Skip to main content
Menu

«Στο απαγορευμένο ενός έρωτα υπάρχουν βαθιές προκαταλήψεις»

«Στο απαγορευμένο ενός έρωτα υπάρχουν βαθιές προκαταλήψεις»

Ο Πάνος Δεληνικόπουλος σκηνοθετεί το έργο «Όσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα» του Άκη Δήμου

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Για την πρώτη αγάπη μιλάει το έργο "Όσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα» του Άκη Δήμου που σκηνοθετεί ο Πάνος Δεληνικόπουλος για λογαριασμό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για ένα νέο κείμενο βασισμένο στη νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη.

Όλα συμβαίνουν σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Εκεί ένα νεαρό αγόρι ερωτεύεται για πρώτη φορά. Όχι ένα κορίτσι, αλλά μια γυναίκα. «Κι εκεί έρχεται η αρρώστια (…). Για να υπενθυμίσει πως η παντοδυναμία της νεότητας είναι μια ψευδαίσθηση που είτε ο χρόνος είτε  το τυχαίο είτε η επιλογή,  θα καταλύσουν. Που φανερώνει την άλλη πλευρά του έρωτα. Την οδύνη. Την απελπισία. Την άρνηση. Πάνω σ’ αυτό το οριακό σημείο της συνειδητοποίησης, θα ξεσπάσει η καταιγίδα που θα δέσει αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους μεταξύ τους» αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις μας με αφορμή την πρεμιέρα του έργου που θα παίζεται από το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών είπε πως «η πρώτη αγάπη συνδέεται πάντα με την πρώτη νεότητα». Σημείωσε πως ο Άκης Δήμου κράτησε τη βασική πλοκή, όμως πρόσθεσε ένα επιπλέον πόλο στο έργο, και πως με τη γραφή του κατάφερε «να συνδυάσει ένα ρεαλιστικό, προφορικό λόγο με μια βαθιά ποιητικότητα».

Μιλώντας για το απαγορευμένο ενός έρωτα ο κ. Δεληνικόπουλος είπε πως «σε επίπεδο νομικού πολιτισμού έχουμε προοδεύσει, αλλά πολλές προκαταλήψεις δυστυχώς παραμένουν βαθιά ριζωμένες και οι κοινωνίες είναι ακόμα έντονα φοβικές».

 

-Γιατί η πρώτη αγάπη μας σημαδεύει;

-Η πρώτη αγάπη συνδέεται πάντα με την πρώτη νεότητα. Αυτή την υπέροχη –μα και πολύ δύσκολη- περίοδο που τα πάντα είναι καινούρια, είναι αθώα, είναι προς εξερεύνηση. Που είμαστε ορμητικοί, τολμηροί, διεκδικητικοί, με άγνοια κινδύνου. Που η πραγματικότητα δεν έχει σκοτεινιάσει το βλέμμα μας προς τη ζωή. Και που βέβαια το σώμα ανακαλύπτει τα πρώτα του ερωτικά σκιρτήματα.

-Πώς θυμάστε τη δική σας πρώτη αγάπη;

-Όπως όλοι φαντάζομαι. Με μεγάλη στοργή για το παιδί που ήμουν τότε.

-Γνωρίζατε το κείμενο «Πρώτη Αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη; Και τι έφερε η γραφή του Άκη Δήμου πάνω σε αυτό το διήγημα;

-Ο Άκης Δήμου έχει κρατήσει τη βασική πλοκή της ιστορίας, προσθέτοντας ένα επιπλέον πόλο στο έργο εκτός του ερωτευμένου ζευγαριού και της μάνας του νεαρού που αντιτίθεται στον έρωτά τους. Έναν Άντρα που κλείνει αυτό τον κύκλο των σωμάτων που επιθυμούν και διεκδικούν.

Σε επίπεδο γραφής -και επειδή έχει βαθιά γνώση των σκηνικών κανόνων- έχει καταφέρει να συνδυάσει ένα ρεαλιστικό, προφορικό λόγο με μια βαθιά ποιητικότητα. Το στοίχημα για μας τέθηκε στο να πετύχουμε αυτές οι δύο ποιότητες να ρεύσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά η μία εντός της άλλης.

 

-Είναι μια ιστορία που συμβαίνει τον προηγούμενο αιώνα. Πόσο επίκαιρη παραμένει στο σήμερα; Και τι έχει αλλάξει ως προς την αντιμετώπιση της κοινωνίας σε τέτοια θέματα;

-Επίκαιρη παραμένει πάντα, γιατί μιλάει για ζητήματα πάρα πολύ οικεία. Όλοι μας αγαπάμε για πρώτη φορά. Όλοι βιώνουμε κάποτε το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Το τέλος της αθωότητας. Όσον αφορά το απαγορευμένο ενός έρωτα, έχουν αλλάξει κάποια πράγματα αλλά μένει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί. Σίγουρα σε επίπεδο νομικού πολιτισμού έχουμε προοδεύσει, αλλά πολλές προκαταλήψεις δυστυχώς παραμένουν βαθιά ριζωμένες και οι κοινωνίες είναι ακόμα έντονα φοβικές.

-Τι θα δούμε επί σκηνής; Πού εστιάσατε τη σκηνοθετική σας ματιά;

-Θα δούμε την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων και τις σχέσεις μεταξύ τους.

 

-Πώς αισθάνεστε για την συνεργασία σας με το ΚΘΒΕ;

-Για μένα η συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν μια ανέλπιστη χαρά. Είναι πολύ θετικό το ότι η διεύθυνση δίνει ευκαιρίες σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην πόλη, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα τέτοιο βεληνεκές.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Σκηνικά – Κοστούμια: Φανή Σκουλικίδη Μπουκουβάλα, Φωτισμοί: Ελένη Χούμου, Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Καλογηρά. Παίζουν: Μομώ Βλάχου (Βαγγελιώ), Γιώργος Κολοβός (Άντρας), Κωνσταντίνος Λιάρος (Γιώργης), Μαρία Τσιμά (Μάνα).

 

Παραστάσεις: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00. Είσοδος: Τετάρτη κ Πέμπτη 5 €, Παρασκευή 10,8 και 7 €, Σάββατο και Κυριακή 13, 8 και 7 €. Πληροφορίες: www.ntng.gr και στο τηλ. 2315 200 200.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ