Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βορεάδες: Μια παράσταση με μια νέα κινητική πρόταση

Η Πωλίνα Κρεμαστά εξηγεί τι είναι η έρευνα «απόγειος» λίγο πριν την παράσταση χορού που θα δώσει η ομάδα Creo στο Θέατρο της ΕΜΣ

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι είναι η έρευνα «απόγειος» και πώς συνδυάζεται ο παραδοσιακός με τον σύγχρονο χορό; Τις απαντήσεις θα τις πάρουμε στην παράσταση «Βορεάδες» της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά που θα ανεβεί στις 7 Ιουνίου 2018 στις 21.00, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την ομάδα Creo σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ και στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους.

«Οι “Βορεάδες” ήταν άνεμοι στην αρχαία ελληνική μυθολογία, που κατέρχονταν ορμητικοί απ' τον αιθέρα και κυνηγούσαν τους δαίμονες ανέμους Άρπυιες. Το όνομα της παράστασης αποτελεί μια αναφορά στις περιοχές από τις οποίες έχει εμπνευστεί η έρευνα, δηλαδή τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Η χορογράφος συνεχίζει την ονοματοδοσία της δουλειάς της εμπνευσμένη από τον αέρα, σε αντίστιξη με την ουσία και το βασικό αξίωμα της έρευνας, που θέλει την κίνηση να ξεκινά από τη γη», αναφέρεται σε σημείωμα για την παράσταση.

Περισσότερα μας είπε η ίδια η χορογράφος λίγο πριν την πρεμιέρα τους. Μίλησε για την νέα αυτή κινητική πρόταση που έχουν ετοιμάσει, για τον χορό που «ήταν ανέκαθεν σε κρίση», όμως «παρόλα αυτά οι άνθρωποί του είναι γεμάτοι πείσμα και αγάπη για αυτή την τέχνη», για την επιλογή της να επενδύει στους ανθρώπους και για τις ανακαλύψεις που μπορεί κανείς να κάνει επαναπροσδιορίζοντας δεδομένα.

-Τι είναι οι Βορεάδες;

-Η παράσταση «Βορεάδες» είναι η αποτύπωση μιας διαδικασίας συν-δημιουργίας, μια προσπάθεια ποίησης που προϋποθέτει το μαζί. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει κοινωνήσει ένα κοινό κώδικα και προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα συνεννόηση, μια νέα πόλη.

Η αγωνία για το αύριο, η ανάγκη να δημιουργήσουμε μια νέα γλώσσα που θα μας βοηθήσει να μιλάμε αναζητώντας ένα από κοινού νόημα, οδήγησαν τους τρόπους και τη μέθοδο της έρευνας «απόγειος» και της παράστασης.

Με την ομάδα συνεργαστήκαμε θαυμάζοντας ο ένας τον άλλο, ακούγοντας και προτείνοντας. Προσωπικά θαύμασα την ειλικρίνεια των εννέα υπέροχων χορευτών, την συν-κινητική μουσική του Μπάμπη Παπαδόπουλου, την αναντικατάστατη βοήθεια του συνοδοιπόρου Ορέστη Τάτση (σκηνοθέτη), τους εξαιρετικούς φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα και την έκσταση της απογείωσης!

-Βασιστήκατε στην κινητική έρευνα «απόγειος». Τι ακριβώς είναι αυτή η έρευνα;

-Η έρευνα «απόγειος» αποτελεί μια απόπειρα δημιουργίας μιας νέας κινητικής πρότασης, φέρνοντας μια νέα συνείδηση γύρω από τις παραδεδομένες, οικείες κινητικές δράσεις. Αφορμή και δεξαμενή έμπνευσης για το ερευνητικό ταξίδι αποτελεί το πληθωρικό δοχείο των παραδοσιακών χορών και ρυθμών. Ο απόγειος χορός σχηματίζεται μέσα από ένα ανοιχτό λεξιλόγιο το οποίο μεταφράζεται ελεύθερα από τους χορευτές, επηρεάζεται και διαμορφώνεται από την κοινωνία των σωμάτων, τις σχέσεις με τον άλλο και τον χώρο. Είναι ένας χορός που «κτίζεται χορεύοντας».

-Πώς συνδυάσετε το παραδοσιακό με το μοντέρνο;

-Ο «απόγειος» χορός χρησιμοποιεί αυτά που κληρονόμησε για να φτιάξει κάτι δικό του. Οι Ελληνικοί χοροί και ρυθμοί χρησιμοποιήθηκαν σαν δεξαμενές ερεθισμάτων, που τροφοδότησαν την έρευνα και την παράσταση.

Ψάχνω διαρκώς για αφορμές που θα με οδηγήσουν σε εξερευνήσεις και επαναπροσδιορισμούς. Μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις μεγάλα ταξίδια για να ανακαλύψεις τα πιο αυτονόητα και οικεία πράγματα.

-Ο χορός ήταν ανέκαθεν μια τέχνη που αντιμετώπιζε περισσότερες δυσκολίες και είχε λιγότερη προβολή, τουλάχιστον στην χώρα μας. Πώς ανταπεξέρχεστε στις δυσκολίες και πώς κρίνετε το τοπίο που επικρατεί στον χώρο των τεχνών;

-Ο χορός είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει παιδεία γύρω από την τέχνη αυτή στη χώρα μας. Ο άνθρωπος επιλέγει να ξεχάσει ένα κομμάτι του εαυτού του, το σώμα του. Απ’ το σχολείο ακόμα το σώμα ‘αφαιρείται’ από τις εξισώσεις, εγκλωβίζεται σε αυστηρά σχήματα, συρρικνώνεται πίσω από θρανία και ανύπαρκτες αυλές.

Ο χορός ήταν ανέκαθεν σε κρίση...παρόλα αυτά οι άνθρωποί του είναι γεμάτοι πείσμα και αγάπη για αυτή την τέχνη.

Προσωπικά επιλέγω να επενδύω στους ανθρώπους! Προσπαθώ να προσφέρω απλόχερα όσα διαθέτω, όσα μου έλειψαν, να εμπιστεύομαι και να μη συμβιβάζομαι.

-Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα Creo… Ποια τα σχέδια και ποια τα όνειρά σας;

-Η ομάδα Creo έχει παρουσιάσει παραγωγές σε Ελληνικά και Διεθνή φεστιβάλ. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Sarajevo Winter 2012 απέσπασε το 1ο βραβείο. Έχει επιχορηγηθεί από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. (2009-2010) και από το ΥΠ.ΠΟ.Α. (2017-2018). Από το 2014 έως σήμερα υλοποιεί την έρευνα «απόγειος», η οποία τελεί υπό την Αιγίδα και έχει την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α., ενώ εκδόθηκε η μέχρι τώρα πορεία της στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα».

Στα επόμενα σχέδιά μας συγκαταλέγονται τα: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Ακροποδητί, Σύρος, 8ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Dance Days, Χανιά, Tipperary Dance Platform στην Ιρλανδία, DeVIR/CAPa - Centro de Artes Performativas do Algarve στην Πορτογαλία.

Επιθυμία μας είναι να βρίσκουμε το κουράγιο να συνεχίζουμε κόντρα στους καιρούς, να συναντάμε συνοδοιπόρους και να ερωτευόμαστε από την αρχή!

Χορογραφία – Έρευνα: Πωλίνα Κρεμαστά

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος

Χορευτές: Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη,

Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος, Στέλλα Τριπολιτάκη

Βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου

Β΄βοηθός χορογράφου: Δανάη Μπαρούτα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Σύμβουλος δραματουργίας: Ορέστης Τάτσης

Σκηνογραφική επιμέλεια: Κώστας Γράβος και Βασίλης Θαλασσινός

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Ευγενία Κόττικα

Promo trailer: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«Βορεάδες»  Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:  Κανονικό 12 ευρώ, Μειωμένο. Ομαδικό  8 ευρώ, Παιδικό 5 ευρώ. Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ, Γερμανός, ticketmaster.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί