Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η μουσική ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο Μέγαρο Μουσικής

Με την ΣΟΔΘ, την MOYSA και την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, να ενώνουν δυνάμεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πολλοί είναι αυτοί που αγαπούν τα video games, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αν προτιμάτε στα ελληνικά. Αγωνιούν για την νίκη, για την επιβίωση, για την λύση δύσκολων γρίφων ή ακόμη και για την… σωτηρία του πλανήτη, μέσα φυσικά από τους ήρωες που παίζουν στην οθόνη. Ένα βασικό συστατικό όμως της επιτυχίας των παιχνιδιών πέρα από τα γραφικά και τις εικόνες, είναι και ο ήχος.

Ένα μέλος της Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης μια μέρα άκουσε στο διαδίκτυο διασκευές από κομμάτια της μουσικής επένδυσης των video games. Και η ιδέα για την συναυλία «The Video Games Music» γεννήθηκε!

Θα την απολαύσουμε μικροί και μεγάλοι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: στις 13 και 14 Μάρτη θα δοθούν σχολικές παραστάσεις, και στις 16 και 17 Μάρτη για το ευρύ κοινό.

Η Λίζα Ξανθοπούλου που έχει τη μουσική διεύθυνση δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Το κοινό θα απολαύσει μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα 80 ατόμων. Ενώνουν τις δυνάμεις τους η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) και συμμετέχει η 50μελής Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Την ώρα που θα παίζουμε μουσική θα προβάλλονται αποσπάσματα από τα δημοφιλή video games όπως Super Mario Bros, World of Warcraft, Pokemon, The legend of Zelda, Final Fantasy VII, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Witcher 3: Wild Hunt, Monster Hunter κ.ά.. Θα είναι μια βραδιά που μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στον κόσμο των παιχνιδιών με μουσικά κομμάτια υποβλητικά, επιβλητικά και επικά, τα οποία συνετέθησαν ακριβώς για να εθίζουν τον παίκτη, και να τον εμψυχώνουν κατά κάποιο τρόπο ώστε να συνεχίζει να επιμένει σε επικίνδυνες αποστολές. Αυτές οι μουσικές είναι πραγματικά συμφωνικές συνθέσεις, δύσκολες, και πολύπλοκες, αλλά πάρα πολύ εύηχες. Θυμίζουν λίγο κινηματογραφική μουσική. Και οι συνθέτες είναι κυρίως από την Ασία, νέας ηλικίας».

Όταν την ρωτήσαμε αν γνώριζε από πριν αυτή τη μουσική, αποκάλυψε πως η ιδέα προέκυψε μετά από πρόταση ενός μουσικού της ορχήστρας που είναι και παίκτης ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

politismos_ilektrinonisretroclub-foto.jpg

«Η ιδέα γεννήθηκε από ένα μέλος της ορχήστρας μας που είναι φανατικός παίκτης ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μουσικός συγχρόνως. Χάζευε στο youtube και παρατήρησε την σελίδα του διασκευαστή των τραγουδιών. Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή μαζί του, και έπειτα προτείναμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αυτή την συναυλία, που φυσικά ενθουσιάστηκε».

Όπως διευκρίνισε η κυρία Ξανθοπούλου οι παραστάσεις για σχολεία θα διαρκούν μία ώρα μαζί με τα χειροκροτήματα, ενώ αυτές για το ευρύ κοινό θα διαρκούν 40 λεπτά το πρώτο μέρος και 30 λεπτά το δεύτερο.

Σημείωσε πως θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις. «Θα δούμε πώς ήταν οι παλιοί υπολογιστές και τα παλιά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μάλιστα στους θεατές επιφυλάσσουμε και μια έκπληξη: ένα encore το οποίο το συνέθεσε ο διασκευαστής ειδικά για τη συναυλία αυτή και θα εναλλάσσονται ήχοι και μουσικές από τα πολύ παλιά παιχνίδια όπως το Tetris και το Pacman».

 

Πρόγραμμα

 

A’ Μέρος

The Legend of Zelda - 25th Anniversary Medley (Koji Kondo)

The Legend of Zelda: Breath of the Wild - Kass’ Theme (Manaka Kataoka & Yasuaki Iwata)

The Secret of Monkey Island - Monkey Island (Michael Z. Land)

Fallout 4 - Main Theme (Inon Zur)

Super Mario Galaxy 2 - Main Theme (Mahito Yokota)

Super Mario Bros - Medley (Koji Kondo)

Xenoblade Chronicles - Main Theme (Yoko Shimomura)

Duck Tales - The Moon Theme & Main Theme (Hiroshige Tonomura & Mark Mueller)

Pokemon - Medley (Junichi Masuda)

The Witcher 3: Wild Hunt - Geralt of Rivia (Marcin Przybylowicz)

Monster Hunter - Proof of a Hero (5th Anniversary Orchestra Concert) (Masato Koda)

 

Β’ Μέρος

The Legend of Zelda - Zelda Suite (Koji Kondo, Manaka Kataoka, Hajime Wakai)

Kingdom Hearts - Overture (Hikaru Utada)

Final Fantasy VII - One Winged Angel (Nobuo Uematsu)

Word of Warcraft: Wrath of the Lich King - Invincible (Russell Brower & Jason Hayes)

Word of Warcraft - Warcraft Suite (Jason Hayes)

The Elder Scrolls V: Skyrim - Dragonborn (Jeremy Soule)

Star Fox & Star Fox 64 - Star Fox Suite (Shiro Hamaguchi)

Super Smash Bros. Ultimate - Main Theme (Hideki Sakamoto).

 

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης: Μουσική διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

Μουσική διεύθυνση σχολικών παραστάσεων - ενορχηστρώσεις Andrés Soto

Μουσική διεύθυνση Λίζα Ξανθοπούλου

Μουσική διδασκαλία MOYSA Θοδωρής Παπαδημητρίου

Ιδρυτικός Δωρητής MOYSA: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Παράλληλες δράσεις

politismos_ilektronikimusic.jpg

Έξω από την αίθουσα, στο φουαγιέ του κτιρίου Μ1, θα είναι στημένη μια παράλληλη δράση που έχει τίτλο «Ταξίδι στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων 120 π.Χ. μέχρι τον υπολογιστή Commodore Amiga της δεκαετίας του '80». Η δράση αυτή έχει δύο σκέλη:

1. Παρουσίαση ενός πιστού και λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (ομάδα The FRAMe Project: Αριστείδης Βούλγαρης - μουσικός και κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων, Dr. Χριστόφορος Μουρατίδης - μαθηματικός, Αντρέας Βοσινάκης - γραφίστας βιομηχανικού σχεδίου, Γιώργος Μποκοβός - φυσικός).

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, κατασκευασμένος περίπου το 120 π.Χ., είναι ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της ελληνιστικής εποχής.

Οι λειτουργικές ανακατασκευές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν όλες τις πρόσφατες διορθώσεις στο μηχανολογικό σχέδιό του (γρανάζια και αριθμός οδόντων) που εντοπίστηκαν από την ομάδα The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism (The FRAMe Project), η οποία διερεύνησε διεξοδικά τις τομογραφίες ακτίνων-Χ που ελήφθησαν με τη χρήση ενός ειδικού αξονικού τομογράφου το 2004 στο πλαίσιο του προγράμματος Antikythera Mechanism Research Project (AMRP, M. Edmunds, Ι. Σειραδάκης, Ξ. Μουσάς, Freeth et al. 2006). Η έως τώρα διερεύνηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από την ομάδα The FRAMe Project έχει αποδώσει πέντε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού με κριτές.

 

2. Gaming σε ρετρό υπολογιστές της δεκαετίας του ’80 και του ’90 (Ομάδα Retroclub.info)

Η Ομάδα Συλλεκτών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Παιχνιδομηχανών Retroclub.info αποτελείται από άτομα που έχουν μεράκι και πάθος να συλλέγουν, να επισκευάζουν και να θέτουν σε πλήρη λειτουργία παλιούς υπολογιστές και παιχνιδομηχανές από τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90.

Τα μηχανήματα αυτά, που τότε εξυπηρετούσαν και ψυχαγωγούσαν τους χρήστες τους, σήμερα ανασύρουν νοσταλγικές μνήμες από μια άλλη, «ρομαντική» εποχή. Παράλληλα, καταδεικνύουν την εξέλιξη της τεχνολογίας από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι τους νεότερους.

Μέσα από την περιδιάβαση στην έκθεση οι μεγαλύτεροι, που έζησαν τη γενιά αυτή των υπολογιστών, θα ταξιδέψουν στο παρελθόν και θα θυμηθούν, ενώ οι νεότεροι μπορούν να δουν από κοντά τους υπολογιστές που η ιστορία έγραψε με χρυσά γράμματα και να κατανοήσουν τη μετάβαση από την τεχνολογία του τότε στο σήμερα.

 

Παραστάσεις κοινού:

Σάββατο 16 Μαρτίου 18:00, Κυριακή 17 Μαρτίου 12:30.

Σχολικές παραστάσεις (απευθύνονται σε παιδιά λυκείου, γυμνασίου, αλλά και των τελευταίων τάξεων του δημοτικού):

Τετάρτη 13 Μαρτίου 10:00 & 11:30, Πέμπτη 14 Μαρτίου ώρες 10:00 & 11:30.

Περισσότερες πληροφορίες: 2310 895882, [email protected]

 

Είσοδος: 10€, 7€ (μειωμένο) / Σχολικές παραστάσεις: 7€.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ