Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ελληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης»

Στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη  21 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 18.00 μια πολύ σημαντική όσο και επίκαιρη επιστημονική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (συχνά αναφερόμενο και ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είναι διεθνές δικαστήριο που ιδρύθηκε το 1959. Είναι αρμόδιο για ατομικές ή κρατικές προσφυγές κατά παραβιάσεων ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από το 1998, το Δικαστήριο συνεδριάζει μόνιμα και κάθε πολίτης έχει δυνατότητα άμεσης προσφυγής.

Οι αποφάσεις, του Δικαστηρίου  είναι δεσμευτικές για τα κράτη και έχουν οδηγήσει κυβερνήσεις σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας και της διοικητικής πρακτικής σε ποικίλους τομείς.

Η νομολογία του Δικαστηρίου καθιστά τη Σύμβαση ένα ισχυρό και δυναμικό εργαλείο για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και την εδραίωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Το Δικαστήριο εδρεύει στο Στρασβούργο (Palais des droits de l΄homme), και μεριμνά για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 800 εκατομμυρίων Ευρωπαίων στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Θύμα της επιτυχίας του, οφείλει να διαχειρίζεται σημαντικό όγκο ατομικών προσφυγών, ενίοτε επειγόντως. Κάποιες από τις αποφάσεις του, κυρίως αυτές που αφορούν σε κοινωνικά θέματα, οδηγούν  ορισμένες πολιτικές παρατάξεις, ακόμα και κράτη, να αμφισβητούν τη νομιμότητά του, μεταξύ αυτών ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Γιατί ένα υπερθενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απαραίτητο; Τα κράτη που καταδικάζονται, εκτελούν σωστά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου; Ο τρόπος επιλογής και διορισμού των δικαστών είναι ικανοποιητικός; Είναι απαραίτητο να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η νομιμότητα του Δικαστηρίου; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις θα κληθούν να απαντήσουν οι κ.κ. Pierre-Yves le Borgn' και Βασίλειος Σκουρής κατά τη διάρκεια της συζήτησή τους. 

Pierre-Yves le Borgn       

Διετέλεσε διεθνής δικηγόρος και εργάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία. Από το 2012 έως το 2017 ήταν αναπληρωτής των Γάλλων του εξωτερικού της 7ης περιφέρειας, η οποία καλύπτει 16 χώρες (Γερμανία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη).

Βασίλειος Σκουρής  

Είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Α.Π.Θ και διετέλεσε πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2003 έως το 2015. Εχει διατελέσει πολλές φορές υπουργός (1989-1996) και σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

Θα υπάρχει απευθείας μετάφραση

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡH

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ