Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ζούμε σε μια εποχή που μάχεται την ελευθερία, που μάχεται τον Βέρθερο»

Η Κλαίρη Χριστοπούλου που σκηνοθετεί την παράσταση «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου – Το χρονικό μιας απόδρασης» μίλησε μαζί μας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με το έργο «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου – Το χρονικό μιας απόδρασης» από την ομάδα «Άνθρωπος στη θάλασσα» συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης» που διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Απριλίου (Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00) στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310 869869).

Η Κλαίρη Χριστοπούλου που υπογράφει την σκηνοθεσία δήλωσε στο "typosthes.gr": «Η παράσταση βασίζεται στο νεανικό επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε "Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου". Η ενασχόληση με το έργο ξεκίνησε μέσα από μία δραματουργική ομάδα που δημιουργήθηκε στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Άλλωστε συνδετικός κρίκος της πλειοψηφίας των ανθρώπων που συνεργαστήκαμε για αυτήν την παράσταση είναι οι κοινές μας σπουδές. Μελετώντας το έργο προκειμένου να το μεταγράψουμε από ένα λογοτεχνικό κείμενο σε κείμενο παράστασης, μας συνεπήρε η ακτινοβόλα προσωπικότητα του Βέρθερου. Πρόκειται για έναν ήρωα που ακολουθεί το θέλημα της καρδιάς του και που αρνείται να υποταχτεί στους κοινωνικούς κανόνες της εποχής του. Ο Βέρθερος είναι το ελεύθερο, δημιουργικό, πολύπλευρο, αυτόβουλο άτομο που βλέπει την εποχή του ως "μία εποχή που εχθρεύεται τους ανθρώπους". Νιώσαμε την ανάγκη να αφηγηθούμε την ιστορία του και να προσπαθήσουμε μέσω της παράστασης να μεταδώσουμε κάτι από το λαμπερό πνεύμα του εξεγερμένου, ανυπότακτου ανθρώπου. Πιστεύω ότι η εποχή μας έχει ανάγκη από τέτοια πρότυπα».

Τι θα δούμε επί σκηνής; «Ένας Αφηγητής ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του Βέρθερου μέσα από αντικείμενα-τεκμήρια: δώρα, επιστολές, προσωπικά αντικείμενα. Τα ίχνη που έχει αφήσει πίσω του ο ήρωας δίνουν το έναυσμα της αφήγησης αλλά και πυροδοτούν την αναπαράσταση στιγμών από τη ζωή του. Ο Βέρθερος ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια των θεατών την κοσμοθεωρία του, ερωτεύεται παράφορα, συγκρούεται έντονα με το κοινωνικό του περιβάλλον, αντιδρά στην υποκρισία των κοινωνικών κανόνων και του καθωσπρεπισμού της αστικής τάξης, περιγελά τους τρόπους της αυλής. Μία μουσικός-περφόρμερ ενσαρκώνει τη Λόττε, τον ανεκπλήρωτο έρωτα του ήρωα. Η παράσταση φέρει τον υπότιτλο "Το χρονικό μιας απόδρασης". Ο Βέρθερος αποδρά από κάθε τι που περιορίζει την ελευθερία του έως την τελική, οριστική απόδρασή του από  τον κόσμο, φυγή που εκφράζεται σαν μανιφέστο ελευθερίας».

«Τι έχει να πει στο σήμερα ο ήρωας; Υπάρχουν Βέρθεροι σήμερα;» ρωτάμε την κυρία Χριστοπούλου. «Αν και έχουν περάσει 250 χρόνια από την εποχή που γράφτηκε, το έργο παραμένει επίκαιρο. Ζούμε σε μια εποχή που μάχεται την ελευθερία, που μάχεται τον Βέρθερο. Και, υπό αυτή την οπτική, τον έχουμε ανάγκη. Με συγκλόνισε βαθιά η μάχη που έδωσε ο Βασίλης Δημάκης πριν μερικές μέρες. Αυτός ο άνθρωπος, που έκανε απεργία πείνας και δίψας για το (αυτονόητο;) δικαίωμά του στη μόρφωση, έδειξε μια δύναμη ανυπέρβλητη: τη δύναμη του ανθρώπου που βάζει την αξία της ελευθερίας πάνω από το ένστικτο της επιβίωσης».

Μετάφραση: Στέλλα Νικολούδη, Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Θένια Χριστάκου, Δραματουργία: Θένια Χριστάκου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Νατάσσα Αστρεινίδη,  Βασιλική Αθανασιάδου, Σκηνικά - Κοστούμια: Ελίνα Ευταξία, Μαλαματή Ευθυμιάδου, Σχεδιασμός Φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα, Επιμέλεια κίνησης: Δέσποινα Καπουλίτσα, Μουσική επιμέλεια: Ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα, Επιμέλεια Video: Γιώργος Φλέγγας, Φωτογραφίες: Χριστίνα Βούλγαρη, Θανάσης Κριτσωτάκης. Παραγωγή: Με τη στήριξη της «Ομάδας Τέχνης Oberon». Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύη Παπαδοπούλου, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Ράμμος.

Διάρκεια 60 λεπτά. Είσοδος: 10 €, 7 €μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων). Προπώληση: εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους) Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00 & 17:30-20:00, Τ: 2310 272022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ