Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυλαία απόψε στη Μονή Λαζαριστών με το «Καληνύχτα Μαργαρίτα»

Ο Φώτης Μακρής που σκηνοθετεί την παράσταση μίλησε μαζί μας λίγο πριν την πρεμιέρα

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το θεατρικό έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) από σήμερα Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018. Πρόκειται για μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από την συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη.

«Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Μια μεγαλοαστική οικογένεια, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη σκληρή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερό της όμως πρόβλημα είναι η δική της, “εσωτερική" πραγματικότητα. Σχέσεις κατεστραμμένες, άρνηση να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλει η γερμανική κατοχή, βαθιά θαμμένα μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια, προσπάθεια του καθενός να σώσει το τομάρι του, αδιαφορώντας για την τύχη των άλλων», αναφέρει ο Φώτης Μακρής.

Ο Φώτης Μακρής

Ο ίδιος σε τηλεφωνική μας συνομιλία μάς είπε πως το πιο σημαντικό στην ανάγνωση που έκαναν ήταν «στο πώς επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις κάτω από μια έντονη πολιτική κατάσταση». Και συμπλήρωσε: «Όταν μιλάμε για Κατοχή καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μια δύσκολη περίοδο της χώρας.

Αυτό ήταν το κυριότερο στοιχείο που μας ενδιέφερε, ίσως και περισσότερο και από την ίδια την ηρωίδα η οποία είναι ένα θύμα της όλης κατάστασης που βίωνε η κοινωνία τότε.

Τηρουμένων των αναλογιών, θεωρώ πως και η περίοδος που ζούμε τώρα είναι έντονη και δύσκολη, και ο τρόπος με τον οποίο έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις μας έχει επηρεαστεί από την οικονομική, και όχι μόνο, κρίση που βιώνουμε τα τελευταία 10 χρόνια».

Ο κ. Μακρής είπε πως η τέχνη «έχει τη δυνατότητα να πάρει μια μικρή ιστορία η οποία μπορεί να μεγαλώσει και να ισχύει για όλη την κοινωνία. Ουσιαστικά το έργο είναι για μια μικρή οικογένεια που ζει σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, όμως αυτή την εικόνα της αν την μεγαλώσεις μπορεί να αφορά σε όλη την κοινωνία. Μιλάει και για διαπροσωπικές, επαγγελματικές σχέσεις κλπ. Και αναφέρεται στην διάβρωση των χαρακτήρων με αποτέλεσμα ο ένας να προσπαθεί να επιβιώσει εις βάρος του άλλου, κάτι που είναι φανερό και τώρα. Η κρίση αντί να μας ενώσει και να δημιουργήσει μια σύμπνοια, έχει καταφέρει το αντίθετο. Και στο έργο οι γονείς φτάνουν στο σημείο να δώσουν την ίδια τους την κόρη στους Γερμανούς».

Ποιο είναι το αντίδοτο σε εγωιστικές συμπεριφορές; «Δεν μπορώ να ξέρω πώς μπορεί αυτό να γυρίσει ανάποδα. Είναι πχ σαν να αναρωτιόμαστε τι να κάνουμε με τους μετανάστες που έρχονται στην χώρα. Η λύση αν με ρωτήσετε πού θα πάνε πχ στη Γερμανία στη Γαλλία ή άλλου, είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να μην χρειάζεται να φύγουν από την πατρίδα τους. Να καθίσουν στην χώρα τους γιατί περνάνε καλά.

Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε χρειάζεται μια καλύτερη διαχείριση προσωπικά. Πιστεύω στην προσωπική ευθύνη του καθένα. Δεν μπορώ να κοιτάζω μόνο τον εαυτό μου. Πρέπει να δω και τον δίπλα και τον παραδίπλα μου. Εάν το κάνουμε όλοι αυτό, τότε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό που συμβαίνει. Και δεν μιλάω για σύνθετα ζητήματα, αλλά και για την καθημερινότητα. Πχ βγαίνεις έξω και περνάει ένας με κόκκινο, πας να διαμαρτυρηθείς και θα σε βρίσει κι από πάνω. Πριν μερικά χρόνια δεν συνέβαινε αυτό, θα απολογούνταν ο άλλος, θα ζητούσε συγνώμη…. Τώρα υπάρχει θυμός. Αυτό σημαίνει πως ζούμε στο κόκκινο. Και αυτό είναι το χειρότερο. Ο καθένας βιώνει τα δικά του προβλήματα και δεν κοιτάει παραέξω».

Μιλώντας για τους δύο κεντρικούς ήρωές του, τον Γιώργο Νινιό και την Κατερίνα Παπαδάκη, που θα υποδυθούν τον Περικλή Περδικάρη και την Μαργαρίτα αντίστοιχα, μάς είπε πως αποτέλεσαν προσωπική του επιλογή. Και εξήγησε: «Με τον Νινιό έχω συνεργαστεί πολλές φορές. Τον ξέρω 35 χρόνια και πλέον μπορούμε και συνεννοούμαστε με κλειστά μάτια, με δυο λέξεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που δουλεύει στο ΚΘΒΕ.

Από την άλλη έχουμε την Kατερίνα Παπαδάκη που είναι 20 ετών και μόλις τέλειωσε την σχολή του ΚΘΒΕ. Αυτό είναι επιλογή μου από προσωπική μου ευαισθησία γιατί κι εγώ όταν τέλειωνα το Θέατρο Τέχνης μού είχαν δώσει έναν μεγάλο πρωταγωνιστικό ρόλο, οπότε προσπαθώ κάθε φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να είμαι γενναιόδωρος προς τα νέα παιδιά. Δούλεψα υπέροχα και με τους δυο. Η Κατερίνα έχει την φρεσκάδα και την όρεξη, από την άλλη ο Γιώργος την εμπειρία. Ήταν μια εύκολη και εποικοδομητική περίοδος των προβών. Τώρα είμαστε στην τελική ευθεία, είναι μια μεγάλη παραγωγή και είμαστε λίγο ζορισμένοι, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Παίζεται από 13/10/2018: : Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00. Είσοδος: από 5 έως 13€.

Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200), viva.gr, τηλ. 11876, seven, reload, media markt, Αθηνοραμα.gr.

 Κάθε Πέμπτη με υπέρτιτλους στα αγγλικά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας, Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Φωτισμοί: Νικόλαος Βλασόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Video Art: Μπάμπης Βενετόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Συκιώτη, Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου,  Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν: Νεφέλη Ανθοπούλου (Κατερίνα), Τέλης Ζαχαράκης (Ορέστης), Σόνια Καλαϊτζίδου (Φωτεινή), Γιάννης Καραμφίλης (Δέρβης), Λευτέρης Λιθαρής (Μπάρμπα Θωμάς), Γιώργος Νινιός (Περικλής), Ιωάννα Παγιατάκη (Αντιγόνη), Κατερίνα Παπαδάκη (Μαργαρίτα), Θοδωρής Σκούρτας (Στέφανος), Ευτυχία Σπυριδάκη (Αγγελική), Αθηνά Συκιώτη (Κοπέλα), Γιώργος Σφυρίδης (Βασίλης), Γιάννης Τσάτσαρης (Σταθμάρχης).

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Μιχάλης Παπαδημητρίου, Περικλής Σιούντας (παίζει ζωντανά ακορντεόν στη σκηνή), Μάριος Τζόγκανος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων: Πιστεύουμε στα δημόσια πανεπιστήμια
«Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά του εξωτερικού» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας
Πιερρακάκης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων: Πιστεύουμε στα δημόσια πανεπιστήμια