει τη δράση του φέρνοντας σε επαφή επαγγελματίες του χώρου και δίνοντας οικονομική ενίσχυση σε ταινίες (μεταξύ άλλων το βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 €)

Στην τελετή λήξης 2/11 μετά την απονομή βραβείων θα προβληθεί η κωμωδία «Το πάρτι» της Σάλι Πότερ.

Παράλληλες δράσεις

Στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνονται: προβολή των 3 φιναλίστ για το βραβείο LUX, masterclass «2.39:1 – Το ελληνικό σινεμά επανέρχεται στο σινεμασκόπ», θεατρικά δρώμενα από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, έκθεση «Λούφα και Παραλλαγή» στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ αφιερωμένη στην ταινία του Νίκου Περάκη, φωτογραφική έκθεση #CedefopPhotoAward 2017, συναυλία της ΚΟΘ στο ΜΜΘ με κινηματογραφικές μουσικές, συναυλία από τη «σχεδία» με καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Αγγελάκας, Baildsa, Διώνη, κ.ά., βιβλιοπαρουσιάσεις («Θυμάμαι… 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» του Νίκου Γκροσδάνη, «Μυστικές συναντήσεις» του Δημήτρη Αθανίτη).

Οι προβολές ταινιών θα γίνονται στις αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλο Ζάννα, Σταύρο Τορνέ, Τζον Κασσαβέτη, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη και στο INVR. Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει στις 31/10/2017. Για το πλήρες πρόγραμμα σε λίγες μέρες στο filmfestival.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ