Skip to main content
Menu

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στην Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ

Ένα έργο οικογένειας που μιλά για την πορεία ενός παιδιού προς την ενηλικίωση μέσα από την εποχή του πολέμου

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το έργο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από τις 21 Οκτωβρίου 2018 σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Και έως και τα τέλη Φεβρουαρίου 2019 οι παραστάσεις για σχολεία είναι ήδη sold out.

«Έχουν κλείσει θέση για να δουν την παράσταση 31.585 μαθητές σχολείων», ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Αναστασάκης σε εκπροσώπους των ΜΜΕ εν μέσω της πρόβας της παράστασης. Μιλώντας για το κείμενο της Ζέη που θα μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου, είπε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο μυθιστόρημα που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά, μα και σε ενήλικες.

Παράλληλα πρόσθεσε πως αν και πρόκειται για την τρίτη προσέγγιση του Τάκη Τζαμαργιά στο έργο αυτό (σημ. είχε προηγηθεί το ανέβασμα του στο Εθνικό Θέατρο (2011-2012) στο οποίο η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΘΒΕ Μαρία Τσιμά έπαιζε τον ρόλο της μητέρας, και στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (2016-2018)), ουσιαστικά έχει νέα δυναμική καθώς ανεβαίνει σε άλλη σκηνή και με διαφορετικούς ηθοποιούς.

«Ήρθα για να κάνω κάτι άνετο, όμως ήταν μια νέα πρόκληση γιατί έπρεπε να δουλέψω σε μια άλλη σκηνή και με άλλους ηθοποιούς. Όλοι τους ανταποκρίθηκαν με μεγάλη αγάπη και δούλεψαν αρκετά. Ουσιαστικά θα δείτε την πορεία ενηλικίωσης του Πέτρου μέσα από 30 εικόνες. Από τις 27 Οκτώβρη 1940, μια μέρα πριν την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, μέχρι και τις 12 Οκτώβρη 1944 την επομένη δηλαδή της αποχώρησης των Γερμανών από την Αθήνα», σημείωσε ο κ. Τζαμαργιάς. Είπε πως «είναι ένα έργο οικογένειας», πώς τα παιδιά σήμερα έρχονται αντιμέτωπα με πολύ πιο σκληρές σκηνές εικόνες από αυτές που θα αντικρίσουν στη σκηνή. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει και η πείνα, η απώλεια, και πως τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο», σημείωσε. Πρόσθεσε πως δούλεψαν αρκετά πάνω σε αυτό το κείμενο «για να έχει έναν ρεαλισμό που να μην παραπέμπει στην τηλεόραση ή στην σχολιοποίηση».

Για μια δουλειά που είναι γεμάτη με αλήθειες έκανε λόγο ο Γιάννης Γκρέζιος που υποδύεται τον Πέτρο.

Το βιβλίο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, 10.30 .Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, 11:00 .

Είσοδος: Γενική 10€, Σχολικό 6€ (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση). ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ)  Δωρεάν - Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων). Ισχύουν και ατέλειες εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Για την παιδική σκηνή ισχύει και οικογενειακό εισιτήριο. Προπώληση:  ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200), VIVA.gr, Τ. 11876.

Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός, Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια, Κίνηση: Φρόσω Κορρού, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Video Art: Χρήστος Δήμας, Άντα Λιάκου, Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσεσμελής, Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Β' Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Όσσα, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν: Λευτέρης Αγγελάκης (Αχιλλέας), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Γιαούρτερ-Ψηλέας-Αγαρηνός), Ιωάννης Βαρβαρέσος (Γιάννης), Γιάννης Γκρέζιος (Πέτρος), Δημήτρης Καρτόκης (Θείος Άγγελος-Ιταλός στρατιώτης), Αίγλη Κατσίκη (Δροσούλα-Κουκλοπαίκτης), Δημήτρης Κολοβός (Παππούς), Άννα Κυριακίδου (Μητέρα), Παναγιώτα Μπιμπλή (Ρίτα-Κουκλοπαίκτης), Βασίλης Παπαδόπουλος (Σωτήρης), Κατερίνα Πλεξίδα (Αντιγόνη), Πολυξένη Σπυροπούλου (κυρία Λεβέντη), Εύα Σωφρονίδου (Νιούρα-κυρία του Ερυθρού Σταυρού-Κοπέλα), Στέργιος Τζαφέρης (Πατέρας), Δημήτρης Τσεσμελής (κύριος Λουκάτος-Μάικλ-Ιταλός στρατιώτης-Μούρα-Γκαριμπάλντι), Μανώλης Φουντούλης (Διερμηνέας-Σούρα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ