Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νόρα Πυλόρωφ: «Η συνενοχή δεν ελαφρύνει από το βάρος της ενοχής»

Η συγγραφέας μίλησε μαζί μας για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Συνένοχοι»

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα ταξιδεύει τον αναγνώστη το νέο μυθιστόρημα της Νόρας Πυλόρωφ με τίτλο «Συνένοχοι» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. «Ίσως το βιβλίο βοηθήσει να δούμε καθαρότερα τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τις αλήθειες του και να αναμετρηθούμε μαζί του», σημείωσε η ίδια απαντώντας στις ερωτήσεις μας. Μίλησε για τους ήρωές της, αλλά και για την συνενοχή.

-Έχετε υπάρξει ποτέ συνένοχος; Και αν ναι, τι κάνατε για αυτό;

-Με ρίχνετε σε βαθιά νερά. Ενοχή υπήρξα επανειλημμένα. Κάποια σφάλματα μου είναι συνειδητά, κάποια όχι. Αυτά που δεν μου είναι αντιληπτά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέσα μου και ότι δε θα ζητήσουν κάποτε το λόγο. Όσο πιο πολύ μπορούμε να κοιτάμε κατάματα αυτά που κάναμε στραβά τόσο πιο πολύ, νομίζω ότι εξασφαλίζουμε καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας πράμα που σημαίνει καλύτερη ψυχική υγεία, καλύτερη ποιότητα ζωής.

-Ο συνένοχος είναι το ίδιο ένοχος;

-Συχνά η ενοχή δημιουργείται από τη σύγκρουση ανάμεσα στις πράξεις μας και στο σύστημα αξιών που έχουμε επιβάλλει στον εαυτό μας. Αυτό το σύστημα αξιών είναι η συνείδηση μας που ντρεπόμαστε όταν την προδίδουμε. Συνένοχη δεν υπήρξα. Νομίζω. Και χαίρομαι γι’ αυτό. Η συνενοχή δεν ελαφρύνει από το βάρος της ενοχής, παρά το γεγονός ότι ολόκληροι λαοί βολεύτηκαν με τη συλλογική ευθύνη: Είμαι λιγότερο ένοχος όταν μοιράζομαι την ενοχή με άλλους. Όταν αδιαφορώ, λιποψυχώ, ολιγωρώ, γυρίζω την πλάτη. Όταν «φταίνε άλλοι, όχι εγώ».

-Τι συμβαίνει με τους ήρωες του βιβλίου σας; Πώς πληρώνουν για τα λάθη τους;

-Οι ήρωές μου αναγκάστηκαν να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους. Αυτό που αντικρύζουν είναι αποκρουστικό. Πώς θα ζήσουν από κει και πέρα;

-Τι θέλατε να πείτε μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματός σας;

-Ίσως το βιβλίο βοηθήσει να δούμε καθαρότερα τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τις αλήθειες του και να αναμετρηθούμε μαζί του.

-Ποιον από τους ήρωές σας αγαπήσατε περισσότερο και γιατί;

-Όλους τους ήρωές μου τους αγαπώ, και τους καλούς και τους κακούς. «Παιδιά μου» δεν είναι;

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα; 

-Την «Πιανίστρια» της Ελφρίντε Γιέλινεκ. Είναι το βιβλίο που κάνουμε στην ομάδα βιβλίου που συντονίζω. Και την «Ανδόρρα» του Μαξ Φρις.

-Ποια τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα;

-Ξεκίνησα ήδη ένα καινούργιο μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις και την πολυπλοκότητά τους.

Για την συγγραφέα 

Η Νόρα Πυλόρωφ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις ανώτατης βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μετάφρασης. Έχει μεταφράσει από τα γερμανικά δύο μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή, μία ανθολογία Γερμανών ποιητών και έναν τόμο διηγημάτων. Υπήρξε βασική μεταφράστρια του λογοτεχνικού περιοδικού Αusblicke (1970-1979). Επίσης συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης για ψηφιακό σχολείο: Η τεχνολογία βοηθάει επικουρικά
Η σχέση καθηγητή, δασκάλου και μαθητή είναι ο πυρήνας της εκπαίδευσης και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η τεχνολογία είναι κάτι που βοηθάει, όπως είπε
Πιερρακάκης για ψηφιακό σχολείο: Η τεχνολογία βοηθάει επικουρικά