Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Τι ήταν η Θρεψίνη, πώς μοιάζουν οι γερμανικές σφαίρες την περίοδο της Κατοχής και ποιες αφίσες κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή υπέρ και κατά των κατοχικών δυνάμεων;
Τις απαντήσεις θα λάβουν όσοι επισκεφθούν μέχρι και τις 11 Νοέμβρη 2017 την έκθεση ιστορικής μνήμης που φιλοξενείται στο Θεατράκι της οδού Χηλής (Χηλής 14), στην Καλαμαριά. Πρόκειται για μια εκδήλωση στο πλαίσιο του κοινού εορτασμού των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς για την απελευθέρωσή τους από τις Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής από τα στρατεύματα του Ε.Λ.Α.Σ. στις 30 Οκτωβρίου 1944.
«Θα δείτε πλήθος ντοκουμέντων της Απελευθέρωσης και της Κατοχής, δεκάδες ντοσιέ, μικρόσχημα και μεγαλόσχημα με αυθεντικά έγγραφα της περιόδου, για τις οργανώσεις της αντίστασης, για τους δοσίλογους, μονόφυλλα, δίφυλλα, προκηρύξεις, φωτογραφίες, καρτ- ποστάλ και αποδελτιωμένο τύπο σε βάθος εικοσαετίας. Επίσης δεκάδες βιβλία και περιοδικά για την Κατοχή και την Εθνική μας Αντίσταση, μπάνερ και εφημερίδες του παράνομου τότε τύπου, αλλά και της απελευθέρωσης, και της μετέπειτα περιόδου στην πόλη μας», δήλωσε στο «typosthes.gr» ο Μάνος Μαλαμίδης ιδρυτής του Ιστορικού Συλλεκτικού Αρχείου Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν αρχεία ταξινομημένα σε θεματικές ενότητες, για την καθημερινή ζωή, το εμπόριο, την συγκοινωνία, τις οργανώσεις, φωτογραφίες και αφίσες της περιόδου φιλελληνικές αλλά και φιλογερμανικές. Αφίσες που δείχνουν το v, το σήμα του victory, της νίκης δηλαδή, που το χρησιμοποιούσαν όμως και οι Γερμανοί στα κτήρια που είχαν καταλάβει. Ακόμη υπάρχουν ξίφη αξιωματικών της αεροπορίας και της Βέρμαχτ, χειροπέδες Γερμανικές του 1943, και σφαίρες Γερμανικές που έχουν πάνω τη σβάστικα, αλλά και κουτί όπου κουβαλούσαν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, όπως και κουτιά με Θρεψίνη που γινόταν από σταφίδα της περίοδο της Κατοχής και ήταν ένα τρόφιμο διαδεδομένο και πολύ θρεπτικό όπως προδίδει και το όνομά της».
«Ξέρετε ένας επισκέπτης μου είπε πως η έκθεση αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι μονότονη, έχει πληθώρα αντικειμένων για να δει κανείς», σχολίασε ο συλλέκτης προσθέτοντας πως ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν και υπάρχουν τέσσερα βιβλία από τα συντάγματα του ΕΛΑΣ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον χώρο εκτίθεται και αντίγραφο της σημαίας με την οποία οι δυνάμεις της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτωβρίου 1944 σώζοντας την πόλη από την καταστροφή.
Την Κυριακή 5/11 θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ ««30 Οκτωβρίου 1944 – ‘’Η παραπεταμένη απελευθέρωση’’» και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η έκθεση λειτουργεί κάθε μέρα έως 11/11/2017 τις ώρες 11.00-21.00 και έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ οι επισκέπτες ξεναγούνται από τον υπεύθυνο της έκθεσης κ. Μαλαμίδη και τους συνεργάτες του. Δεκτές και επισκέψεις σχολειών. Τηλ επικοινωνίας 6975662947.