Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεατρικά «Κόκκινα φανάρια» κατά της κακοποίησης των γυναικών

Το γνωστό έργο που έγινε ταινία και έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, μεταφέρεται στη σκηνή από το «Θέατρο του Άλλοτε» με μια άλλη ματιά

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Οι περισσότεροι θα έχετε δει τα «Κόκκινα Φανάρια», την ταινία που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Γεωργιάδης, βασισμένη σε κείμενο του Αλέκου Γαλανού, και που έφτασε να έχει μέχρι και υποψηφιότητα για τα Όσκαρ (στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας) το 1964, έχοντας πρωταγωνιστές όπως η Τζένη Καρέζη, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Μάνος Κατράκης και ο Γιώργος Φούντας.

Το «Θέατρο του Άλλοτε» αποφάσισε να ανεβάσει στη σκηνή του Θεάτρου Αυλαία (ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή τηλ.2310237700) το συγκεκριμένο έργο από τις 18 Ιανουαρίου 2018 και για λίγες βραδιές.

«Η ιδέα γεννήθηκε από την ταινία που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει, όμως θέλαμε να δώσουμε μια διαφορετική ματιά. Εξαλείψαμε κάθε ωραιοποίηση που υπήρχε στο γνωστό μας φιλμ, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο σκληρή πραγματικότητα», δήλωσε στο «typosthes.gr» η σκηνοθέτης της παράστασης κ. Βαρβάρα Δουμανίδου, και συμπλήρωσε: «Αφαιρέσαμε τον ερωτισμό των γυναικών και προσδώσαμε την σωματική κατάσταση που βίωναν, που ουσιαστικά επρόκειτο για μια σκληρή πορνεία. Θέλαμε έτσι να κάνουμε ένα σχόλιο στην κακοποίηση των γυναικών του τότε και του τώρα με συγκεκριμένες οπτικές. Σκεφθείτε πως αυτές οι γυναίκες βιάζονταν με του έμπαιναν στο σπίτι πρώτα από τον μαστροπό και μετά από τους πελάτες, είχαν συναισθηματική αναπηρία, ήταν στιγματισμένες από την κοινωνία, δεν μπορούσαν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες γυναίκες. Στην παράστασή μας κάνουμε και έναν παραλληλισμό στο σήμερα με κάποιες εμβόλιμες σκηνές».

Η ατμόσφαιρα που έφτιαξε με την πένα του ο Αλέκος Γαλανός διατηρείται και στο ανέβασμα που κάνει το «Θέατρο του Άλλοτε». «Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται με έναν πολύ ζωγραφιστό τρόπο. Βλέπουμε και τους άνδρες και τις γυναίκες να ζουν το δράμα τους μέσα από πολύ ξεκάθαρους χαρακτήρες. Η ταινία δεν τους ανέπτυξε όσο θα έπρεπε, ίσως γιατί είχαμε να κάνουμε με γνωστούς ηθοποιούς και πρωταγωνίστριες και έπρεπε να κοιτάξουν και το εμπορικό κομμάτι. Εμάς που δεν μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, έχουμε εστιάσει στο να ξεδιπλώσουμε αυτούς τους χαρακτήρες σε μια φυσική ροή στην παράσταση», σχολίασε η δημιουργός.

Η μουσική και η νέα σκηνή

Ανέφερε πως την παράσταση “ντύνει” μουσικά ο Πέτρος Σατραζάνης και τα τραγούδια ερμηνεύει η Νατάσα Κοψαχείλη. Πάντως η διαφορετικότητα που υπάρχει σε σχέση με την ταινία σηματοδοτείται από την πρώτη κιόλας σκηνή: «Η παράστασή μας ξεκινά με τις πρωταγωνίστριες και με το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη με τίτλο “Γυναίκες” που έχει μελοποιήσει ο Πέτρος Σατραζάνης. Το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε ο θεατής να ξεχάσει εντελώς την ταινία ως ανάμνηση και να μπορέσει να βυθιστεί σε αυτό που έχουμε να του δείξουμε. Φεύγουμε λοιπόν από το φιλμ, χωρίς όμως να αφαιρέσουμε λέξη από το αρχικό κείμενο», εξήγησε η κυρία Δουμανίδου.

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου, Μουσική: Πέτρος Σατραζάνης, Τραγούδι: Νατάσα Κοψαχείλη, Σκηνικά: Θέατρο του ‘Αλλοτε, Δημιουργία σκηνικών: Ευάγγελος Μίχος, Μιχαήλ Δουμανίδης, Σκηνικά αντικείμενα: Μη με λησμόνει, Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου, Promo teaser: Τόμης Βρακάς – Κώστας Βρακάς, Φωτογραφίες: Νίκος Γκάρας.

Παίζουν: Ολγα Καλαμάρα (Μαντάμ Παρή), Δημήτρης Βασιλειάδης (Μιχαήλος), Τζώρτζια Βογιατζόγλου (Μαίρη),  Αννα – Μαρία Γάτου (Μαρίνα), Μαρία Σεμερτζίδου (Μυρσίνη),  Βαρβάρα Δουμανίδου (Ελένη), Θεοδώρα Κωστάκου (Κατερίνα), Στέργιος Κωνσταντζίκης (Καπετάνιος),  Γιάννης Κυφωνίδης (Ντόρης), Γιώργος Κωνσταντίνου (Μιχάλης),  Εύαγγελος Μίχος (Γέρος),  Πέτρος Φραγκόπουλος (Πέτρος),  Νατάσα Κοψαχείλη (Τραγουδίστρια),

Νίκος Γκάρας (Αστυνομικός).

Παραστάσεις: 18,19,20,21,22,23,24 και 25 Ιανουαρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αυλαία. Διάρκεια: 90 λεπτά. Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Φοιτητικό, ανέργων: 8 ευρώ. Απευθύνεται σε θεατές άνω των 15 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο