Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Open House με δωρεάν ξεναγήσεις σε 101 κτίρια

Για ένα Σαββατοκύριακο γνωρίζουμε λίγο περισσότερο την αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Δωρεάν ξεναγήσεις σε 101 κτίρια, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, έχει ετοιμάσει για το κοινό της πόλης μας το Open House Thessaloniki 2018 που θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

politismos_openoikia-mixailidi-out-800x534.jpg

«Φέτος θα υπάρχουν και 35 new entries για ξεναγήσεις. Και το κοινό θα μπορεί να δει από σύγχρονες κατοικίες, μέχρι παραδοσιακά μακεδονίτικα κτίσματα στην Άνω Πόλη, και μνημεία από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, μέχρι διατηρητέα κτίρια, επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία με ιδιαίτερο design, εκλεκτικιστικές επαύλεις στη Συνοικία των Εξοχών, ανακαινισμένους πολυχώρους αναψυχής και πολιτισμού, επιβλητικά δημόσια κτίρια, ακόμα και κήπους! Τα πιο παλιά κτίρια στα οποία θα γίνουν ξεναγήσεις είναι ο Μακεδονικός Τάφος (3ος αιώνας π.Χ.) και ο Λευκός Πύργος (15ος αιώνας μ.Χ.) και το πιο πρόσφατο μια μονοκατοικία που βρίσκεται ανάμεσα στο Πανόραμα και στο Ασβεστοχώρι και έγινε το 2017», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΗΤ κα Ρενάτα Δούμα.

politismos_oit2018_team-2.jpg

Η ομάδα του Open House Thessaloniki

Όπως μας εξήγησε «η αυλαία για τις παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2018 άνοιξε στις 17 Νοεμβρίου, με το MADE in Thessaloniki και το OPEN WALK. Στο πρώτο εκατοντάδες επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε 25 χώρους δημιουργίας από τους ίδιους τους δημιουργούς και έμαθαν για το πώς φτιάχνονται παπούτσια, ρούχα, skateboard κλπ. Στο δεύτερο έγινε θεματική διαδρομή από την εκκλησία των 12 Αποστόλων ως τα Σφαγεία, με πέρασμα από τα Δυτικά τείχη, το Φιξ, τον Μύλο, και το Παλιό Αντλιοστάσιο, και οι επισκέπτες είδαν πως τα παραπάνω σημεία είναι πιο κοντά στο κέντρο της πόλης από όσο πίστευαν. Στις 23/11 θα γίνει το Open School με ξεναγήσεις σε μαθητές, ενώ κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων το Σαββατοκύριακο θα διεξάγεται και διαγωνισμός φωτογραφίας μέσω instagram με θέμα “τη σημασία του φυσικού φωτισμού στο κτίριο”, θα υπάρχει ένα κυνήγι θησαυρού και το κοινό με την ψήφο του θα αναδείξει την ξενάγηση που απόλαυσε περισσότερο».

politismos_open_makedonikos-tafos-arxeio-efapeth-1-800x534.jpg

Πανοραμική άποψη από τον Μακεδονικό Τάφο, το πιο παλιό σημείο όπου θα γίνουν ξεναγήσεις στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki

politismos_openkipos3-1-800x534.jpg

Φέτος θα γίνουν ξεναγήσεις και σε κήπους της πόλης μας

Πέρυσι τις ξεναγήσεις του ΟΗΤ συμμετείχαν 42.000 επισκέπτες. Φέτος αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. «Προσπαθούμε να είναι περισσότερες οι ώρες που θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα κτίρια», σχολίασε η κυρία Δούμα. Σημειώστε πως ανάλογα με το σημείο ξενάγησης ο αριθμός συμμετεχόντων διαφέρει. Πχ σε ένα σπίτι είναι λογικό η κάθε ξενάγηση να γίνεται σε λιγότερα άτομα απ’  ότι σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα Μουσείο. Τις ξεναγήσεις θα κάνουν 550 εθελοντές.

politismos_opendiamerisma-ladadika-1_kim-powell-800x534.jpg

Η αυλαία θα πέσει με το πάρτι λήξης που θα γίνει στην Έπαυλη Μαρόκκου (Β. Όλγας 133 & Π. Συνδίκα) στις 25/11, μετά τις 21.00.

politismos_baharbahar-2-800x534.jpg

Για τα κτίρια και τις ώρες που θα γίνονται ξεναγήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε το σχετικό έντυπο πρόγραμμα (κοστίζει 3 €) από το Open Box στο γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπόλεως & πλατεία Αριστοτέλους) που λειτουργεί 10.00-22.00.

Υπενθυμίζουμε πως οι ξεναγήσεις γίνονται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν σας αρέσει η αρχιτεκτονική λοιπόν, επιλέξτε τα σημεία που σας ενδιαφέρουν, βάλτε άνετα παπούτσια και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε λίγο καλύτερα την πόλη μας!

Περισσότερα εδώ.

 

poliitsmos_openvilla-ottoman-out-800x534.jpg

Για τον θεσμό

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Το ελληνικό Open House

Το ελληνικό Open House διεξάγεται φέτος για 7η χρονιά. Την ευθύνη έχει η Εταιρεία Open House Greece, μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ