Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Με τέσσερα σχήματα οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου»

Τι θα δούμε τον Ιούλιο στο Θέατρο Κήπου στο πλαίσιο της διοργάνωσης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με πιο σφιχτό πρόγραμμα, που διαθέτει μόλις τέσσερις παραγωγές, θα πραγματοποιηθούν οι φετινές Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου από 5 έως 27 Ιουλίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου (ΝΙικ.Γερμανού, έναντι ΧΑΝΘ).

«Κάνουμε προσπάθειες για αναβάθμιση του θεσμού και με στόχο πάντα να υπάρχει καλή ποιότητα παραστάσεων. Φέτος το πρόγραμμα δεν είναι μεγάλο. Η κριτική επιτροπή επέλεξε να δώσει περισσότερο χρόνο στις τέσσερις παραγωγές που θα φιλοξενηθούν, οι οποίες και πληρούν κάποια δεδομένα και να δώσει έμφαση στο εκπαιδευτικό κομμάτι με σεμινάρια», εξήγησε το μεσημέρι της Δευτέρας από το Θέατρο Κήπου η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Έλλη Χρυσίδου μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ. Είπε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης «δεν είναι παραγωγός παραστάσεων» και πως «οι εκδηλώσεις του λειτουργούν περισσότερο ως πλατφόρμα για να παρουσιάσουν οι δημιουργοί το έργο τους». Εξάλλου πρόσθεσε πως με την παρούσα οικονομική κατάσταση είναι δύσκολο ο δήμος Θεσσαλονίκης να κάνει δικές του παραγωγές. Απαντώντας σε ερώτηση για το παρόν και το μέλλον του θεσμού των «Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου» είπε πως «ήταν ένα μεγάλο γεγονός κάποτε. Υπήρχαν πολλά σχήματα που μπορούσαν να συμμετάσχουν, ενώ υπήρχε και χρηματοδότηση. Όμως ο πολιτισμός είναι κάτι το ζωντανό που αλλάζει. Χρηματοδότηση πλέον δεν υπάρχει. Και όπως γίνονται πλέον οι “Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου” είναι μια αξιοπρεπής διοργάνωση, που όμως δεν αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην πόλη». Στο σημείο αυτό εξήγησε πως το εκπαιδευτικό κομμάτι, με τα δωρεάν σεμινάρια που απευθύνονται περισσότερο στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, αλλά και σε απλούς πολίτες, θα δώσει νέα πνοή στις «Γιορτές», αναπτύσσοντας περισσότερο την πολιτιστική οξυδέρκεια των δημιουργών της πόλης, αλλά και του κοινού εν γένει.

«Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και θέλουμε να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν. Γι’ αυτό μπήκαμε και στον χώρο των εργαστηρίων, ώστε να εμπλακούν περισσότεροι οι άνθρωποι του θεάτρου. Πιστεύουμε πως η πόλη μας έχει ικανό δυναμικό, αρκεί να του δοθεί ο κατάλληλος χώρος», σχολίασε.

Αναφερόμενη στο εκπαιδευτικό κομμάτι η σκηνογράφος Μαρία Καραδελόγλου που είναι και μέλος της Επιτροπής Θεάτρου των «Γιορτών» είπε πως θα γίνει  ένα δωρεάν σεμινάριο στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία (τον Σεπτέμβρη με υπεύθυνους τον Γιάννη Κατρανίτσα και την Μαρίνα Γκούμλα, με την υποστήριξη του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Πέτρου Μαρτινίδη) με θέμα «Σκηνή επί πόλεως» και στόχο τον σχεδιασμό μιας φορητής σκηνής που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για παραστάσεις στην πόλη μας. 

Εξάλλου, σε συνεργασία με το project LABattoir, η σκηνή αυτή θα μεταφερθεί και στο Βερολίνο, για να παρουσιαστεί στο εγχείρημα Freiraum.

Το πρόγραμμα

Αναφορικά τέλος με το τι θα δούμε στη σκηνή του Θεάτρου Κήπου η αυλαία θα ανοίξει στις 5/7 με την Αντιγόνη του Σοφοκλή (και επαναληπτικές παραστάσεις στις 6 και 7 /7) με τους Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιο Χειλάκη και Μιχάλη Σαράντη. Στις 9-13/7 την σκυτάλη θα πάρει η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από την 5η Εποχή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με πρωταγωνίστρια την Λένα Παπαληγούρα, στις 23 και 24/7 σειρά θα έχει το έργο του Φεϋντώ «Από το γάμο… στο διαζύγιο;» από το Θεσσαλικό Θέατρο με τους Κώστα Αποστολάκη και Ευγενία Δημητροπούλου, και στις 27/7 θα ανεβεί ο «Αγαμέμνων», μια συρραφή πάνω στον "Αγαμέμνονα" του Αισχύλου και στην "Ιφιγένεια" του Ευριπίδη σε παραγωγή των Όψεων Πολιτισμού με τη Λήδα Πρωτοψάλτη.

Πληροφορίες για εισιτήρια στο τηλ 2310256775.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ